Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Διοικητήριο του Δήμου Νέας Προποντίδας με τους αγρότες και τους μελισσοκόμους της Χαλκιδικής που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, παρουσία του δημάρχου Ν.Προποντίδας, Μανώλη Καρρά, των βουλευτών Χαλκιδικής, Γιάννη Γιώργου και Κυριακής Μάλαμα, της αντιπεριφερειάρχη, Κατερίνας Ζωγράφου, της δημάρχου Κασσάνδρας, Αναστασίας Χαλκιά και δημοτικών συμβούλων.
Στη σύσκεψη ακούστηκαν τα προβλήματα αγροτών και μελισσοτρόφων και αποφασίστηκε κοινή γραμμή διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων γεωργών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων της Χαλκιδικής και συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα.
Η κ. Μάλαμα σχολίασε: "Οι διαπιστώσεις δεν βοηθάνε. Οι αγρότες θέλουν λύσεις εδώ και τώρα. Στην σημερινή ευρεία σύσκεψη των αγροτών - μελισσοκόμων της Χαλκιδικής δεν μας ικανοποίησε η «κυβερνητική συμπάθεια και κατανόηση». Εμείς έχουμε προτείνει εδώ και πέντε χρόνια συγκεκριμένα θεσμικά μέτρα και για την ελιά και για το μέλι. Μετά από τόσα χρόνια εμπαιγμού πρέπει ο αγροτικός κόσμος της Χαλκιδικής να πάρει τις αποφάσεις του. Οι δικές μας προτάσεις είναι σαφείς τις καταγράφουμε και στην ευρεία αυτή σύσκεψη".
Ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι δήλωσαν οι παραγωγοί Χαλκιδικής, αντιπροσωπεία των οποίων είχε σήμερα συνάντηση με τοπικούς άρχοντες του νομού. «Άλλα έθετε η αντιπροσωπεία μας, αλλού πήγαιναν την κουβέντα οι ψηφισμένοι βουλευτές, δήμαρχοι και τοπικοί άρχοντες», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Φιλοκλής Γκοτζιάς. «Το μόνο που πήραμε από αυτήν τη συνάντηση, που διήρκησε περισσότερες από δύο ώρες, είναι η δέσμευση ότι θα επιχειρηθεί να μας κλείσουν ραντεβού με τον πρωθυπουργό», είπε.
Συνεχίζουν τους αποκλεισμούς κάθε απόγευμα οι αγρότες στη Χαλκιδική
Έκλεισαν και απόψε στις 18:00 το απόγευμα συμβολικά τον κόμβο Μουδανίων οι αγρότες.
Τα αιτήματα των αγροτών Χαλκιδικής είναι οι αποζημιώσεις για την ακαρπία στην ελιά, το αγροτικό ρεύμα και το πετρέλαιο, η επιστροφή 100% των επιδοτήσεων που κόπηκαν, η γρήγορη και δίκαιη κατανομή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, δασικοί χάρτες και επαναφορά της εξισωτικής αποζημίωσης στον νομό. Στο πλαίσιο αυτό, θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό δύο ωρών από τις 18:00 και στα δύο ρεύματα, στον κόμβο Μουδανιών επί της οδού με τη Θεσσαλονίκη, ενώ θα συνεδριάσουν για να επανακαθορίσουν την επόμενή τους κίνηση.
Παραμένουν τα μπλόκα έξω από την 30ή Agrotica
Σταθερά στο νότιο τόξο της ΔΕΘ παραμένουν παραταγμένα 300 τρακτέρ από αγρότες και κτηνοτρόφους της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι δηλώνουν ότι ο αγώνας τους τώρα ξεκινάει και πως δεν πρόκειται να μετακινηθούν τουλάχιστον μέχρι αύριο, οπότε και θα αναχωρήσουν για τα μπλόκα τους με τη λήξη της 30ής επετειακής Agrotica.
Παρά το αγροτικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν Θεσσαλοί συνάδελφοί τους, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στην Κεντρική Μακεδονία δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν επιθυμούν να επιτείνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη και το μόνο που ζητούν και διεκδικούν είναι λύσεις ουσιαστικές στα προβλήματά τους.
«Θα παραμείνουμε στη θέση μας εδώ μπροστά στην Agrotica χωρίς να ενοχλούμε κανέναν και θα αποχωρήσουμε σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης την Κυριακή 4/2, σε ώρα που θα προκαλέσουμε μάλιστα τη μικρότερη δυνατή όχληση στο ήδη επιβαρυμένο κυκλοφοριακό στην πόλη», τονίζει ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Παραδείσης.
«Εμείς περιμένουμε και θέλουμε να ακούσουμε τεκμηριωμένες λύσεις και όχι ανακοινώσεις επιδερμικού χαρακτήρα», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης, και προσθέτει: «Θεωρούμε ότι μας εμπαίζουν, θέλουμε πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις».
Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι ζητούν αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία και αναφέρει ότι «η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο δεν ικανοποιεί κανέναν στον πρωτογενή τομέα». Ενδεικτικά, μάλιστα, αναφέρει ότι για 1.800 στρέμματα καλλιέργειας ο ίδιος καταβάλλει ποσό ύψους τουλάχιστον 25.000 ευρώ, αφού προμηθεύεται ετησίως 25.000 λίτρα το λιγότερο. «Έχω όλα τα τιμολόγια και αποδεικτικά γι’ αυτά που λέω», τονίζει.