Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Έρχεται ΚΥΑ για μετακλητούς εργάτες από τρίτες χώρες

Για την κάλυψη των κενών θέσεων κυρίως στον αγροτικό τομέα, τις κατασκευές και τον τουρισμό θα εκδοθεί εντός των ημερών KYA που θα εγκρίνει άλλες 38.000 μετακλήσεις εργατών γης από τρίτες χώρες ώστε μαζί με αυτές που είχαν εγκριθεί το 2023, ο συνολικός αριθμός των μετακλητών εργατών να φτάσει περίπου τις 180.000.

Μέχρι σήμερα οι εργάτες γης αλλά και άλλες ειδικότητες προτιμούσαν να φύγουν από τη χώρα μας με προορισμό στην Ιταλία ή την Ισπανία όχι μόνο για τους υψηλότερους μισθούς αλλά και για τις πρόσφατες ρυθμίσεις που δίνουν «χαρτιά» σε αλλοδαπούς εργάτες γης πολύ πιο εύκολα την ώρα που στην Ελλάδα η απόκτηση άδειας διαμονής και ιθαγένειας απαιτεί 7 χρόνια ενώ η αντίστοιχη περίοδος αναμονής στην Ιταλία και τη Γερμανία είναι περίπου 3 χρόνια.

Οι ευοίωνες εξελίξεις στην οικονομία μετά τη δεκαετή κρίση και η μείωση της ανεργίας αυξάνουν την πίεση για εργατικό δυναμικό χαμηλής και μέσης εκπαίδευσης από τρίτες χώρες τη στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι αλβανικής καταγωγής έχουν ήδη φύγει για άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Σύμφωνα με τους ελαιοκαλλιεργητές, φέτος η συγκομιδή της ελιάς ήταν εξαιρετικά δύσκολη αφού έλλειπαν 15.000-16.000 εργάτες ενώ συνολικά η έλλειψη 70.000 εργατών γης αποτελεί «νάρκη» για την ελληνική γεωργία.

Aναφερόμενη στο θέμα των κενών θέσεων και των μισθών η υπουργός εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους τόνισε ότι «κορυφαίες προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας είναι η βελτίωση των μισθών, οι καλοπληρωμένες δουλειές και η υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων από τη ΔΥΠΑ με κίνητρα για την απασχόληση γυναικών, νέων, ατόμων με αναπηρία και μεγαλύτερης ηλικίας».

Με αφορμή την έναρξη των διαβουλεύσεων για το νέο κατώτατο μισθό η κυρία Μιχαηλίδου ανέφερε ότι το ποσοστό αύξησης δεν πρέπει να υπολείπεται του πληθωρισμού του 2023, που κυμαινόταν στο 3,6%


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα