Φόρο τιμής αποτίει η Ένωση Αποστράτων Αξιοματικών Αεροπορίας/ Παράρτημα Θεσσαλονίκης και ο Δήμος Σιθωνίας στους τρεις πεσόντες αεροπόρους, ΣΓΟ (Ι) ΑΡ. ΜΑΡΤΑΚΗ , ΥΠΣΓΟ (Ι) ΠΕΡ. ΚΟΥΒΕΝΤΑΡΑ και ΑΝΘΣΓΟ (Ι) ΓΕΩΡ. ΧΟΥΣΕΛΑ, οι οποίοι την 1η Φεβρουαρίου 1995, ενώ εκτελούσαν διατεταγμένη πτήση, κατέπεσαν στον ορεινό όγκο της Σιθωνίας, στη θέση «Πριόνια» του όρους Ίταμος, και πέρασαν στην ιστορία και στο πάνθεον των αθανάτων.
Η επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο μνημείο πεσόντων, στη θέση «Ζωγραφίτικο» Σιθωνίας, όπου παραβρέθηκε ο βουλευτής Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος, η αντιπεριφερειάρχης, Κατερίνα Ζωγράφου, εκρπόσωποι του Δήμου Σιθωνίας και μέλη της εθελοντικής ομάδας Δραγουντέλι.
"Τριάντα χρόνια μετά ... και η μνήμη των αεροπόρων που έπεσαν υπηρετώντας το καθήκον τους, για την εθνική κυριαρχία και τις πατροπαράδοτες αξιες, παραμένει ζωντανή. Οι οικογένειές τους, αξιωματικοί της Αεροπορίας και σύσσωμη πολιτεία και κοινωνία της Χαλκιδικής, αποδώσαμε σήμερα τον ελάχιστο φόρο τιμής, στο μνημείο των πεσόντων, στο όρος Δραγουντέλι" δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης, Κατερίνα Ζωγράφου.
Την 1η Φεβρουαρίου του 1995 με το τραγικό δυστύχημα των δύο F5 στον ορεινό όγκο του Ίταμου στη Σιθωνία τρεις χειριστές της πολεμικής αεροπορίας πέρασαν στην ιστορία των αθανάτων. Ο Αριστείδης Μαρτάκης, ο Περικλής Κουβερτάρης και ο Γεώργιος Χουσελάς έμειναν στις μνήμες όλων, πέφτοντας κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.
Η πολιτεία το 2001 ανήγειρε μνημείο προς τιμήν των τριών πεσόντων αεροπόρων στη θέση Ζωγράφου στη Βουρβουρού, κοντά στο 20ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αγίου Νικολάου – Βουρβουρούς. Παράλληλα στην καρδιά του όρους Ίταμος κτίσθηκε κενοτάφιο, όπου αργότερα τοποθετήθηκαν τα λιγοστά οστά των πεσόντων, που βρέθηκαν πολύ καιρό μετά το δυστύχημα και αφότου είχαν ολοκληρωθεί οι έρευνες στην περιοχή.
halkidikinews.gr