Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Οι Δήμαρχοι Κασσάνδρας και Σιθωνίας για σχέδια εκκένωσης σε πυρκαγιά

"Ήταν πραγματικά μια αφορμή να αναθεωρήσουμε και να κοιτάξουμε με μια δεύτερη πιο προσεκτική ματιά όλα όσα έχουν να κάνουν με την αντιπυρική προστασία", εκτιμά μέσω του Alpha 96,5 ο δήμαρχος Κασσάνδρας, Βασίλης Κυρίτσης, μετά τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική.

 

Παρότι η Χαλκιδική δεν έχει θρηνήσει θύματα στις πυρκαγιές των τελευταίων ετών, "δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση" προειδοποιεί ο δήμαρχος Κασσάνδρας, εξηγώντας ακολούθως πως "οι φωτιές, πιθανότατα κατολισθήσεις, όχι απλά θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που προσεγγίζουμε το πρόβλημα" αλλά χρειάζεται "πολύ λεπτομερή και επιστημονική προσέγγιση" όπως προκύπτει και από τις πρώτες συναντήσεις του δήμου με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες. "Θα πρέπει πρώτα να προσδιορίσουμε ποιοι οικισμοί κινδυνεύουν από δασική πυρκαγιά, ποιοι οικισμοί κινδυνεύουν από πλημμύρα, ποιοι κινδυνεύουν από κατολισθητικά φαινόμενα" ή ποιοι κινδυνεύουν από συνδυασμό φαινομένων, επισημαίνει ο κ. Κυρίτσης.

 

Με το δημόσιο λόγο να περιστρέφεται γύρω από το αν υπήρχε σχέδιο εκκένωσης για το Μάτι Αττικής, ο δήμαρχος Κασσάνδρας δηλώνει ότι "υπάρχει σχέδιο εκκένωσης από την πολιτική προστασία για συγκεκριμένους οικισμούς" και γενικώς για άλλα φαινόμενα όπως οι σεισμοί, ωστόσο αποκαλύπτει πως "σχέδιο εκκένωσης σε επίπεδο χερσονήσου Κασσάνδρα για το τι θα γίνει αν πιάσει μια φωτιά και καεί η μισή χερσόνησος, δεν υπάρχει".

 

Επιπροσθέτως, ο κ. Κυρίτσης παραδέχεται ότι οι δημότες Κασσάνδρας δεν έχουν κληθεί σε άσκηση για το ενδεχόμενο πυρκαγιάς, λέγοντας χαρακτηριστικά "όχι. Θέλω να 'μαι ειλικρινής".

 

Σε ό,τι αφορά φαινόμενα πολεοδομικών παραβάσεων και κακής ρυμοτομίας στο δήμο Κασσάνδρας, ο δήμαρχος σημειώνει πως η Κασσάνδρα αν και έχει παράνομη δόμηση, δεν είναι "στο βαθμό της Αττικής", όμως πολλά από τα εξοχικά "αναπτύσσονται στην ακτογραμμή. Κανονικά με ένα νόμο του 1985 θα πρέπει ανά 200-300 μέτρα να υπάρχει πρόσβαση στην ακτή. Υπάρχουν περιοχές το οποίο δεν τηρείται".

 

Ειδικότερα μία τέτοια περίπτωση έχει εντοπιστεί, από τις υπηρεσίες του δήμου Προποντίδας ήδη από το Σεπτέμβριο του 2015, στην Παλιά Επαρχιακή Οδό ανάμεσα "στο Πολύχρονο και στη Χανιώτη (σ.σ. Γκατζουρέικα)", όπου δύο ιδιώτες έχουν φράξει την πρόσβαση στη θάλασσα χτίζοντας φράχτες, αναφέρει ο δήμαρχος Κασσάνδρας. "Με τρικ, ή με προσπάθεια για νομιμοποίηση φώναξαν και κέρδισαν κάποιο χρόνο" συμπληρώνει ο ίδιος με αποτέλεσμα η απόφαση της Δικαιοσύνης για κατεδάφιση να αναβάλλεται διαδοχικά από το Μάιο του 2017. Πλέον, αύριο 2 Αυγούστου 2018, "έχουμε κανονίσει με μηχανήματα τα οποία θα μας φέρει η περιφέρεια" την κατεδάφιση των επίμαχων φραχτών ξεκαθαρίζει ο κ. Κυρίτσης.

 

Ακόμη παραπέρα, εντός του οικισμού στο Πολύχρονο, "υπάρχει ρυμοτομία σύμφωνα με την οποία πρέπει κάθετοι δρόμοι να ανοίξουν προς την παραλία. Αυτό θα ξεκινήσει μετά το Σεπτέμβριο. Είναι κομμάτια τα οποία είναι εντός οικισμού και δεν έχουν πρόσβαση στην παραλία", ενημερώνει ο κ. Κυρίτσης.

 

Παράλληλα, "έχουμε ξεκινήσει τις αυτοψίες και με την πολεοδομική υπηρεσία και με την υποστελεχωμένη υπηρεσία του δήμου Κασσάνδρας" και από την απέναντι πλευρά του δρόμου στην Π.Ε.Ο. Πολύχρονου-Χανιώτης, λέει ο δήμαρχος Κασσάνδρας.

 

Τέλος ο ίδιος καταγγέλλει πως ο δήμος Κασσάνδρας διαθέτει μόνο έναν μηχανικό και δύο υπομηχανικούς για να πραγματοποιούν, μεταξύ άλλων, πολεοδομικούς ελέγχους, ενώ και οι τεχνικές υπηρεσίες κατέχουν ένα λειτουργικό μηχάνημα JCB (σ.σ. φαγάνα), το οποίο προορίζεται και για κατεδαφίσεις, και δύο χειριστές εκ των οποίων ο ένας είναι άρρωστος.

