Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Ερώτηση Κ. Ιγγλέζη για αποζημίωση των παραγωγών της Χαλκιδικής για την καταστροφή καλλιεργειών

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη σχετικά με την αποζημίωση των παραγωγών της Χαλκιδικής για την καταστροφή των αροτραίων καλλιεργειών.

 

Οι εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες και κυρίως η παρατεταμένη ανομβρία της τελευταίας περιόδου έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στις αροτραίες καλλιέργειες της Βορείου Ελλάδας. Οι παραγωγοί σιτηρών και ψυχανθών, ιδίως στις περιοχές όπου η παραγωγή είναι πρώιμη, όπως η Χαλκιδική, η Θεσσαλονίκη, η Πιερία και το Κιλκίς βρίσκονται αντιμέτωποι με την ολοκληρωτική απώλεια της σοδειάς τους. 

Η κρίσιμη περίοδος για την ανάπτυξη των σιτηρών είναι η ανθοφορία έως και το στάδιο γεμίσματος του σπόρου. Η θερμοκρασία και η υγρασία του εδάφους καθορίζουν την έναρξη του φυτρώματος του σπόρου και η βλάστηση αρχίζει όταν οι σπόροι απορροφήσουν την απαραίτητη υγρασία. Οι φετινές καιρικές συνθήκες και η πολύμηνη ανομβρία δεν επέτρεψαν στα σιτηρά να αναπτυχθούν με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει η φάση της ωρίμανσης δίχως να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του φυτού. Το γεγονός αυτό οδηγεί τους παραγωγούς σε απόγνωση, γιατί δεν υπάρχει παραγωγή για να συγκομιστεί. 

Οι ανυπολόγιστες ζημίες έχουν τεράστια αρνητική επίπτωση τόσο στο ύψος της παραγωγής σιτηρών και ψυχανθών αλλά και στο εισόδημα και γενικότερα στο βιοτικό επίπεδο των αγροτών. Οι τιμές διάθεσης των σιτηρών είναι ήδη χαμηλές από τα προηγούμενα χρόνια και παρόλη την φετινή καταστροφή το κόστος παραγωγής παρέμεινε υψηλό. 

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.    Προτίθεται να αποζημιώσει άμεσα τους αγρότες από τα κονδύλια του ΠΣΕΑ, δεδομένου ότι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ζημιές λόγω ξηρασίας; 

2.    Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να ενισχυθεί η καλλιέργεια σιτηρών και ψυχανθών, δεδομένου ότι το σκληρό σιτάρι αποτελεί εξαγώγιμο προϊόν για την χώρα και οι εν λόγω παραγωγές ενισχύουν την εγχώρια παραγωγή ζωοτροφών; 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα