Στο θέμα της διαιτησίας στην οποία έχει προσφύγει το ελληνικό δημόσιο κατά της Ελληνικός Χρυσός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων μιλώντας "Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης", η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη.
Αναφερόμενη στην προσφυγή στη διαιτησία, η Κ. Ιγγλέζη έκανε λόγο για έναν τρόπο «αντιμετώπισης της κοροϊδίας που πήγε να παίξει η Ελληνικός Χρυσός στο ελληνικό δημόσιο, ισχυριζόμενη ότι μπορεί να κάνει μεταλλουργία χρυσού στη Χαλκιδική- πράγμα που έχει αποδειχθεί πια νομίζω περίτρανα ότι δεν μπορεί να γίνει». «Η Ελληνικός Χρυσός έχει κοροϊδέψει το ελληνικό δημόσιο κι γι’ αυτό ακριβώς η ελληνική κυβέρνηση προσφεύγει στη διαιτησία», πρόσθεσε.
Η ίδια αναφέρθηκε στη σημασία του αποτελέσματος που θα προκύψει από τη διαιτησία, σημειώνοντας πως είναι «αυτό που θα ξεκαθαρίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την κατάσταση». Εξέφρασε την πεποίθηση πως «οι πιθανότητες να κερδίσει το ελληνικό δημόσιο τη διαιτησία, είναι πάρα πολλές», καθώς όπως σημείωσε «δεν είναι δυνατόν με μια τέτοια επιστημονική τεκμηρίωση που υπάρχει από το υπουργείο για το ότι δεν μπορεί να εκπληρωθεί ο όρος με την μεταλλουργία χρυσού στην περιοχή, ο οποίος είναι βασικός όρος της σύμβασης, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος δικαστής ο οποίος θα αμφισβητεί τέτοιο πράγμα».
Κληθείσα να σχολιάσει τις επικρίσεις ΝΔ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης πως η εν λόγω κίνηση εμποδίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία, ότι κινδυνεύει μία επένδυσή 2,8 δις και 1.200 θέσεις εργασίας, σημείωσε πως «αυτή ακριβώς είναι και η διαφορά μας με τη ΝΔ και με την Δημοκρατική Συμπαράταξη», καθώς όπως εξήγησε, «εμείς διαφορετικά εννοούμε τις επενδύσεις. Εμείς εννοούμε επενδύσεις αυτές οι οποίες σέβονται πάνω απ’ όλα το περιβάλλον, τις εργασιακές σχέσεις και τις τοπικές κοινωνίες». «Αυτό το πράγμα που πάει να γίνει στη Χαλκιδική, κάθε άλλο παρά επένδυση είναι, διότι αντιστρατεύεται όλα αυτά που σας είπα πριν και πολύ περισσότερο αντιστρατεύεται την προοπτική αυτού του τόπου», τόνισε.
«Πραγματικά νομίζω φέτος το καλοκαίρι, είναι ένα καλοκαίρι που μπορεί να αποδείξει ότι η Χαλκιδική δεν έχει ανάγκη να βγάλει το χρυσό - το υποτιθέμενο χρυσό κι όσο αυτό υπάρχει και με τον τρόπο που υπάρχει, για να μπορέσει να αναπτυχθεί», υπογράμμισε εν συνεχεία και αναφερόμενη στον τουρισμό που υπάρχει στην Χαλκιδική, επισήμανε πως «αποδεικνύει πως άλλες είναι οι προοπτικές ολόκληρης της Χαλκιδικής». «Εάν η ορεινή Χαλκιδική, η περιοχή των μαντεμοχωρίων, είχε προσανατολιστεί προς τον τουρισμό, σήμερα σας πληροφορώ ότι θα ήταν γεμάτα κι εκείνα τα καταλύματα. Αν υπήρχε τέτοιος προσανατολισμός, θα μπορούσε να υπάρχει μία προοπτική και σε αυτά τα μέρη», τόνισε. «Εμείς δεν λέμε να σταματήσουν σήμερα τα μεταλλεία, εμείς λέμε να παραμείνει η υπάρχουσα δραστηριότητα, η παραδοσιακή, - όσο πάει, σε μία φθίνουσα πορεία, γιατί αναγκαστικά είναι φθίνουσα η πορεία της- και σε αυτό το διάστημα να αλλάξει προσανατολισμό η περιοχή προς άλλη κατεύθυνση όπως είναι ο τουρισμός και η πρωτογενής παραγωγή», ανέφερε.
Τέλος, εξέφρασε τη διαφωνία της με τον κ. Σταθάκη για την ολοκλήρωση των εκκρεμών αδειοδοτήσεων στην Ολυμπιάδα, γιατί, όπως ανέφερε, «δεν είναι τόσο απλό». «Για να ολοκληρωθούν οι άδειες στην Ολυμπιάδα, θα πρέπει καταρχήν να ολοκληρωθεί η αδειοδότηση του τόπου απόθεσης, δηλαδή του Κοκκινόλακκα», ο οποίος ανέφερε πως «έχει πάρα πολλά προβλήματα». «Ο τρόπος ο οποίος κατασκευάζεται είναι εντελώς διαφορετικός από αυτόν που προβλεπόταν στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων», σημείωσε. Αναφέρθηκε δε στην προσφυγή των κατοίκων σχετικά με τα απόβλητα που δεν είναι χαρακτηρισμένα, υπογραμμίζοντας πως «για να υπάρξει η άδεια της λιθογόμωσης κατ΄αρχήν για την Ολυμπιάδα θα πρέπει πριν από όλα να υπάρξει ο χαρακτηρισμός των αποβλήτων». Άρα, κατέληξε, «δεν είναι και τόσο εύκολο το να αδειοδοτηθεί το εργοστάσιο της Ολυμπιάδας».