Οι νέες χθεσινές δονήσεις, της τάξεως των 4,1 και 4,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκαν μετά τη 1 το μεσημέρι της Δευτέρας (12/8), έρχονται να προστεθούν στη σμηνοσειρά, που εξελίσσεται από τις 7 Αυγούστου, αλλά και να προβληματίσουν τους επιστήμονες, που εμφανίζονται ακόμα περισσότερο επιφυλακτικοί.
«Μια σμηνοσειρά, μπορεί να δώσει διάφορα μεγέθη, ακόμα και 4αρια και 5αρια. Πρόκειται για μια σειρά σεισμών, που μπορεί να κρατήσει μέρες, βδομάδες, μήνες, πιο σπάνια μπορεί να διαρκέσει και έναν χρόνο, όπως είχε γίνει στα Ψαχνά Ευβοίας, όπου κράτησε 1,5 χρόνο. Συνήθως κρατούν μερικές εβδομάδες και σιγά σιγά, σβήνουν», εξηγεί στο grtimes.gr ο καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.
«Αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο», συνεχίζει και σημειώνει: «Όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί σε καμία περίπτωση η γένεση κάποιου ισχυρότερου σεισμού. Επειδή έχουμε ένα ρήγμα το οποίο επιμένει, μια περιοχή που έχει δραστηριοποιηθεί σε καλό μήκος, δεν είναι καθόλου απίθανο να έχουμε μια πιο ισχυρή σεισμική δραστηριότητα το επόμενο χρονικό διάστημα, ή μετά και από αρκετό χρονικό διάστημα, δηλαδή να συνεχίσει να επιμένει».
Ο κ. Παπαζάχος, φέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση του Αρκαλοχωρίου, εκδήλωσε την πεποίθηση πως τόσο το κράτος, όσο και οι αρχές του Αγίου Όρους, θα πρέπει να προετοιμαστούν και για το δυσμενές σενάριο.
«Αυτό που λέμε σε όλους τους τόνους, είναι ότι όταν ένα ρήγμα έχει μια δραστηριοποίηση πρέπει να κινηθούμε, ελπίζοντας για το καλύτερο και προετοιμαζόμενοι για το χειρότερο. Δηλαδή, μπορεί η ακολουθία σε μερικές εβδομάδες να σβήσει οριστικά, μπορεί όμως και να έχουμε και δυσμενέστερη εξέλιξη και γι’ αυτό θα πρέπει να λάβουμε όλα εκείνα τα μέτρα τα οποία θα περιορίσουν τις επιπτώσεις αν γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός».
Προσοχή σε παλιές Μονές
«Ειδικότερα, στις κοντινές περιοχές και ειδικά στις Μονές του Αγίου Όρους, που είναι και ιστορικά κτίρια όπως καταλαβαίνετε χωρίς τα ιδιαίτερα εχέγγυα αντισεισμικής επάρκειας, θα πρέπει να είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κτίρια που είναι σε κακή κατάσταση ή ετοιμόρροπα, γιατί μπορεί ξαφνικά μπορεί να γίνει μια μεγάλη δόνηση, της τάξεως του 5,2 ή του 6,1 και να έχουμε σημαντικές επιπτώσεις», επισημαίνει ο κ. Παπαζάχος.
«Άρα, πρέπει να κινηθούμε αυτή τη στιγμή έχοντας στο μυαλό μας ότι έχουμε μια δραστηριοποίηση σε μια περιοχή, την οποία πρέπει να αξιολογήσουμε ως σημαντική και ότι θα πρέπει να πάρουμε μέτρα, τα στοιχειώδη μέτρα, που παίρνουμε πάντα όταν έχουμε σε μια περιοχή σεισμική διέγερση. Αυτό πρέπει να κάνουν οι αρχές και του Αγίου Όρους και του κράτους», κατέληξε.
Ο νέος διπλός σεισμός σημειώθηκε χθες (13/8) στο Άγιο Όρος και έγινε αισθητός σε μεγάλη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά σε στην Καβάλα. Ο σεισμός είχε μέγεθος 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 11χλμ ανατολικά νοτιοανατολικά της Ουρανούπολης και εστιακό βάθος 15 χλμ.
πηγή: grtimes.gr