Κυριακή, 05 Μαϊος 2024

Ε Επικαιρότητα

Διάκριση για τον Αμπελουργικό Οίκο Καζάκη από τη Ν. Γωνιά, στο LSC 2024 του Λονδίνου

Χρυσός «ολυμπιονίκης», γύρισε αυτή τη φορά από το Λονδίνο και τον σκληρό ανταγωνισμό του London Spirits Competition, το ABELON, του Πάγκαλου Καζάκη, μία τεράστια νίκη για την οικογενειακή επιχείρηση από τη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής, ένα βραβείο που δεν τιμά μόνο τον Αμπελουργικό Οίκο Καζάκη, αλλά και την ελληνική αποσταγματοποιΐα.

Η οικογένεια Καζάκη, με τα ‘αμπελόφυλλα της Μαριάννας’, της μαμάς Μαριάννας, έχει γίνει γνωστή από πολλά χρόνια τώρα, γιατί έχει δέσει εξαιρετικά την παραγωγή του αμπελιού με τη γαστρονομία. «Τα πάντα από το αμπέλι, εκτός από κρασί» και , στα «πάντα», συμπεριλαμβάνονται και τα αποστάγματα. Όμως το παλαιωμένο απόσταγμα σταφυλής, βιολογικής σταφυλής, είναι το παιδί του Πάγκαλου Καζάκη.

Το ΑΒΕLON, είναι το στερνοπούλι της επιχειρηματικής οικογένειας, του Δημήτρη, της Μαριάννας, του Σάκη και βεβαίως του Πάγκαλου Καζάκη. Στερνοπούλι που όμως επιδεικνύει εντυπωσιακό δυναμισμό, αφού στα τρία μόλις χρόνια που βρίσκεται στην αγορά, εξάγεται σε 27 χώρες, έχει συγκεντρώσει οκτώ (8) βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς και βρίσκεται στις συλλογές ορισμένων από τους πιο εκλεκτικούς aficionados των αποσταγμάτων.

«Είμαι στο αμπέλι από 13 χρονών», είπε ο Πάγκαλος Καζάκης, γεωπόνος, αμπελουργός και αποσταγματοποιός, που καλοδέχτηκε το makthes.gr, στη «βάση» της εταιρείας, στη Νέα Γωνιά, δίπλα σε αμπελώνες που τους χάϊδευε ο ανοιξιάτικος ήλιος.

Το makthes.gr, πέτυχε τον Πάγκαλο σε μία μέρα σχετικής ηρεμίας, καθώς την προηγούμενη, φοιτητές από το Ιταλικό Πανεπιστήμιο Γαστρονομίας, βρίσκονταν στο κτήμα και στο εργαστήριο, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού τους ταξιδιού. Μία ομάδα φοιτητών, από τις χιλιάδες των ατόμων που επισκέπτονται την επιχείρηση, που έχει κάνει όνομα σε Ελλάδα και εξωτερικό, φήμη στην οποία προσθέτει πλέον νέα αρώματα και γεύσεις, το ABELON.
Στην παραγωγή αποσταγμάτων για 37 χρόνια

«Η οικογένεια μας ασχολείται με την παραγωγή αποσταγμάτων τα τελευταία 37 χρόνια. Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το αμπέλι, πλάϊ στον πατέρα μου Δημήτρη.

«Είχαμε αρχίσει να παράγουμε το τσίπουρο της χρονιάς, για την οικογένεια, τους φίλους και αργότερα και για τους πελάτες της επιχείρησης».

Ξεκίνησαν από 15 στρέμματα, ένα μικρό αμπελώνα και τώρα καλλιεργούν, 143 στρέμματα. Σε υψόμετρο 150 μέτρων, στις ήμερες πλαγιές γύρω από το χωριό της Νέας Γωνιάς, καλλιεργείται βιολογικά, η Λευκή Σουλτανίνα Κορίνθου, ενώ ένα μικρό τμήμα του κτήματος, ίσως το 10%, είναι φυτεμένο με Μοσχότο Αμβούργου, Μοσχάτο Αλεξανδρείας και τις επιτραπέζιες ποικιλίες, Italia και Victoria.

«Ο πειραματισμός μου με την παλαίωση, άρχισε πριν 17 χρόνια, με ένα μικρό βαρελάκι, ιταλικό, από δρυ, με βαρύ κάψιμο, στο οποίο έβαλα απόσταγμα σταφυλής τριπλής απόσταξης. Το απόσταγμα έμεινε στο βαρέλι ενάμισι χρόνο. Το προϊόν άρεσε πολύ οπότε ξεκίνησαν νέοι πειραματισμοί. Ακολούθησε η δεύτερη προσπάθεια, με διπλής απόσταξης προϊόν, που έμεινε στο βαρέλι, για τρία χρόνια. Κάπως έτσι φτάσαμε στο 2016 , οπότε ξεκινήσαμε να κάνουμε την πρώτη απόσταση για το AΒΕLON», είπε ο Πάγκαλος, δίνοντας το χρονικό της όλης προσπάθειας.

Πως η βιολογική σουλτανίνα, γίνεται ABELON

Για το ABELON, έχει επιλεγεί μία διαδικασία ζύμωσης μεγαλύτερης διάρκειας, γιατί δίνει περισσότερο χρόνο στις πλούσιες γεύσεις και αρώματα των βιολογικά καλλιεργημένων σταφυλιών, να περάσουν στο μούστο .

Τα σταφύλια, μένουν σε δεξαμενή με μανδύα ψύξης και σε σταθερή θερμοκρασία, για 180 μέρες, για ολόκληρους έξι μήνες, πριν οδηγηθούν στην απόσταξη. Το ABELON που βρίσκονται στην αγορά, διπλής απόσταξης, είναι της πρώτης γενιάς, δηλαδή από την παραγωγή του 2016 κι’ έχουν παλαιώσει για σχεδόν επτά (7) χρόνια.

Με πολύ μικρή στρεμματική παραγωγή, η 1η γενιά γέμισε μόλις έξι βαρέλια, Από αυτά, το πρώτο άνοιξε στα τρία χρόνια, το ABELON 3, μετά το ΑBELON 4 και ύστερα το AΒΕΛΟΝ 5 πού έκλεισε 5 έτη παλαίωσης και, πήρε το χρυσό στο LSC 2024.

Η 2η γενικά του Abelon έγινε σε πολλαπλό, κλασματικό αποστακτήρα.

Το ABELON δεν….βιάζεται να βγει στην αγορά. Το απόσταγμα μένει για χρόνια σε γαλλικά δρύϊνα βαρέλια, που έχουν, ανάλογα με το σχεδιασμό του αποσταγματοποιού, καεί σε βαθμό που θα επιτρέψει καλύτερα την ανταλλαγή ουσιών μεταξύ αποστάγματος και βαρελιού.

Μετά την παλαίωση στο βαρέλι, ακολουθεί ομογενοποίηση και σταθεροποίηση για οκτώ (8) μήνες σε inox δεξαμενή, αφού προηγουμένως έχει προστεθεί εξαιρετικής ποιότητας νερό για να μειωθούν οι πολύ υψηλοί βαθμοί οινοπνεύματος, στους 45. Το προϊόν, όταν εμφιαλώνεται, είναι πλέον έτοιμο για κατανάλωση.

Ως και η Ferrari, αγαπάει ABELON

Τον Απρίλη του 2021 βγήκε για πρώτη φορά στην αγορά το AΒΕLΟΝ και έκτοτε …πετάει. Η πρώτη εμφιάλωση εξαντλήθηκε σε 16 μήνες.

Το ABELON διατίθεται σε πολύ καλές κάβες, εστιατόρια, ενώ φεύγει πολύ και σαν δώρο προσωπικό ή εταιρικό, ενώ υπάρχει σημαντική ζήτηση για προσωπικές συλλογές.

Τα περασμένα Χριστούγεννα, ο Νο1 dealer της Ferrari παγκοσμίως, η Autohaus Ulrich στη Φραγκφούρτη, παρήγγειλε για τους καλύτερους πελάτες της, ABELON, με το όνομα του καθενός, σκαλισμένο στο δακτυλίδι της φιάλης.

Αλλά και γνωστός επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης, έστειλε σε καλό συνεργάτη του στην Ιταλία, ABELON με ευχές στα Ιταλικά.

Σε 27 χώρες, μέχρι και Ιαπωνία

«Σε αυτά τα τρία χρόνια, το ABELON, μέσω και e-shops με διεθνείς πωλήσεις, έχει φτάσει σε 27 χώρες σε όλο τον κόσμο, σε όλη την Ευρώπη, Καναδά, ΗΠΑ, Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Ντουμπάϊ μέχρι και Ιαπωνία, με τις πρόσφατες πωλήσεις μας να είναι σε Κύπρο και Σλοβακία», πρόσθεσε ο Πάγκαλος Καζάκης.

Να σημειωθεί ότι το ABELON είναι ένα σούπερ limited, premium απόσταγμα, αφού οι πωλήσεις του δεν ξεπερνούν τις 400 φιάλες το χρόνο, άρα όσοι το αναζητούν, ψάχνουν για συμπυκνωμένη απόλαυση.
Διεθνείς βραβεύσεις και αναγνώριση

Για τη διεθνή αναγνώριση του ABELON, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι συμμετοχές του σε μεγάλους διαγωνισμούς και η αξιολόγησή του από παγκοσμίου βεληνεκούς κριτές. Σαν Φρανσίσκο, Λονδίνο, Βρυξέλλες, Θεσσαλονίκη και πάλι Λονδίνο, ένα σερί βραβεύσεων και, τελικά, το Χρυσό, στο LSC 2024.

«Ξεκινήσαμε με ασημένο από το San Fransisco World Spirits Competition, πέρυσι πήραμε ασημένιο από το US Ratings, φέτος χρυσό, στο London Spirits Competition. Δεν θα μπορούσαμε παρά να είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι, από την αποδοχή που γνωρίζει το ABELON, το οποίο, πήρε και διπλό χρυσό για το design της φιάλης του».
abelon-garden.jpg


Το όραμα για την επόμενη ημέρα

«Όσα έχουμε πετύχει, είναι συλλογική προσπάθεια, της οικογένειας μας και των ανθρώπων που δουλεύουν μαζί μας», δήλωσε ο Πάγκαλος Καζάκης. «Είναι ένας καθημερινός αγώνας, στο αμπέλι, στην παραγωγή των αποσταγμάτων , στα προϊόντα του αμπελιού και στις πίτες»

Σε μόνιμη βάση απασχολούνται στην επιχείρηση 20 άτομα, στα οποία εποχικά προστίθενται 20-30 άτομα επιπλέον. Η οικογένεια Καζάκη, πέτυχε να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης στη Νέα Γωνιά αλλά, επίσης πολύ σημαντικό, να δείξει ότι στην ελληνική επαρχία, υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ανάπτυξη, αξιοποιώντας τον πλούτο της γης.

Ωστόσο, η προσπάθεια για το ABELON, άνοιξε την πόρτα και για άλλα σχέδια και, το όνειρο του Πάγκαλου Καζάκη, είναι να δημιουργήσει το δικό του αποσταγματοποιείο, σε μία εποχή που τα ελληνικά αποστάγματα κερδίζουν πλέον έδαφος στην αγορά.

«Ο χώρος υπάρχει, ένα κτίριο 250-260 τ.μ. , σε κτήμα 35 στρεμμάτων, δίπλα σε ελαιώνα και με 15 στρέμματα αμπέλι στη νότια μεριά, με θέα Αιγαίο και Όλυμπο. Αυτό είναι το όραμα και το σχέδιο μου κι’ ελπίζω να το πραγματοποιήσουμε», κατέληξε ο Πάγκαλος Καζάκης.

πηγή: makthes.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα