Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για “Βόρεια Μακεδονία” -VIDEO-

Την κατ΄ αρχήν συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για την μετονομασία των Σκοπίων σε "Severna Macedonia" δηλαδή “Βόρεια Μακεδονία” (το πλήρες όνομα της χώρας θα είναι "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας") ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στον Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο επισκέφθηκε αμέσως μετά την δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Σκοπιανό ομόλογο του, ενώ απηύθυνε και διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό. 

 

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, υπάρχει μια καλή συμφωνία, η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική πλευρά και αποτελούν αυτό που ονομάζουμε "εθνική γραμμή" εδώ και δεκαετίες, δηλαδή μια σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό", η οποία θα είναι μία για όλες τις χρήσεις (σημ: erga omnes), όπως ζητούσε η ελληνική πλευρά. 

 

Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην συμφωνία προβλέπεται ότι θα υπάρχει και μια σειρά αλλαγών στο Σύνταγμα των Σκοπίων σε ότι αφορά τους αλυτρωτικούς όρους που υπήρχαν, κάτι που όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός κατοχυρώνει την αρχαία, ελληνική, πολιτιστική κληρονομία, την οποία κάποιοι στο παρελθόν προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν.

 

Όπως είπε στον Προκόπη Παυλόπουλο ο Πρωθυπουργός, η συμφωνία θα ισχύσει απο πλευράς της Ελλάδας εφόσον υπάρξει η Συνταγματική Αναθεώρηση στα Σκόπια. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι ακολούθως θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ θα υπάρξει συζήτηση και στην Βουλή για το ζήτημα.

.

 

"Χρέος όλων μας είναι να τηρήσουμε με νηφαλιότητα αυτήν την συμφωνία, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό βήμα", είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ανταπάντησε ότι "ειναι σαφές πως η ευθύνη για το αν πραγματικά η γειτονική χώρα θεωρεί ως αυτονόητη την τήρηση των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί εναπόκειται σε εκείνη".

 

Κυβερνητικές πηγές ενημερώνουν για τα κέρδη από την συμφωνία με την ΠΓΔΜ, τονίζοντας μάλιστα πως "με το “Severna Makedonja” παίρνουμε πίσω το “Μακεδονία” και την ιστορία μας".

 

Ο Πρωθυπουργός μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ την Τετάρτη, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, θα στείλει στους επικεφαλής των κομμάτων τα κείμενα της συμφωνίας.

 

Ο πρώτος που ενημέρωσε ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Πηγές της ΝΔ τόνιζαν πως ήταν ένα τυπικό τηλεφώνημα, ενώ όπως ανέφεραν ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο στις 9.30 αύριο το πρωί όπου θα συναντηθεί με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

 

Περίπου στις 19:15 ολοκληρώθηκε η συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με την Φώφη Γεννηματά και ακολούθησε το τηλεφώνημα του Πρωθυπουργού στον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. 

 

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε στον πρωθυπουργό ότι, με τη συγκεκριμένη συμφωνία, ο ίδιος και η κυβέρνησή του δίνουν συστατική επιστολή στη FYROM για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Από αυτήν την άποψη, δίνει “πράσινο φως”  στην ανασφάλεια και την αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Επισήμανε ότι όλοι οι όροι της συμφωνίας είναι στον αέρα, μέχρι να ολοκληρωθεί το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία που προβλέπει η συμφωνία. Επίσης, σύμφωνα με το ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε στον πρωθυπουργό ότι, με αυτή τη συμφωνία, παραμένει το “σπέρμα” του αλυτρωτισμού, που έγκειται στην αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση των θέσεων της κυβέρνησης της FYROM περί “Μακεδόνα πολίτη” και “Μακεδονικής γλώσσας”.

 

Ακολούθησε η τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Βασίλη Λεβέντη. Σύμφωνα με την Ένωση Κεντρώων, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Λεβέντη του είπε πως έκανε ό,τι καλύτερο για τη χώρα και τον ενημέρωσε ότι για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ υπάρχουν δυο αιρέσεις: Πρώτον, τη συνταγματική αναθεώρηση και δεύτερον την επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της γειτονικής χώρας. Μετά από αυτά, είπε ο πρωθυπουργός θα επικυρώσει τη συμφωνία η ελληνική Βουλή. Ο Βασίλης Λεβέντης από την πλευρά του, είπε στον πρωθυπουργό την πάγια θέση της Ένωσης Κεντρώων για την παραχώρηση του ονόματος "Μακεδονία" και προσέθεσε ότι το κόμμα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να ακυρώσει αυτή τη συμφωνία.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, την ίδια ώρα που ο Ζόραν Ζάεφ ενημέρωνε, από την πλευρά του, τους πολίτες των Σκοπίων, οι οποίοι παρακολουθούν έναν "εμφύλιο" μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της πΓΔΜ για την διαχείριση και την κατάληξη της διαπραγμάτευσης στο Σκοπιανό. 

 

Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι στις 10.00 αύριο το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της χώρας  Γ. Ιβάνοφ, για τις τελευταίες εξελίξεις και την κατ’ αρχήν συμφωνία με την Ελλάδα.

.

 Πηγή: ant1news.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα