Ένοχοι κρίθηκαν 4 κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής, μέλη του κινήματος ενάντια στις εξορύξεις χρυσού για την υπόθεση μιας συμβολικής διαμαρτυρίας στο δημαρχείο της Ιερισσού στις 21 Μαρτίου του 2012 για το γεγονός ότι μία μέρα πριν 300 εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός έκαψαν το φυλάκιο αγώνα στο δάσος του Κακκάβου και επιτέθηκαν ξυλοκοπώντας 30 κατοίκους που αντιστέκονται στις εξορύξεις χρυσού και παρέμεναν απλώς στο χώρο.
Οι κάτοικοι της περιοχής σε ένδειξη διαμαρτυρίας πήγαν στις 22 Μαρτίου 2012 στο δημαρχείο για να διαμαρτυρηθούν για τον απίστευτο τραμπουκισμό και τους τραυματισμούς που υπέστησαν από τους εργαζόμενους της Ελληνικός Χρυσός αλλά και για το γεγονός ότι μαζί με τους επιτιθέμενους της εταιρείας βρισκόταν και ο αντιδήμαρχος του δήμου κ. Μοσχόπουλος.
Οι 4 κάτοικοι κατηγορούνταν και καταδικάστηκαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πολυγύρου σε ένα χρόνο φυλάκιση με 3ετη αναστολή, σύμφωνα με το άρθρο 334 παρ 3. για διατάραξη οικιακής ειρήνης και συγκεκριμένα για παράνομη είσοδο σε δημόσια υπηρεσία διαταράσσοντας την ομαλή λειτουργία της.
Να σημειωθεί ότι οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι όχι μόνο υποστήριξαν ότι δεν προκάλεσαν καμία ζημιά στο χώρο του κτιρίου αλλά προστάτευσαν όλες τις υπηρεσίες και τους χώρους έτσι ώστε να μην προκληθεί καμία βλάβη. Μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη ήταν μεταξύ άλλων και ο πρώην δήμαρχος Αριστοτέλη Χρ. Πάχτας. Η δίκη έγινε εξ αναβολής καθώς στην προηγούμενη εκδίκαση για τρίτη συνεχή φορά στις 3 Μαϊου απουσίαζε ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας Χρ. Πάχτα, ο οποίος ήταν και αυτός που έκανε την μήνυση.
Δύο ακόμη πολύ κρίσιμες δίκες τον Σεπτέμβριο
Στις 20 Σεπτεμβρίου θα γίνει άλλη μια κρίσιμη δίκη που αφορά την μαζική διαμαρτυρία κατοίκων στις 30 Μαρτίου του 2012 ενάντια στην πρωτοβουλία του τότε δημάρχου Χρ. Πάχτα το δημοτικό συμβούλιο να λάβει απόφαση υπέρ των εξορύξεων στις Σκουριές.
Εκείνη την ημέρα ο Χρ. Πάχτας κάλεσε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στο δημαρχείο ακολούθησε ένταση και μια ψεύτικη καταγγελία για υποτιθέμενο εμπρησμό του δημαρχείου. Όπως αναφέρουν μέλη του κινήματος ολόκληρη η δικογραφία στήθηκε κατ`απαίτηση του πρώην δημάρχου και αμέριστου υποστηρικτή της εταιρείας, ο οποίος έκανε και την μήνυση καθώς και ότι η δίωξη είναι φρονηματική. Έτσι οι κάτοικοι βρέθηκαν να κατηγορούνται με βαρύτατες κατηγορίες , σύμφωνα με το βούλευμα που τους παραπέμπει σε δίκη.
Όσον αφορά το κατηγορητήριο σε αυτό περιλαμβάνεται σωρεία κατηγοριών όπως, διατάραξη κοινής ειρήνης από πρόσωπα που εκτέλεσαν βιαιοπραγίες εναντίον προσώπων, έκρηξη από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλικών από κοινών, αντίσταση από περισσότερους κάποιοι εκ των οποίων είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατά συρροή, απρόκλητη σωματική βλάβη, παράνομη κατακράτηση από κοινού κατά συρροή, διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι κάποιοι εκ των οποίων με καλυμμένα χαρακτηριστικά και παράνομη οπλοφορία.
Στους μάρτυρες κατηγορίας περιλαμβάνεται και ο πρώην δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας, δημοτικοί σύμβουλοι και αστυνομικοί. Στις 21 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει στο τριμελές Εφετείο και η δίκη για την υπόθεση του λάκκου Καρατζά, την δεύτερη μεγάλη δικαστική υπόθεση μετά από αυτή του (εργοταξίου στις Σκουριές) εναντίον μελών του κινήματος που αντιστέκονται στις εξορύξεις χρυσού.
Αφορά μια μαζική κινητοποίηση κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής που πραγματοποιήθηκε στο βουνό στις 12 Μαΐου του 2013, τη στιγμή που η εταιρεία πραγματοποιούσε παράνομα εργασίες στο βουνό και 27 κατηγορουμένοι κάτοικοι διώκονται μεταξύ άλλων για σύσταση συμμορίας.
"Κόσμος που κινητοποιήθηκε, αγωνίστηκε, κατηγορήθηκε, φώναξε, έκλαψε, χάρηκε και τραγούδησε για το δάσος και τη ζωή, συνεχίζει αυτόν τον αγώνα και την πορεία του ως το τέλος με την ίδια αγωνία και με περισσότερη πίστη ότι πρέπει να σταθούμε όρθιοι, δυνατοί και νικητές απέναντι στην τοξικότητα της ανάπτυξης εταιρειών που δε διστάζουν να θυσιάζουν τόπους και κατοίκους" τονίζει το Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στις εξορύξεις χρυσού για τις κρίσιμες δίκες του κινήματος τον Σεπτέμβριο. "Μαζί με το Σεπτέμβρη, για το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις έρχονται δίκες υπεράσπισης και διεκδίκησης του τόπου μας και των δικαιωμάτων μιας ολόκληρης κοινωνίας" αναφέρει.
Πηγή: stokokkino.gr