Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Το Δημοτικό Σχολείο Ορμύλιας στην Τσεχία μέσα από το Erasmus+ με τίτλο “Shatter the grey!”

Η μετακίνηση στο Zeliv της Τσεχικής Δημοκρατίας, κατά το διάστημα από 5 έως 9 Φεβρουαρίου 2024 αποτέλεσε μέρος των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων του προγράμματος Erasmus+ KA220 με τίτλο “Shatter the grey!” και κωδικό 2022-1-EL01-KA220-SCH-000085994 το οποίο συντονίζει το Δημοτικό Σχολείο Ορμύλιας για τα σχολικά έτη 2022-2024.

Ο τίτλος της διοργάνωσης-δραστηριότητας του εταιρικού σχολείου Základní škola Želiv, okres Pelhřimov στην Ιταλία ήταν: “Crystal Clear Water” και είχε ως κύριο θέμα το νερό. Αφού στάλθηκαν οι απαιτούμενες προσκλήσεις από το τσεχικό σχολείο, εκπαιδευτικοί και μαθητές από σχολεία της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Κύπρου, της Λιθουανίας, της Ιταλίας και της Βουλγαρίας συναντηθήκαν πρώτα διαδικτυακά και στη συνέχεια με φυσική παρουσία στο Zeliv της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Την πρώτη μέρα, Δευτέρα 5/2/24 πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης της εβδομάδας κινητικότητας με την παρουσία εκπροσώπων του Δήμου. Ένα παραδοσιακό καλωσόρισμα με ψωμί και αλάτι οδήγησε τους φιλοξενούμενους, εκπαιδευτικούς και μαθητές στον χώρο υποδοχής. Τραγούδια, χοροί και παρουσιάσεις πλαισίωσαν το καλωσόρισμα και δόθηκαν ευχές για αποκοδομιτική συνεργασία και απολαστική διαμονή.

Στη συνέχεια ακολούθησε περιήγηση σε υδάτινο φράγμα της περιοχής και στη συνέχεια σε έναν υδροηλεκτρικό σταθμό κοντά στο φράγμα. Η επιστροφή για το Zeliv μέσα από μονοπάτι κατά μήκος του ποταμού ήταν μοναδική εμπειρία για όλους.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο μοναστήρι του χωριού και τέλος δείπνο στο εστιατόριο του μοναστηριού.

Η ημέρα Τρίτη 6/2/24, ήταν αφιερωμένη σε περιήγηση στην Πράγα και πιο συγκεκριμένα στην πλατεία της παλιάς πόλης, στη Γέφυρα του Καρόλου, στην Εκκλησία του Αγ. Νικολάου, στο Κάστρο της Πράγας, στο μουσείο Υδάτων, στο Κάστρο του Vyšehrad και τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό σταθμό.

Την Τετάρτη 7/2/24 υλοποιήθηκαν εργαστήρια στο σχολείο σχετικά με το νερό και στη συνέχεια μετέβησαν όλοι στο Pelhřimov-Μουσείο των ρεκόρ. Οι μαθητές έχοντας φέρει από τη χώρα τους δείγμα νερού, το έριξαν μέσα από ένα μεγάλο χωνί σε ένα δοχείο και στη συνέχεια σε κανάλι της περιοχής σηματοδοτώντας έτσι την ένωση των λαών και την κοινή ανάγκη όλων για την προστασία αυτού του αγαθού.

Επιστρέφοντας, οι φιλοξενούμενοι διασκέδασαν κάνοντας πατινάζ στον πάγο στο Humpolec και στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί γνώρισαν από κοντά την ιστορία ενός σημαντικού ζυθοποιείου της περιοχής, με το όνομα Bernard, ξεναγήθηκαν στους χώρους του εργοστασίου, απόλαυσαν διαφορετικά είδη μπύρας και τέλος δείπνησαν στο ομώνυμο εστιατόριο Bernard Restaurant Humpolec.

Την Πέμπτη 8/2/24 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο The Water House στο Hulice και στη συνέχεια μετέβησαν στο Kutná Hora όπου και περιηγήθηκαν στον τόπο και γνώρισαν από κοντά τον Ναό της Αγίας Βαρβάρας.

Ακολούθησε συζήτηση των συντονιστών των σχολείων σχετικά με την πρόοδο των εργασιών του έργου και το σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων. Ο Διευθυντής του σχολείου παρουσίασε τον χώρο πληροφορικής του σχολείου και έκανε επίδειξη της χρήσης  του τρισδιάστατου εκτυπωτή. Τέλος, οι εκπαιδευτικοί συναντήθηκαν για το αποχαιρετιστήριο δείπνο στο εστιατόριο Kocanda με ζωντανή μουσική και χορό.

Την Παρασκευή 9/2/24, μετά την αποχαιρετιστήρια τελετή, την απονομή των πιστοποιητικών και την ανταλλαγή δώρων, όλες οι αποστολές αναχώρησαν για την Πράγα για επιπλέον γνωριμία με την πόλη και την αγορά σουβενίρ.

Το Σάββατο 10/2/24, η ελληνική αποστολή αναχώρησε για τη Θεσσαλονίκη γεμάτη με όμορφες αναμνήσεις, γνώσεις και αξέχαστες εμπειρίες με ζεστούς ανθρώπους.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα