Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Ν. Μουδανιά: Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Γιορτάστηκε την Κυριακή για πρώτη φορά στα Νέα Μουδανιά η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.

Το πρωί τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η διευθύντρια του 2ου Σχολείου Ν. Μουδανιών, Ευδοξία Παλαιολόγου.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο της Μικρασιάτισσας Μάνας και κατάθεση στεφάνων.

Παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας Εργασιακών Υποθέσεων κ. Νικόλαος Μηλαπίδης, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, η βουλευτής Χαλκιδικής, Κυριακή Μάλαμα, η περιφερειακή σύμβουλος Π. Ιορδανίδου και άλλοι επίσημοι.

Σε μήνυμά του ο δήμαρχος, Μανώλης Καρράς, αναφέρει:

"Η 14η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε και τιμάται ως ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας
Είναι μια ημέρα που εμάς, ως κατοίκους ενός Δήμου με έντονο το προσφυγικό στοιχείο, μάς αγγίζει ιδιαίτερα.
Ήταν το 1922, όταν το μικρασιατικό μέτωπο κατέρρευσε. Ακολούθησε στρατιωτική συντριβή και ξεριζωμός χιλιάδων Ελλήνων. Ακριβώς αυτά τα γεγονότα Αυγούστου-Σεπτεμβρίου έχουν μείνει στην ιστορία ως «Μικρασιατική Καταστροφή». Έγιναν σφαγές και λεηλασίες, ενώ το δράμα κορυφώθηκε με την προσφυγιά που ακολούθησε.
Ανάμεσα στους πρόσφυγες πολλοί πρόγονοί μας που έχασαν τα πάντα. Οικογένειες διαλύθηκαν μέσα σε κλίμα οδύνης. Πολλοί άνθρωποι ποδοπατήθηκαν, χάθηκαν, πριν προλάβουν να φύγουν. Οι διηγήσεις, εξάλλου, όσων έζησαν τα γεγονότα, είναι συγκλονιστικές.
Το ελάχιστο, που εμείς οφείλουμε να κάνουμε σήμερα, είναι να μην ξεχνάμε και να τιμάμε τους προγόνους μας που ξεριζώθηκαν με τόσο βίαιο τρόπο. Αλλά καί να διδασκόμαστε από αυτούς, καθώς με το περίσσιο θάρρος τους βρήκαν τον τρόπο να ξαναστήσουν τα σπιτικά τους, να μεταφέρουν τις γνώσεις και τον πολιτισμό τους. Κατάφεραν να προκόψουν και να δημιουργήσουν σε κάθε περιοχή που εγκαταστάθηκαν".


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα