Στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν περιοχές του Δήμου Ν. Προποντίδας με τις ποσότητες αρσενικού στο νερό, ασχολείται η Νέα Αριστερά Χαλκιδικής και με ανακοίνωσή της ζητεί από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξης:
"Ανήσυχοι οι κάτοικοι της Κρήνης, των Πετραλώνων και του Ροδόκηπου ενημερώθηκαν από το δήμο Ν.Προποντίδας ότι το πόσιμο νερό είναι ακατάλληλο λόγω αυξημένων τιμών αρσενικού, ενώ διαπιστώθηκε ότι σε Ν.Σίλατα, Ν.Καλλικράτεια και Σωζόπολη οι τιμές βρίσκονται στα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
Την ίδια ώρα, στη γεώτρηση που υδροδοτεί Ν.Τρίγλια και Ν.Πλάγια στην οποία επίσης το αρσενικό ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια,ο δήμος Ν.Προποντίδας ανακοίνωσε "επιπλέον εξοπλισμό επεξεργασίας στην υπάρχουσα μονάδα, προσθέτοντας ένα επιπλέον στάδιο καθαρισμού".
Είναι ενδεικτικό ότι ο δήμος αναφέρει σε ανακοίνωση του " Το τελευταίο διάστημα λόγω της λειψυδρίας, της υπεράντλησης και των αυξημένων αναγκών τους καλοκαιρινούς μήνες έχει παρατηρηθεί επιδείνωση της ποιότητας του αντλούμενου προς επεξεργασία νερού.Παρά την αδιάλειπτη για 15 χρόνια λειτουργία μονάδας απομάκρυνσης αρσενικού, έχουν αρχίσει να παρατηρούνται υπερβάσεις στη συγκέντρωση του αρσενικού στην έξοδο της μονάδας επεξεργασίας."
Είναι γνωστό ότι το αρσενικό υπάρχει ως φυσικό συστατικό των πετρωμάτων στην περιοχή.
Ωστόσο η λειψυδρία, ειδικά στη νότια Χαλκιδική, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες για νερό, λόγω του υπερτουρισμου, των μεγάλων αναγκών για πότισμα αγροτικών καλλιεργειών ( λόγω ανομβρίας) επιδεινώνουν την κατάσταση.
Η υπεράντληση, το μεγάλο βάθος των γεωτρήσεων λόγω λειψυδρίας και εξάντλησης των επιφανειακών υδροφορέων, είναι η βασική αιτία για την επιδείνωση της ποιότητας του νερού.
Δεν αρκεί το απαγορευτικό. Οι κάτοικοι έχουν δικαίωμα
α) για επίσημη ενημέρωση για τις τιμές του αρσενικού
β) ενημέρωση για τις κινήσεις που θα κάνει άμεσα ο δήμος και η Περιφέρεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος
γ) για επιστημονική ενημέρωση π.χ η αύξηση του αρσενικού στο νερό οφείλεται σε ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις; Στην υπεράντληση; Στην αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων; Στην κλιματική κρίση;
δ) με δεδομένο ότι η λειψυδρία είναι πλέον μόνιμο πρόβλημα, οτι γίνονται όλο και πιο βαθιές γεωτρήσεις ,ότι υπάρχει εξάντληση των επιφανειακών υδροφορέων με το αρσενικό να ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια,οι αρμόδιοι φορείς εξετάζουν το ενδεχόμενο εγκατάστασης μονάδων απομάκρυνσης αρσενικού και στις υπόλοιπες γεωτρήσεις;
Σίγουρα πάντως η λύση δεν είναι η χρήση εμφιαλωμένου νερού, η οποία επιφέρει περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση στα ήδη επιβαρυμένα νοικοκυριά.
Η λειψυδρία στη Χαλκιδική ταλαιπώρησε κατοίκους, τουρίστες και επαγγελματίες, με τους δημάρχους Νέας Προποντίδας και Σιθωνίας να ζητούν την κήρυξη των δήμων τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω έλλειψης νερού, ενώ ο δήμος Ν.Προποντίδας αύξησε την τιμή του νερού κατά 100%, οδηγώντας σε απόγνωση επαγγελματίες, καλλιεργητές αλλά και νοικοκυριά.
Αδιανόητη είναι η παραδοχή της αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Κατερίνας Ζωγράφου, ότι το μεγάλο και απολύτως αναγκαίο έργο του φράγματος Χαβρία παραμένει «παγωμένο», αφού δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα κατασκευής του.
«Το έργο δεν είναι ενταγμένο στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής ή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας" είπε. Το φράγμα του Χαβρία θα κάλυπτε τις ανάγκες του 33% του συνόλου των υδατικών αναγκών της περιοχής. Μόνο ως εμπαιγμός μπορεί να χαρακτηριστεί η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη από τα Ν.Μουδανιά «Θα κλείσουμε και αυτή την εκκρεμότητα (για το φράγμα Χαβρία), θα μπει μπροστά αυτό το σημαντικό έργο .."
Λόγια του αέρα!
Επιπλέον υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την ποιότητα του νερού του Χαβρία από την εξορυκτική δραστηριότητα στις Σκουριές στην περιοχή των πηγών του, στο όρος Κάκαβος.
Αλήθεια, αληθεύει ότι υπάρχουν αντιδράσεις για το φράγμα του Χαβρία από την εξορυκτική εταιρεία;
- Η λειψυδρία δεν είναι θεομηνία.
- Ζητούμε από την κυβέρνηση και την περιφερειακή διοίκηση να λάβουν άμεσα μέτρα."
-
-