Σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Μουδανιών προχώρησαν αγρότες με τα τρακτέρ τους, γύρω στις 11:30 το πρωί της Κυριακής, όπου παρέταξαν τα τρακτέρ τους επί της Εθνικής Οδός στο κόμβο Πορταριάς μπλοκάροντας και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας για πολλές ώρες. Την ίδια ώρα έφτασαν με τα φορτηγά τους και οι μελισσοκόμοι που ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους αγρότες στην αερογέφυρα Πορταριάς.
«Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στα χωράφια μας, μας πετούν ψίχουλα τη στιγμή που εμείς του φωνάζουμε πανελλαδικά ότι είμαστε στο τέλος μας, σβήνουμε», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Φιλοκλής Κοτζιάς. Μάλιστα ο κ. Κοτζιάς μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ εξέφρασε την πρόθεση ο αποκλεισμός της Εθνικής Οδού να κρατήσει για διάστημα δέκα ωρών.
Μάλιστα, για αύριο, οι κινητοποιούμενοι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Χαλκιδική τονίζουν ότι σε συνεννόηση με την αστυνομία έχουν ήδη «κλειδώσει» την κάθοδό τους με τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη και με προορισμό το κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, όπου θέλουν επιδώσουν το ψήφισμα των διεκδικήσεών τους. «Θα ξεκινήσουμε κομβόι 35 τρακτέρ από το μπλόκο που έχουν στήσει στον κόμβο Ν. Μουδανίων, αλλά μέσα στην πόλη και με προορισμό το ΥΜΑΘ θα κινηθούμε 20 τρακτέρ», τονίζει ο κ. Κοτζιάς.
Τα αιτήματα των αγροτών Χαλκιδικής είναι οι αποζημιώσεις για την ακαρπία στην ελιά, το αγροτικό ρεύμα και το πετρέλαιο, η επιστροφή 100% των επιδοτήσεων που κόπηκαν, η γρήγορη και δίκαιη κατανομή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, δασικοί χάρτες και επαναφορά της εξισωτικής αποζημίωσης στο νομό.
Έχουν γίνει ήδη τέσσερις συναντήσεις για διάλογο με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά «δεν έχουμε δει καμία ενέργειά του»υπογραμμίζουν
Απαντώντας στις επαναλαμβανόμενες προσκλήσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για διάλογο, ο κ. Κοτζιάς σημειώνει ότι «αντιπροσωπεία του νομού μας έχει κάνει ήδη τέσσερις συναντήσεις με τον υπουργό και δεν έχουμε δει καμία ενέργειά του. Οι ελαιοπαραγωγοί, με απώλεια εισοδήματος άνω των 400 εκατ. ευρώ, λόγω ακαρπίας “ πεθαίνουμε” και κανείς δεν ασχολείται μαζί μας. Χορτάσαμε από λόγια, θέλουμε πράξεις» και συμπληρώνει «δεν είμαστε καν σίγουροι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωρίζει ακριβώς το τι συμβαίνει στο νομό μας και την πανωλεθρία που έχουμε πάθει».
Σε απόγνωση ελαιοπαραγωγοί και μελισσοκόμοι στην Χαλκιδική
Οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής είναι στην κυριολεξία σε απόγνωση καθώς όπως υπογραμμίζουν από το 2021 αγωνίζονται για να αποζημιωθεί η ακαρπία στην ελιά ωστόσο ακόμη δεν έχει υπάρξει κανένα μέτρο για να στηριχθεί το επάγγελμα τους, λέγοντας πως η ζημιά που έχουν υποστεί είναι πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης μεταξύ άλλων ζητούν την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να αποζημιώνει την αμαρτία της ελιάς σε προανθικο στάδιο.
Οι παραγωγοί είναι αποφασισμένοι αν δεν υπάρξουν κάποια μέτρα να κλείσουν τον δρόμο επ αρίστων.
Από την πλευρά τους οι μελισσοκόμοι επισημαίνουν ότι βρίσκονται σε απόγνωση και ότι έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που δεν θα έχουν πετρέλαιο να γυρίσουν από τα μπλόκα τα οχήματα τους. «Έχουμε φτάσει στο τέρμα, δεν αντέχουμε άλλο από το κόστος παραγωγής, κάνουμε μεγάλες μετακινήσεις για τα μελίσσια. Έχουμε στη Χαλκιδική 250 με 300 χιλιάδες μελλισια, όλοι οι παραγωγοί έχουμε γονατίσει από το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής» επισημαίνει ο Αριστοτέλης Κασσανδρινός, Πρόεδρος του Μελλισοκομικου Συλλόγου Χαλκιδικής.