Νέα δυναμική αποκτά η διεθνής παρουσία και δραστηριότητα του Δήμου Αριστοτέλη, μετά το Διεθνές Συμπόσιο με τίτλο Following Aristotle που οργανώθηκε από το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου, αναδεικνύοντας τη σύνδεση 9 δικτυωμένων με το Δήμο Αριστοτέλη ευρωπαϊκών πόλεων.
Μέσα από έναν πρωτόπυπο σχεδιασμό, οι συνεδρίες του Συμποσίου πραγματοποιήθηκαν σε εξωτερικούς και αρχαιολογικούς χώρους, προβάλλοντας εμβληματικά τοπόσημα της Ανατολικής Χαλκιδικής και συνδέοντας τα θέματα των συνεδριών με την πολιτιστική διαδρομή κάθε μνημείου.
Η Ιταλία
Μεσσήνα, Παλέρμο, Φλωρεντία και περιοχές της Magna Grecia παρουσίασαν τρόπους σύνδεσης της αριστοτελικής φιλοσοφίας με τον τόπο τους και τις τοπικές κοινωνίες. Οι Ιταλικές συμμετοχές είχαν την τιμητική τους κατά την πρώτη μέρα του Συμποσίου, μετά την τελετή έναρξης, όπου εκτός από τον Δήμαρχο Στέλιο Βαλιάνο, χαιρέτησαν τη διοργάνωση ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τον τομέα Μακεδονίας – Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Κατερίνα Ζωγράφου και η εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Λία Μπουντιούκου, η οποία εκπροσώπησε τον Πρόεδρο Ιωάννη Κουφίδη.
Η συνεδρία πραγματοποιήθηκε στο Mount Athos Resort της Ιερισσού, με φόντο τους «βραχίονες» του Αριστοτελικού Όρους και του Άθωνα που περικλείουν τον Ακάνθιο Κόλπο.
Η Γαλλία
Bergheim και Ajaccio παρουσίασαν την οινική σύνδεση των περιοχών τους με τα συμπόσια των ελληνιστικών χρόνων σε μια συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στην αρχαία αγορά των Σταγείρων στον γενέθλιο τόπο του Αριστοτέλη. Τη συνεδρία χαιρέτησαν ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, Ζαν-Λικ Λαβό, η Αντιπεριφειάρχης Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Βίκη Χατζηβασιλείου και ο πρoϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, Γιώργος Σκιαδαρέσης. Προηγήθηκε αριστοτελικός περίπατος, ο οποίος οργανώθηκε από το Νίκο Πάχτα με χρήση της εφαρμογής «Αριστοτέλης Συνοδοιπόρος», που βοήθησε τους φιλοξενούμενους καθ` όλη τη διάρκεια της περιήγησής τους.
Η Ισπανία
Ο Δήμος (Donostia) Saint Sebastian παρουσίασε την πρότυπη προσκυνηματική και οινική του διαδρομή σε σχέση με αυτήν του Άθωνα, στην οποία αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος των Οίνων Χιλανδαρίου, Σάββας Χαρπαντίδης. Η συνεδρία πραγματοποιήθηκε στον Πύργο Προσφορίου της Ουρανούπολης και την χαιρέτησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού, Μύρων Φλουρής και η προισταμένη της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Περσεφόνη Τρίχα.
Η Ρωσία
Ο Δήμος Αγίας Πετρούπολης και ο αδελφοποιημένος με το Δήμο Αριστοτέλη Δήμος Σέστρορετσκ παρουσίασαν τη σύνδεσή τους με τον Άθωνα σε μία συνεδρία που πραγματοποιήθηκε εν πλω με φόντο την Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους. Τη συνεδρία χαιρέτησε ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Βλαδίμηρ Μπρέντεβ.
Η Σερβία
Η τελευταία συνεδρία του Συμποσίου, πραγματοποιήθηκε στον υπαίθριο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Στεφάνου Αρναίας που ήταν διακοσμημένος από καλλιγραφικά υφαντά και στρωσίδια της Αρναίας. Εκεί, ο Δήμος Lescovac της Σερβίας, παρουσίασε την πολιτιστική σύνδεσή του με το Δήμο Αριστοτέλη.
Τις εργασίες του έκλεισε με ιδανικό τρόπο η Χορωδία Αρναίας, ερμηνεύοντας εμβληματικά κομμάτια από τις περιοχές προέλευσης των συνέδρων, ενώ ο Σύλλογος Γυναικών Αρναίας επιμελήθηκε το παραδοσιακό αποχαιρετιστήριο κέρασμα.
Το Συμπόσιο παρακολούθησαν πάνω από 200 σύνεδροι, διπλωμάτες, αυτοδιοικητικοί, θρησκευτικοί παράγοντες και επιχειρηματίες, που εμπλέκονται με ποικίλους τρόπους σε εθνικές και τοπικές τουριστικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Αποτέλεσε μέρος της αναβίωσης ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΩΝ, της σπουδαίας γιορτής των ελληνιστικών χρόνων, που είναι αφιερωμένη στο φιλόσοφο Αριστοτέλη.
Συνδέθηκε δε με τη γαστρονομική γιορτή KOUZINA 2024, μέσα από τις σπονδές που προώθησε ως τρόπο επισφράγισης της συνεργασίας και της φιλίας μεταξύ των δικτυωμένων πόλεων. Στις επιδείξεις των σπονδών χρησιμοποιήθηκαν εκλεκτά προϊόντα, κρασί, μέλι, ελαιόλαδο, επιχειρήσεων και παραγωγών της Ανατολικής Χαλκιδικής πιστοποιημένων με το σήμα ποιότητας «τοπικό προϊόν».
Στη διοργάνωση του Συμποσίου συμμετείχαν η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, η Aegean Airlines και πάνω από 23 τοπικοί παραγωγοί προιόντων. Τελούσε υπό τις αιγίδες του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επιτυχία του εγχειρήματος ενός Διεθνούς Συμποσίου τέτοιας εμβέλειας, τόνισε τα εξής:
«Ήταν μεγάλη η πρόκληση της διοργάνωσης ενός Συμποσίου με εκλεκτούς προσκεκλημένους από την Ελλάδα και πέντε χώρες, όχι με την παραδοσιακή μορφή της φιλοξενίας του επί τριήμερο σε μια συνεδριακή αίθουσα, αλλά με μια περιηγητική μορφή, με τις συνεδρίες να πραγματοποιούνται κάθε μέρα και σε διαφορετικό τοπόσημο ή αρχαιολογικό χώρο του Δήμου Αριστοτέλη. Κερδίσαμε ακόμα ένα στοίχημα ενίσχυσης της εξωστρέφειας της Ανατολικής Χαλκιδικής. Ήταν τιμή μας, να φιλοξενήσουμε προσκεκλημένους υψηλού κύρους και μεγάλης αναγνώρισης στις χώρες που εκπροσωπούν, με συνεισφορά επιστημονική, ακαδημαϊκή, επαγγελματική, ή πολιτική και κοινωνική, που αναγνωρίζεται και τιμάται πέρα από τα σύνορα των χωρών τους. Και μας συγκίνησαν, μιλώντας με θαυμασμό και επιδεικνύοντας βαθιά γνώση για την ιστορία του τόπου μας και την επιρροή του στις δικές τους πατρίδες. Έχουμε λόγο να είμαστε διπλά υπερήφανοι για τη γη του Αριστοτέλη και του Άθωνα, μα και για τους φίλους αυτής της γης που εντοπίζονται σε όλα τα σημεία του ορίζοντα και με τους οποίους πετύχαμε να δημιουργήσουμε μια πραγματική σχέση φιλίας όπως την περιέγραψε στη διδασκαλία του ο ίδιος ο Αριστοτέλης".