Κυριακή, 08 Σεπτεμβρίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Εκπαιδευτικοί και μαθητές του Δημ. Σχολείου Ορμύλιας στη Βάρνα της Βουλγαρίας - Erasmus, Shatter the grey!

Από τις 15 έως 19 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε η πέμπτη κινητικότητα του Δημοτικού Σχολείου Ορμύλιας στο Δημοτικό Σχολείο Anton Strashimirov στη Βάρνα στο πλαίσιο του προγράμματος «Εrasmus+ Shatter the grey!» με τη συμμετοχή 3 εκπαιδευτικών και τεσσάρων μαθητών της Ε΄τάξης. Εκεί συναντήθηκαν όλοι οι εταίροι του έργου από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τσεχία, τη Λιθουανία, την Ιταλία και την Ισπανία.


Το πρωί της πρώτης μέρας, όλες οι αποστολές του έργου, συνολικά περίπου στα 45 άτομα, μετέβησαν στο Σχολείο Anton Strashimirov όπου έλαβε χώρα μια εντυπωσιακή τελετή υποδοχής με παραδοσιακό καλωσόρισμα γεύσεων, τραγουδιών και χορών. Στη συνέχεια οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στους χώρους του σχολείου και κατόπιν στην πόλη της Βάρνας. Επισκέφτηκαν τον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και περπάτησαν απολαμβάνοντας σημεία της πόλης και το καταπράσινο παραθαλάσσιο πάρκο γνωστό ως «The Sea Garden».


Τη δεύτερη μέρα, οι αποστολές επισκέφτηκαν το ακρωτήριο Kaliakra με τα τείχη του και τη σπηλιά, γνώρισαν την ιστορία του και τον μύθο που το συντροφεύει και στη συνέχεια επισκέφθηκαν ένα αιολικό πάρκο, όπου τα παιδιά παρατήρησαν από κοντά τις ανεμογεννήτριες και ενημερώθηκαν για τη λειτουργία τους ως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στη συνέχεια, μεταβαίνοντας στο αρχιτεκτονικό πάρκο “Palace” στο Balchik, είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν το βοτανικό κήπο και να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική των κτιρίων της περιοχής.


Την τρίτη ημέρα υλοποιήθηκαν πολλές εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο σχολείο Anton Strashimirov. Ενώ οι συντονιστές του έργου συμμετείχαν σε συνάντηση για συζήτηση σχετικά με την πρόοδο του έργου και τις ακόλουθες ενέργειες, οι μαθητές έκαναν παρουσιάσεις για τη μόλυνση του αέρα, διεξήγαγαν πειράματα για τον αέρα και συμμετείχαν σε μαθήματα STEM με LEGO. Επίσης, δημιούργησαν χαρταετούς στους οποίους έγραψαν μηνύματα για το περιβάλλον. Τέλος, παρακολούθησαν πρόβες για το θεατρικό έργο που προετοιμάζουν όλες οι αποστολές, ως ένα από τα τελικά προϊόντα του Erasmus έργου.


Η τέταρτη ημέρα ήταν αφιερωμένη σε ένα εντυπωσιακό πανηγύρι επιστήμης το οποίο πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του σχολείου με τη συμμετοχή και άλλων οργανισμών αλλά και των ομάδων έργου του Erasmus από όλα τα κράτη. Το απογευματάκι, μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν το πάρκο St. Constantine and Elena, όπου πέταξαν τους χαρταετούς τους στέλνοντας οικολογικά μηνύματα στον αέρα και γράφοντας το όνομα του έργου στην άμμο με φυσικά υλικά. Ακολούθως, απόλαυσαν τις διαδρομές στο πάρκο.


Την Πέμπτη και τελευταία μέρα, οι αποστολές παρευρέθησαν στην αποχαιρετιστήρια τελετή στον χώρο του σχολείου, όπου δόθηκαν τα αναμνηστικά διπλώματα και στη συνέχεια τα παιδιά έγραψαν πάνω σε χάρτινα φύλλα οικολογικά μηνύματα. Δημιουργήθηκε στο τέλος ένα κοινό μεγάλο δέντρο αντιπροσωπεύοντας τη συνεργασία όλων για τον κοινό σκοπό της προστασίας του περιβάλλοντος. Τέλος, κάθε αποστολή φύτεψε ένα δεντράκι που θα μεγαλώνει στο σχολείο και θα θυμίζει σε όλους αυτή τη συνεργασία των εφτά χωρών στο πρόγραμμα Erasmus, “Shatter the grey!”


Επιστρέφοντας στον τόπο τους, όλοι οι συμμετέχοντες έφτασαν γεμάτοι με νέες αξέχαστες εμπειρίες, γνώσεις και μεγαλύτερη διάθεση για συμμετοχή και δράση για την προστασία του περιβάλλοντος αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι τα έργα Erasmus προάγουν τη συνεργασία, τη φιλία των λαών, εμπλουτίζουν ζωές και ανοίγουν ορίζοντες.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα