Σάββατο, 04 Μαϊος 2024

Ε Επικαιρότητα

Ερώτηση του βουλευτή Χαλκιδικής Ι. Γιώργου για τις ζημιές σε καλλιέργειες από το χαλάζι

Σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του βουλευτή Χαλκιδικής κυρίου Ιωάννη Γιώργου με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δ. Σταμενίτη, ο βουλευτής υπέβαλε ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο. Λευτέρη Αυγενάκη με θέμα: «Ενέργειες αναφορικά με τις ζημιές σε καλλιέργειες στο Δήμο Νέας Προποντίδας λόγω της σφοδρής χαλαζόπτωσης στις 20 Απριλίου 2024 – Αντιχαλαζική Προστασία Π.Ε.Χ.»

Στην ερώτησή του ο βουλευτής Χαλκιδικής αναφέρει:


"Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σας γνωρίζουμε πως το Σάββατο 20/04/2024 σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε την περιοχή του Δήμου Νέας Προποντίδας προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στην παραγωγή των καλλιεργειών, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύτηκαν και με καταστροφές στο φυτικό κεφάλαιο.

Αγροτικές εκμεταλλεύσεις (όπως ελιές, οπωροφόρα, δημητριακά, όσπρια, λαχανικά, φιστίκια Αιγίνης, αμύγδαλα κ.λπ.) σε εκτάσεις αρκετών στρεμμάτων, δέχθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά μεγάλους όγκους από πυκνό χαλάζι και οι ζημίες που προκλήθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν και ποσοστό μέχρι 100%.

Λόγω των καταστροφών που σημειώθηκαν οι αγρότες της περιοχής είναι σε απόγνωση, διότι έχουν ήδη πραγματοποιήσει μεγάλο τμήμα των εξόδων και μετά την χαλαζόπτωση δεν αναμένεται να έχουν έσοδα.
Με δεδομένο ότι από το 2019 οι αγρότες της Χαλκιδικής χάνουν συνεχώς μέρος – ή και το σύνολο – της παραγωγής τους, εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών και με το εισόδημα τους ολοένα να μειώνεται, ως μόνη ελπίδα για την οικονομική τους επιβίωση αποτελεί πλέον η αποζημίωσή τους από τον ΕΛΓΑ ή και από άλλον φορέα (πχ ΠΣΕΑ).

Η έγκαιρη και αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών, καθώς και η γρήγορη καταβολή των αποζημιώσεων αποτελεί αυτονόητο αίτημα και δικαίωμα των αγροτών με δεδομένο ότι η απώλεια της παραγωγής τους τους στερεί τη δυνατότητα να καλύψουν τα υψηλά κόστη της καλλιέργειας, ακόμη και της διαβίωσής τους.

Ύστερα από συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς (Δήμος Νέας Προποντίδας και Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής) επικοινώνησα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δ. Σταμενίτη, προκειμένου να λάβει γνώση επί του θέματος και του ζήτησα να κινηθούν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες από τον ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

A. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να αποζημιωθούν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις (όπως ελιές, οπωροφόρα, δημητριακά, όσπρια, λαχανικά, φιστίκια Αιγίνης, αμύγδαλα κ.λπ.) των παραγωγών που επλήγησαν από τη σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή του Δήμου Νέας Προποντίδας στις 20/4/2024;

B. Προτίθεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να συμπεριλάβει την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής στο Πρόγραμμα Αντιχαλαζικής Προστασίας;
Αναμένουμε την τοποθέτησή σας στην εν λόγω ερώτηση, κοινοποιώντας μας την απάντησή σας."


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα