Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Επέκταση ζωής στο κοίτασμα του Στρατωνίου με ψευδάργυρο και μόλυβδο

Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα των ερευνών και των νέων γεωτρήσεων που υλοποίησε τους τελευταίους μήνες στο κοίτασμα στο Στρατώνι. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν πάνω από 150 γεωτρήσεις, συνολικής έκτασης 4,5 χλμ. σε σημεία που δεν είχαν δοκιμαστεί ξανά και το αποτέλεσμα που προέκυψε είναι θετικό για τη συνολική πορεία του κοιτάσματος και την ποιότητα του μεταλλεύματος που διαθέτει.

 

Υπολογίζεται ότι η επέκταση ζωής του κοιτάσματος μπορεί να φτάσει τα 5 χρόνια και το μετάλλευμα άφορα ψευδάργυρο και μόλυβδο. Η επένδυση εντοπισμού νέων σημείων απόδοσης του κοιτάσματος υπολογίζεται ότι ανήλθε στα 15 εκατ. ευρώ και στόχος της εταιρείας είναι να καταστεί πιο παραγωγικό και αξιοποιήσιμο.

 

Να σημειωθεί ότι στο Στρατώνι υπάρχουν η μονάδα θραύσης του μεταλλεύματος, η μονάδα επίπλευσης, το σύστημα πύκνωσης διήθησης προϊόντων συμπυκνωμάτων, η μονάδα διαχείρισης τελμάτων και οι λιμενικές εγκαταστάσεις φόρτωσης των προϊόντων.

 

Από την άλλη πλευρά, το εργοτάξιο των Σκουριών από το τέλος του Νοεμβρίου μπαίνει στη φάση του παγώματος , λόγω της μη αδειοδότησης του έργου. Μοναδικό αντικείμενο δραστηριότητας στην περιοχή θα είναι π συντήρηση των υποδομών που υπάρχουν ήδη εκεί.

 

Όπως τονίζεται, η μετάβαση από την παραγωγή στη συντήρηση και προστασία είναι μια διαδικασία που απαιτεί και χρόνο και κόστος για να υλοποιηθεί. Στο πλαίσιο αυτό από τους 520 εργαζόμενους, κάτοικοι της περιοχής στην πλειοψηφία τους (72 της Ελληνικός Χρυσός και 448 εργαζόμενοι σε εργολαβίες), στο έργο θα παραμείνουν μόνο 20 άτομα, και δεν φαίνεται εφικτό, αν και γίνονται προσπάθειες, μέρος των εργαζομένων να απορροφηθεί σε άλλες συναφείς δραστηριότητες της εταιρείας. Να σημειωθεί πως τα σωματεία των εργαζομένων στα Μεταλλεία Χαλκιδικής έχουν προβεί σε έντονη κριτική έναντι της κυβέρνησης αναφορικά με τη στάση που έχει κρατήσει απέναντι στην επένδυση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική.

Πηγή: Ναυτεμπορική


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα