Μυστήριο καλύπτει την υπόθεση κλοπής «μαμούθ» που καταγγέλλεται ότι σημειώθηκε στον συνεταιρισμό Ελαιουργίας του Πολυγύρου στη Χαλκιδική, με τους παραγωγούς να κάνουν λόγο για ποσότητα άνω των 50 τόνων λαδιού που εξαφανίστηκε και να εμφανίζονται έτοιμοι να στραφούν νομικά κατά του συνεταιρισμού για υπεξαίρεση.
Σύμφωνα με την μήνυση που κατέθεσε ο συνεταιρισμός στην ΕΛ.ΑΣ., η κλοπή φέρεται να έγινε τις προηγούμενες ημέρες μέσα από τους χώρους που στέγαζε τους 200-300 τόνους ελαιόλαδου των παραγωγών-μελών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιουργίας Πολυγύρου, ενώ δεκάδες είναι τα μέλη που άφηναν μεγάλες ποσότητες προς αποθήκευση στον συνεταιρισμό.
Την ίδια ώρα, παρόλο που ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κατέθεσε μήνυση κατ' αγνώστων, οι ελαιοπαραγωγοί ετοιμάζονται να καταθέσουν μήνυση κατά του συνεταιρισμού για υπεξαίρεση, καθώς δε μπορούν να πιστέψουν πως κάποιος ή κάποιοι φόρτωσαν περίπου 50 τόνους λάδι. Σημειώνεται, ότι μέχρι στιγμής κάνεις δε μπορεί να πει με σιγουριά ποια είναι η ποσότητα η οποία έκανε «φτερά», ωστόσο οι ελαιοπαραγωγοί μιλούν για 52 τόνους και ο συνεταιρισμός για 37 τόνους.
Τι λέει ο δικηγόρος θυμάτων
Όπως ανέφερε στο protothema.gr ο δικηγόρος Χαλκιδικής, Αθανάσιος Γιοβανούδας, ο οποίος εκπροσωπεί ελαιοπαραγωγούς του Πολυγύρου, φημολογείται ότι συνολικά είναι 52 τόνοι που έχουν αφαιρεθεί από τις δεξαμενές του συνεταιρισμού, ενώ ο ίδιος εκπρόσωποι θύματα που έχουν χάσει περίπου 20 τόνους ελαιόλαδου.
«Συνολικά πρόκειται για περίπου 40 άτομα, παραγωγούς, οι οποίοι μετά την περσινή συγκομιδή είχαν αφήσει το ελαιόλαδό τους για φύλαξη, έναντι δικαιώματος, στον συνεταιρισμό και είχαν το δικαίωμα όποτε θέλανε να πηγαίνουν και να παίρνουν το λάδι τους, όση ποσότητα επιθυμούσε ο καθένας. Αυτό γίνεται χρόνια στην περιοχή. Φέτος παρατηρήθηκε ένα φαινόμενο ότι εδώ και δύο - τρεις μήνες, ενώ υπήρχαν απαιτήσεις από τους παραγωγούς για να πάρουν για παράδειγμα 30 τενεκέδες λάδι τους έλεγαν θα πάρεις δέκα ή μόνο πέντε», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Γιοβανουδα, μπορεί να έχει κατατεθεί μήνυση για κλοπή από τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, όμως οι ελαιοπαραγωγοί θα στραφούν νομικά κατά του συνεταιρισμού.
"Σύμφωνα με τους εντολείς μου, τους ελαιοπαραγωγούς, δεν υφίσταται κλοπή. Και αυτό διότι για να φύγουν 52 τόνοι από τις δεξαμενές, επειδή το λάδι είναι παχύρευστο, απαιτείται τεχνικός λαδιού για να κάνει την σύνδεση και βυτιοφόρα που θα χρειάζονταν να μείνουν μέρες εκεί πέρα ούτως ώστε να γίνει μετάγγιση με χαμηλή ροή για να μπορέσει να φύγει το λάδι. Οπότε υπάρχει εκτίμηση ότι δεν έχει διαρπαχθεί κλοπή και τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί μήνυση για υπεξαίρεση του λαδιού", τόνισε.
«Οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει την υπόθεση είναι πολύ έμπειροι και είμαι σίγουρος ότι η υπόθεση θα διαλευκανθεί άμεσα. Αυτό που πιθανολογούν οι ελαιοπαραγωγοί που εκπροσωπώ, είναι ότι το λάδι έχει πουληθεί, έχει ιδιοποιηθεί δηλαδή, πιθανότατα μέσα από τον συνεταιρισμό», σημείωσε.
Πως αποκαλύφθηκε η υπόθεση
Όπως ανέφερε ο κ. Γιοβανούδας, η υπόθεση αποκαλύφθηκε πριν από δύο ημέρες όταν κάποιοι παραγωγοί, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια αφήναν ή πουλούσαν το λάδι στον συνεταιρισμό και λόγω της αύξησης της τιμής του λαδιού επιλέξανε να μη το πουλήσουν στον συνεταιρισμό έναντι τμήματος, πήγαν για να πάρουν λάδι. Επέλεξαν να πάρουν όλο το λάδι τους για να το πουλήσουν όλο ή να το πάρουν στο σπίτι τους και το λάδι δεν υπήρχε. Οι δεξαμενές ήταν άδειες.
«Οι άνθρωποι είναι αγανακτισμένοι γιατί ήταν οι κόποι της χρονιάς. Φέτος υπάρχει ακαρπία και δεν υπάρχει ελαιόλαδο και είχαν υπολογίσει σε αυτήν την ποσότητα του λαδιού για να μπορέσουν να βγάλουν τα έξοδα της χρονιάς τους και δε θα έχουν καν λάδι να φάνε οι ίδιοι οι παραγωγοί. Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν μηνύσεις από τους ίδιους τους παραγωγούς στον συνεταιρισμό γιατί θεωρούν ότι είναι υπεύθυνος, καθώς σε αυτόν είχαν εναποθέσει τη φύλαξη του λαδιού, υπήρχε επιστάτης και θα διερευνηθούν ευθύνες μέσα στον συνεταιρισμό», υπογράμμισε ο δικηγόρος που εκπροσωπεί αρκετούς ανθρώπους που έπεσαν θύματα.
protothema.gr
«Μας είπαν ότι το λάδι… έφυγε»
Θύμα ελαιοπαραγωγός που μίλησε στο protothema.gr ανέφερε ότι πριν από δέκα ημέρες ζήτησε με την μητέρα της να πάρουν λάδι και προσπάθησαν να τους αποτρέψουν. «Μας είπαν ότι η τιμή από οκτώ ευρώ θα πάει στα δέκα ευρώ και να περιμένουμε λίγο καιρό. Η μητέρα μου τους πίστεψε και δε ξανά ζητήσαμε. Τελικά προχθές μας πήρε τηλέφωνο ο ξάδελφος μου και μας είπε ότι το λάδι… έφυγε από το ελαιοτριβείο, χάθηκε και δε ξέρουμε που πήγε», ανέφερε η Χρύσα Ταρκαση.
«Μόλις πήγαμε εκεί είδαμε ότι οι δεξαμενές είναι άδειες», συμπληρώνει, τονίζοντας ότι και πέρυσι υπήρξε παρόμοιο πρόβλημα με μικρότερη ποσότητα ωστόσο φρόντισαν και το αντικατέστησαν με την καινούργια σοδειά.
«Περιμένουμε τη δικαιοσύνη να μας πει τι συνέβη. Φημολογείται ότι πρόκειται για 52 τόνους λαδιού συνολικά, εμείς είχαμε 1,2 τόνους. Η ζημιά που έχει γίνει είναι περίπου 500.000 για όλη την ποσότητα λαδιού συνολικά. Είναι πολύ δύσκολο 52 τόνοι να χαθούν μέσα σε δύο – τρεις ημέρες. Δε μπορείς να ανοίξεις ξαφνικά μια κάνουλα και να φύγουν 52 τόνοι λάδι», επισημαίνει.