Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Εφορία Χαλκιδικής & Αγίου Όρους: Συντήρηση κεραμικών Αγίων Ποτηρίων της Μονής Βατοπεδίου -VIDEO-

Μια ενδιαφέρουσα ταινία μικρού μήκους έδωσε στη δημοσιότητα η Εφορεία Χαλκιδικής και Αγίου Όρους!

Η ταινία παρακολουθεί τη συντήρηση των ευρημάτων από τα θεμέλια του καθολικού της μονής Βατοπεδίου στα εργαστήρια της Εφορείας Χαλκιδικής και Αγίου Όρους (πρώην 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων) από το Νοέμβριο του 2002 έως το Μάιο του 2003.

 

Στην ανασκαφή του 2000 στα θεμέλια του καθολικού της μονής Βατοπεδίου αποκαλύφθηκε πλήθος εφυαλωμένης κεραμικής και από τα σημαντικότερα ευρήματα ήταν 21 πήλινα Άγια Ποτήρια που απορρίφθηκαν σε πηγάδι στις αρχές του 18ου αι., όταν αντικαταστάθηκαν από μεταλλικά. 

Να σημειωθεί ότι η ταινία προβλήθηκε στo Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, 2004, στο Festival International du film d' Archéologie, Nyon, Eλβετία, 2005 και στο Festival du film d' Archéologie, Amiens, Γαλλία, 2006.

Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι της αρχαιολόγου- σκηνοθέτριας, Eλένης Στούμπου-Κατσαμούρη, ενώ την επιμέλεια της επανέκδοσης είχε ο Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, Iωάννης Κανονίδης.

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα