Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων του Περιβάλλοντος Ιερισσού, το περίφημο τετράδραχμο νόμισμα της Αρχαίας Ακάνθου με την παράσταση του Ταυροκτόνου Λέοντα, κοσμεί τις καμάρες του νέου αμφιθεάτρου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ιερισσού!
Ο Σύλλογος ήρθε σε επικοινωνία με τον δημιουργό κ. Μιχάλη Χασάπη ο οποίος εθελοντικά κατασκεύασε και παρέδωσε τις δυο όψεις του τετράδραχμου, του ίδιου που βρίσκεται στην είσοδο του Δημαρχείου.
Η κατασκευή των δύο όψεων έγινε χρησιμοποιώντας μήτρα – καλούπι και ειδικά υλικά, ενώ στη συνέχεια έγινε επεξεργασία και βαφή από τους αρχιτέκτονες, Μάκη Πολίτη και Ελευθερία Λεμπίδα, μέλη του Συλλόγου Περιβάλλοντος.
Στη συνέχεια έγινε και ανάρτησή τους στις καμάρες του Αμφιθεάτρου του Σχολείου, εκεί δίπλα στο παλιό χωριό, για να συνδέει το παρελθόν με το παρόν και να θυμίζει στους επισκέπτες την πλούσια και ιδιαίτερη ιστορία του τόπου μας.
Το τετράδραχμο της Αρχαίας Ακάνθου
Το τετράδραχμό της φέρει παράσταση λιονταριού που κατασπαράζει ένα βόδι, τον περίφημο ταυροκτόνο λέοντα. Στην πίσω πλευρά υπάρχει ένα έγκοιλο τετράγωνο διαιρεμένο σε τέσσερα όμοια τετραγωνίδια. Αργότερα, στο ίδιο νόμισμα
προστέθηκε η επιγραφή «ΑΚΑΝΘΙΟΝ» στην πίσω όψη, μαζί με κάποια σύμβολα (άνθος ακάνθου, κ.ά.). Σε άλλα τετράδραχμα το λιοντάρι κατασπαράσσει έναν κάπρο -ίσως αυτά να κόπηκαν στα Στάγειρα, το λιμάνι των οποίων ονομαζόταν Κάπρος.
Σημαντική θέση στην ιστορία της πόλης Ακάνθου, καταλαμβάνουν τα νομίσματα που κυκλοφόρησε. Θεωρούνται από τα αρχαιότερα και πλέον καλαίσθητα ελληνικά νομίσματα της αρχαιότητας. Η Ακανθος έκοψε νομίσματα για πρώτη φορά το 530 π.Χ., με πρότυπο τον ευβοϊκό σταθμητικό κανόνα του αργύρου.