Κυριακή, 08 Σεπτεμβρίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Πανηγυρίζει η Αγία Μαρίνα στον ομώνυμο προσκυνηματικό Ναό στο Μόδι

Εκατοντάδες πιστοί συνέρρευσαν στον προσκυνηματικό Ναό της Αγίας Μαρίνας, στο Μόδι, την παραμονή και ανήμερα της μνήμης της Αγίας.

Ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αρδαμερίου και Αγίου Όρους κ.κ. Νικόδημος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό και στη συνέχεια τελέστηκε λιτανεία της Ιεράς Εικόνας και τμήματος των λειψάνων της Αγίας Μαρίνας.  Σήμερα το πρωί τελέστηκε αρχιερατική Θ. Λειτουργία και στη συνέχεια παρακάθισαν όλοι στην κοινή τράπεζα όπου μοιράστηκε το πατροπαράδοτο κουρμπάνι.



Ιστορικά στοιχεία

Ο μικρός ναός με την ιδιόμορφη αρχιτεκτονική, είναι το καμάρι των κατοίκων της περιοχής. Στο χωριό Μόδι διηγούνται ότι ο ιερέας ονόματι παπά – Θεμελής που είχε το αμπέλι του κοντά στο σημείο, όπου σήμερα είναι η εκκλησία, είδε σε όνειρο την Άγια να τον προστάζει να βγάλει την εικόνα της μέσα από τον κούφιο κορμό ενός δέντρου και να την τοποθετήσει μέσα σε εκκλησία που θα χτίσει στην συνεχεία. Μια άλλη εκδοχή λέει ότι την εικόνα ανακάλυψε μέσα σε ένα κούφιο καραγάτσι που έκοψε ένας Τούρκος προεστός. Ένας Μοδιώτης τον βοήθησε να μεταφέρει με το κάρο του τα ξύλα στα Βρασνά και ο Τούρκος του παρέδωσε την εικόνα και του επέτρεψε να χτίσει εκκλησία.

Ο ναός της Αγίας Μαρίνας χτίστηκε το 1869 στα ερείπια παλαιότερου κτίσματος που πιθανότατα άνηκε στην αρχαία Αρέθουσα, από Ηπειρώτες μαστόρους που εργάζονταν στην περιοχή (οι ίδιοι έχτισαν και την εκκλησία στον Άνω Σταυρό). Αρχιτεκτονικά ο ρυθμός είναι μονόκλιτος Βυζαντινός με τρούλο. Η τοιχοποιία και ο καλυμμένος με σχιστόπλακα τρούλος δίνουν μια αρχαιοπρεπή, παραδοσιακή ατμόσφαιρα, που δένει αρμονικά με το γύρω θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον.

 

 

 

 

Ο μικρός ναός με την ιδιαίτερη αλλά ιδιόμορφη αρχιτεκτονική, είναι το καμάρι των κατοίκων της περιοχής. Στο χωριό Μόδι διηγούνται πως ο ιερέας ονόματι παπά – Θεμελής που είχε το αμπέλι του κοντά στο σημείο όπου σήμερα είναι η εκκλησία είδε σε όνειρο την Άγια να τον προστάζει να βγάλει την εικόνα της μέσα από τον κούφιο κορμό ενός δέντρου και να την τοποθετήσει μέσα σε εκκλησία που θα χτίσει στην συνεχεία. Ο ιερέας ήταν υπαρκτό πρόσωπο και με απογόνους στο χωριό που φέρουν το όνομα του ως επίθετο τους. Μια άλλη (παρόμοια) εκδοχή είναι ότι την εικόνα ανακάλυψε μέσα σε ένα κούφιο καραγάτσι που έκοψε, ένας Τούρκος προεστός. Ένας Μοδιώτης τον βοήθησε να μεταφέρει με το κάρο του τα ξύλα στα Βρασνά και ο Τούρκος του παρέδωσε την εικόνα και του επέτρεψε να χτίσει εκκλησία. Ο ναός της Αγίας Μαρίνας χτίστηκε το 1869 στα ερείπια παλαιότερου κτίσματος που πιθανότατα άνηκε στην αρχαία Αρέθουσα, από Ηπειρώτες μαστόρους που εργάζονταν στην περιοχή (οι ίδιοι έχτισαν και την εκκλησία στον Άνω Σταυρό). Αρχιτεκτονικά ο ρυθμός είναι μονόκλιτος Βυζαντινός με τρούλο. Η τοιχοποιία και ο καλυμμένος με σχιστόπλακα τρούλος δίνουν μια αρχαιοπρεπή, παραδοσιακή ατμόσφαιρα, που δένει αρμονικά με το γύρω θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον.. Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://parallaximag.gr/featured/vinteo-periigisi-ston-metavyzantino-nao-tis-agias-marinas-modiou


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα