«Πώς μπορώ να προσφέρω στο παιδί μου αξιοπρεπή διαβίωση και περισσότερες ευκαιρίες ένταξης στην Κοινωνία;»
Αυτό το ερώτημα που απασχολεί εκατομμύρια γονείς είναι για τις οικογένειες ΑΜΕΑ ένα βασανιστικό θέμα, η λύση του οποίου μοιάζει συχνά με γρίφο για …δυνατούς λύτες.
Η δημιουργία Ξενώνα για άτομα με αναπηρίες είναι ένα πολύχρονο αίτημα των μελών του Συλλόγου «ΑΓΑΠΗ» που έχει υποστηριχθεί σε μεγάλο βαθμό από τον Δήμαρχο Προποντίδας Εμμανουήλ Καρρά. Η ολοκλήρωσή του, αν και αργεί πολύ ακόμη θα δώσει ελπίδα στις οικογένειες ατόμων με αναπηρία που αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους.
Ο Σύλλογος «Η ΑΓΑΠΗ» ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 1992 στον Πολύγυρο Χαλκιδικής από μια ομάδα γονέων και ατόμων με αναπηρία που έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα με δεκάδες προβλήματα όπως της μετακίνησης, της εκπαίδευσης, της φροντίδας και συμπαράστασης από ειδικούς, της έλλειψης χώρων υποστηριζόμενης διαβίωσης…
Μερικά από τα σοβαρά αυτά προβλήματα που ταλαιπωρούν πολλές οικογένειες στο νομό Χαλκιδικής μοιράστηκε με την υποψήφια Ευρωβουλευτή της ΝΙΚΗΣ Ζωή Ν Τσαρούχα η Πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Γούσιου.
Έλλειψη δομών, κέντρων διημέρευσης, κέντρων αποκατάστασης, πολύμηνες καθυστερήσεις στην τοποθέτηση βοηθού για τα ΑΜΕΑ, απουσία δομών υποστήριξης για τις οικογένειες ατόμων με αναπηρίες. Χαρακτηριστικό της έλλειψης στήριξης στα άτομα με αναπηρίες και τις οικογένειές τους, είναι ότι στη Βόρεια Χαλκιδική δεν υπάρχει καμία δομή και ορισμένα από τα παιδιά αναγκάζονται να δαπανούν έως και 5 ώρες συνολικά σε ημερήσια βάση για να φοιτήσουν σε ειδικό σχολείο. Όσοι από τους νέους και τις νέες μπορούν να φοιτήσουν σε κάποια σχολή του ΟΑΕΔ για να μάθουν μια τέχνη πρέπει να μετακινηθούν με δικό τους μέσο μέχρι τη Λακκιά.
Από την πλευρά της η υποψήφια Ευρωβουλευτής της ΝΙΚΗΣ Ζωή Ν Τσαρούχα τόνισε ότι «πρέπει να ενισχύσουμε τους δεσμούς της Αλληλεγγύης και να δημιουργήσουμε εθελοντικές δομές για να στηρίξουμε όχι μόνο τις οικογένειες και τα άτομα ΑΜΕΑ, αλλά κάθε όλους όσοι είναι ευάλωτοι. Ζητήματα Κοινωνικά και θέματα που αφορούν την υγεία και την ποιότητα ζωής μας είναι προτεραιότητες ευρωπαϊκές και τα προβλήματα αποκλεισμού που βιώνουν άτομα με αναπηρίες και οι οικογένειές τους είναι προβλήματα όλων μας».