 

 

Ιωάννης Τζίτζιος, δήμαρχος Σιθωνίας Χαλκιδικής

 

"Πάρα πολύ μεγάλη ανησυχία" γεννά στο δήμαρχο Σιθωνίας, Ιωάννη Τζίτζιο, η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών και οι φονικές πυρκαγιές στην Αττική, όπως εκμυστηρεύεται στον Alpha 96,5.

 

"Και με τις πλημμύρες έχει πληγεί η περιοχή της Σιθωνίας, αλλά και είμαστε μια περιοχή η οποία λόγω των πυρκαγιών, είναι πολύ επικίνδυνη, λόγω της μεγάλης δασοκάλυψης και της διάσπαρτης δόμησης που έχουμε", συνεχίζει ο ίδιος και διαβεβαιώνει πως στο δήμο Σιθωνίας "υπάρχουν και σχέδια εκκένωσης για πυρκαγιές, τα οποία εκείνη τη στιγμή εκτιμάται από την πυροσβεστική και διατάζει το δήμο ή τους δήμους να εκκενώσουμε τις περιοχές μας".

 

Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο "δεν είναι να ξεφύγει η φωτιά, είναι να προλάβουμε εκείνη τη στιγμή τη φωτιά" τονίζει ο δήμαρχος Σιθωνίας και προσθέτει ότι οι εθελοντές της περιοχής "αυτό το χρονικό διάστημα έχουν ευαισθητοποιηθεί περισσότερο και συνέχεια κάνουν περιπολίες" εντός του δάσους.

 

Ο κ. Τζίτζιος διατρανώνει την ανάγκη ενίσχυσης των πυροσβεστικών μέσων από την κεντρική κυβέρνηση. "Χρειαζόμαστε περισσότερα αεροπλάνα και περισσότερο εξοπλισμό, η πυροσβεστική υπηρεσία μηχανήματα και εξοπλισμό", εξηγεί. Κατά την άποψή του, οι περισσότερες πυρκαγιές στη Σιθωνία ξεκινούν από κεραυνούς σε δύσβατα σημεία, οι οποίες μπορούν να καταπολεμηθούν πρωτίστως με εναέρια μέσα. 

 

Ερωτηθείς εάν υφίστανται πολεοδομικές παραβάσεις και αυθαίρετες οικίες στην περιοχή, ο δήμαρχος Σιθωνίας ισχυρίζεται πως "δεν έχουμε τέτοια θέματα τόσο έντονα. Έχουμε τη δόμηση εκτός σχεδίου, έχουμε τη δόμηση η οποία είναι μέσα σε πυκνόφυτες περιοχές, δεν έχουμε όμως αυτή την πυκνή δόμηση όπως ακριβώς ήτανε η ανατολική Αττική", ενώ υπογραμμίζει πως στη Σιθωνία δεν υπάρχουν αυθαίρετα οικήματα.

 

Βέβαια, αναφερόμενος στην περίπτωση της Βουρβουρούς, ο κ. Τζίτζιος υποστηρίζει πως "ο οικισμός δεν είναι ανεξέλεγκτος. Ήταν νόμιμη η δόμηση. Στη Βουρβουρού υπάρχει η εκτός σχεδίου περιοχή που είναι η παραλιακή ζώνη, πριν φτάσεις τις βίλες των καθηγητών, δεν έχει τόσα πολλά δέντρα, όσα υπάρχουν στις βίλες των καθηγητών που είναι η οργανωμένη δόμηση". Στην ερώτηση εάν σε κάποιο σημείο της Σιθωνίας, η πρόσβαση στην παραλία είναι παρανόμως αποκλεισμένη, απαντά ότι "υπάρχει η νομοθεσία, που δυστυχώς για να επέμβεις σε περιοχές εκτός σχεδίου, δεν είναι εύκολο να δημιουργήσεις προσβάσεις στην παραλία", όμως διαβεβαιώνει πως στη Σιθωνία "υπάρχουν αυτές οι προσβάσεις οι οποίες κατεβαίνουν προς την παραλία".

 

Ενόψει των αλλαγών οι οποίες θα προωθηθούν από την κυβέρνηση για τις πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παραβάσεις, ο κ. Τζίτζιος διαμηνύει πως "κάθε περιοχή έχει τα δικά της στοιχεία και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά". Επί παραδείγματι η Βουρβουρού "έχει κάποια στοιχεία, τα οποία πρέπει να τα δούμε επί χάρτου, (...) πρέπει να προτείνουμε νομοθετικά να λυθούν αυτά τα προβλήματα και να έχουμε αποτέλεσμα. Στην Καλόγρια, πρέπει να δημιουργήσουμε πάλι επί χάρτου. Πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι", εκτιμά ο δήμαρχος Σιθωνίας ζητώντας από την κεντρική κυβέρνηση να αποδώσει αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση επί του θέματος.

 

Να σημειωθεί πως σε νέα επικοινωνία του Alpha 96,5 με τον κ. Τζίτζιο, ο τελευταίος αναγνώρισε πως στη Σιθωνία δεν έχουν πραγματοποιηθεί ασκήσεις για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς με τη συμμετοχή των δημοτών, γνωστοποιώντας πως, από το Σεπτέμβριο, τέτοιες δράσεις θα υλοποιηθούν στα σχολεία της περιοχής.

 

 

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα