Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Το ΕΠΑΛ Νικήτης υποδέχεται το «All for Nature, Nature for all»

Το ΕΠΑΛ Νικήτης την περίοδο 26-30 Σεπτεμβρίου 2022 υποδέχτηκε και φιλοξένησε τους εταίρους από τη Σουηδία, την Κροατία, την Ολλανδία, την Τουρκία και την Λιθουανία στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ « AllforNature, Natureforall».
Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων, πολύ προσεκτικά σχεδιασμένο από την καθηγήτρια Σκολίδου Κανέλλα ικανοποίησε τους συμμετέχοντες και ήταν πραγματικά ενδιαφέρον.

Το βασικό θέμα της ήταν η αειφορία και τα οικολογικά αποτυπώματα. Καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, οι μαθητές συζήτησαν για οικολογικά προβλήματα, παρουσίασαν διάφορες λύσεις, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος,εμβάθυναν σε κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα με γνώμονα τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, ανέλυσαν τις αρχές μιας βιώσιμης πόλης, αντάλλαξαν πληροφορίες που αφορούσαν τις αντίστοιχες πολιτικές που υλοποιούνται στις χώρες τους.


Αρχικά η ομάδα φιλοξενήθηκε στη Νικήτη. Την πρώτη μέρα οργανώθηκε η υποδοχή στο σχολείο με ένα πρόγραμμα χορευτικό, παραδοσιακών ελληνικών χορών. Οι στολές παραχωρήθηκαν από τον πολιτιστικό σύλλογο του Αγίου Νικολάου και οι μαθητές σχεδίασαν το χορευτικό με την καθοδήγηση της Μιχαλοπούλου Κυριακής. Παρατέθηκε πρωινό στο σχολείο που ετοίμασαν οι μαθητές και οι γονείς τους, με την οργάνωση της Χατζηευστρατίου Άρτεμις και της Γκαρλή Βικτώριας. Το εργαστήριο της πρώτης μέρας αφορούσε τους 17 Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπως παρουσιάζονται από τα Ηνωμένα Έθνη.



Τις επόμενες ημέρες έγιναν περιηγήσεις στη Σιθωνία, ξενάγηση στο παλιό χωριό από τον Άρη Κωνσταντινίδη από το ΚΕΠΕΑ στο Λιβάδι, επίσκεψη στο μέλι «Σίθων»,μπάνια στην υπέροχη θάλασσα την περιοχής. Μια ακόμη δραστηριότητα ήταν οι συνεντεύξεις σε επαγγελματίες της περιοχής με θέμα την επιχειρηματική τους δράση και την τήρηση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης στο πλαίσιο της δράσης αυτής.Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Τεχνοχώρο ΑΠΟΘΗΚΗ και να συζητήσουν με τον Μιχάλη Μουστάκα για την καθηλωτική έκθεση ζωγραφικής MAGMA του Σάββα Πουρσανίδη.


Τέλος, όλοι ταξίδεψαν στο Άγιο Όρος και στην γραφική Ουρανούπολη και απόλαυσαν την υπέροχη θέα των μοναστηριών. Οπωσδήποτε οι συμμετέχοντες απόλαυσαν και το υπέροχο φαγητό στα εστιατόρια της περιοχής.
Τις δυο τελευταίες ημέρες η ομάδα μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη και πραγματοποίησε πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, έγινε ποδηλατάδα στην παραλία και δημιουργήθηκαν αφίσες με θέμα το περιβάλλον και τη βιώσιμη κινητικότητα στις πόλεις στον «Κήπο των Ρόδων».


Επίσης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Ροτόντα και στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Το ΚΕΠΕΑ Βερτίσκου Ελευθέριου Κορδελιού οργάνωσε την ξενάγηση στην πλατεία Ναυαρίνου και στον Λευκό Πύργο, με πολύ διαδραστικό τρόπο, ανέδειξε την ιστορία της πόλης και συζήτησε με τους μαθητές για τις αρχές της βιωσιμότητας στο αστικό περιβάλλον. Δεν έλλειψε και η διασκέδαση σε παραδοσιακή ταβέρνα της πόλης με ζωντανή μουσική και η επίσκεψη στην Αγία Σοφία με ξεναγό την Dr Παπαδημητρίου Παρασκευή. Η αποχαιρετιστήρια δραστηριότητα γέμισε την ομάδα με συγκίνηση: σε λευκά μπλουζάκια γράφτηκαν μηνύματα αποχαιρετισμού και φιλίας από κάθε συμμετέχοντα.


"Δεν μπορούμε παρά να είμαστε περήφανοι για την συνολική οργάνωση αυτών την ημερών. Για ακόμη μια φορά αποδείχτηκε ότι δεν μας λείπει η δημιουργικότητα και η οργανωτικότητα, που όταν συνδυάζεται με την ομαδικότητα κάνουν θαύματα" σχολίασε η καθηγήτρια, Σκολίδου Κανέλλα.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα