Ένα καλοκαιρινό ταξίδι εξοικείωσης, απευθυνόμενο στην εσθονική τουριστική αγορά και επικεντρωμένο την ανάδειξη του θαλασσινού στοιχείου της Ανατολικής Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης, οργανώθηκε από τις 12 – 18.5.18 από τον Προαθωνικό Οργανισμό Τουρισμού, την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και την Aegean Airlines.
Στην ουσία οι Εσθονοί τουριστικοί πράκτορες, οι οποίοι αποτελούν συνομιλητές του Π.Ο.Τ. από τον Οκτώβριο του 2017, όταν στελέχη του φορέα πραγματοποίησαν το πρώτο D2D πρόγραμμα επαγγελματικών συναντήσεων στο Τάλλιν, εγκαινίασαν την πρώτη πτήση της Aegean Airlines για το 2018 προερχόμενη από την εσθονική πρωτεύουσα με προορισμό την Αθήνα και στη συνέχεια τη Θεσσαλονίκη. Στόχο του ταξιδιού τους άλλωστε αποτελούσε μεταξύ άλλων η απόκτηση βιωματικής εμπειρίας των συμμετεχόντων για την εν λόγω πτήση, η οποία ανοίγει νέες προοπτικές στην ανάπτυξη των «εσθονικών εισροών» στη μακεδονική γη.
Το ταξίδι εστίασε στην προώθηση του θαλάσσιου τουρισμού και του αθωνικού καλοκαιριού, το οποίο πάντα συνδυάζεται με τις ημερήσιες ή πολυήμερες αποδράσεις στη θαλασσινή Θεσσαλονίκη. Όλες οι διαδρομές που ακολουθήθηκαν από τους Εσθονούς είχαν ως θέμα «το θαλασσινό νερό» και τη σύνδεση αυτού με όσο το δυνατό περισσότερες τουριστικές μορφές.
Οι περιοχές που αναδείχθηκαν μέσω των θεματικών περιηγήσεων ήταν:
– Η Ακτή Κομίτσα – ως κατεξοχήν μεσογειακός προορισμός διακοπών,
– Ο αρχαιολογικός χώρος των Σταγείρων – «ανάμεσα στο νερό και το βουνό»,
– Ο αθωνικός κόλπος – ως συνδυασμός προσκυνηματικής περιήγησης και θαλάσσιων πολυμορφικών αποδράσεων,
– Η Αμμουλιανή και τα Δρένια – ως νησιωτικοί προορισμοί διακοπών,
– Η Ουρανούπολη – ως προορισμός διακοπών με μεσογειακή υπόσταση,
– Τα Πυργαδίκια, ως παραδοσιακό ψαρολίμανο με ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα,
– Τα Σιδιροκαύσια, τα Στάγειρα και η Αρναία, ως ενδιάμεσοι πολιτιστικοί σταθμοί πριν τη Θεσσαλονίκη.
Η περιήγηση στη Θεσσαλονίκη εστίασε στην ανάδειξη της ιστορικής της ταυτότητας, η οποία ξεκινά από τη θάλασσα που την περιβάλει και πάντα καταλήγει σε αυτήν. Άρρηκτα δεμένες οι τουριστικές της μορφές με τη γαστρονομία, ξεδιπλώθηκαν η μία μετά την άλλη, ώστε να αποτελέσουν λόγο προσέλκυσης Εσθονών επισκεπτών.
Οι συμμετέχοντες στην περιήγηση στάθηκαν στο μοναδικό συνδυασμό των πολιτιστικών, θρησκευτικών και μεσογειακών στοιχείων του τόπου, δίνοντας έμφαση στις καλές κλιματικές συνθήκες και στην πολυποικιλότητα του τουριστικού προϊόντος. «Εσθονοί που αναζητούν το διαφορετικό» είπαν «έχουν σίγουρα θέση στην προαθωνική και αθωνική χερσόνησο», οι οποίες βρίσκονται «μια ανάσα δρόμο» από τη Θεσσαλονίκη.
«Συνεχίζουμε τη δραστηριότητά μας στις βαλτικές χώρες», αναφέρει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Π.Ο.Τ. Γιάννης Γερούκης και συνεχίζει: «σε συνεργασία με το γραφείο Ε.Ο.Τ. Σκανδιναβίας και Βαλτικών Χωρών τον επόμενο Σεπτέμβριο πραγματοποιούμε επαγγελματικές συναντήσεις στη Ρίγα της Λετονίας, ενώ επισκεπτόμαστε εκ νέου το Τάλλιν για να σταθεροποιήσουμε την αναπτυσσόμενη σχέση με τους Εσθονούς επαγγελματίες. Μιλούμε με αριθμούς και αποτελέσματα μέσα από ένα ιστορικό για την περιοχή έργο που διέπεται από επαγγελματική ακρίβεια, στόχευση και προπαντός σοβαρότητα, σεβόμενοι τις ανάγκες κάθε μέλους. Βήμα – βήμα ανοίγουμε τη μία τουριστική αγορά μετά την άλλη, σε μία περιοχή που μέχρι πριν από λίγα χρόνια αποτελούσε ‘σταθμό πριν την αθωνική Πολιτεία’. Σήμερα αποτελεί πλέον ολοκληρωμένο μεσογειακό προορισμό διακοπών».