Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Γρ. Τάσιος: Απουσιάζουν βασικά έργα υποδομής από τη Χαλκιδική

Σε μια πρώτη αποτίμηση της θερινής τουριστικής περιόδου προχώρησε ο pρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής (ΕΞΧ) κ. Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Γνώμη TV.

«Και με πόλεμο, η χώρα τα κατάφερε τουριστικά και ο κλάδος «βάζει» πλάτη στο να κρατηθεί η ελληνική οικονομία όρθια σε μια δύσκολη πανευρωπαϊκή συγκυρία. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα με βάση το πλεόνασμα στο οποίο συμβάλλουν σημαντικά οι τουριστικές εισπράξεις και αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Αν και απομένει ακόμα 1,5 μήνας για να ολοκληρωθεί η σεζόν, όλα δείχνουν ότι θα είμαστε τουλάχιστον στα ίδια νούμερα με το 2019 όσον αφορά τα έσοδα για τις επιχειρήσεις στο μοντέλο «ήλιος και θάλασσα», αλλά με διαφορετικές ταχύτητες ανά περιοχή. Για το ελληνικό ξενοδοχείο είναι μια χρονιά μεταβατική, λόγω της εκρηκτικής αύξησης των τιμών στην ενέργεια και του υψηλού πληθωρισμού που ανεβάζει τα κόστη στη διατροφική αλυσίδα, ενώ την κατάσταση επιβαρύνει και η έλλειψη προσωπικού της τάξης του 10% στα οργανογράμματα όλων των ξενοδοχειακών μονάδων. Ξεκινήσαμε να πληρώνουμε οφειλές που είχαμε ως σημαντική βοήθεια από την Πολιτεία μέσα στην πανδημία και αποπληρώνουμε παράλληλα υποχρεώσεις του 2019 και του 2018. Οι συνθήκες είναι έκτακτες και χρειάζεται ξεκάθαρη διαχείριση για να μπορέσουν οι εποχικές επιχειρήσεις να κρατήσουν διαθέσιμο λειτουργικό κέρδος ώστε να καταφέρουν να επαναλειτουργήσουν το 2023, αλλά και οι περίπου 1500 επιχειρήσεις αστικού τύπου και ορεινού όγκου να κατορθώσουν να επιβιώσουν τον χειμώνα που έρχεται, για τον οποίο, κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί, όμως τα μηνύματα από βασικές μας αγορές στην Ευρώπη, όπως είναι η γερμανική, είναι δυσοίωνα εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης».

Ο κ. Τάσιος ρωτήθηκε για το εάν είναι ευχαριστημένος από τις υποδομές στη Χαλκιδική: «Από τις οδικές υποδομές, προφανώς και δεν είμαι ικανοποιημένος. Δεν εκμεταλλευτήκαμε το ΕΣΠΑ ώστε να προχωρήσουμε κάτι ώριμο σε εξέλιξη και δεν βλέπουμε μπροστά μας κάποιο έργο που να σχεδιάζεται για τη βελτίωση των υφιστάμενων δρόμων, με αποτέλεσμα να αποκλείεται από την εύκολη πρόσβαση, ένα μεγάλο μέρος ιδιαίτερα της Βόρειας Χαλκιδικής. Χρειάζεται να επανεξετάσουμε την υφιστάμενη κατάσταση με ρεαλισμό και να προχωρήσουμε ταχύτερα μπροστά με σωστό σχεδιασμό και ανοιχτό διάλογο. Για παράδειγμα σήμερα, εάν έχουμε έναν εξαιρετικό τουρίστα από τις ΗΠΑ που να διαμένει σε πεντάστερο ξενοδοχείο στην Κασσάνδρα, θα χρειαστεί τρία τράνζιτ με ΚΤΕΛ για να επισκεφτεί τα Αρχαία Στάγειρα. Το πρώτο που πρέπει να βελτιώσουμε είναι η συνδεσιμότητα ολόκληρου του νομού με το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Ωριμάζουν οι συνθήκες για να γίνουμε ενιαίος προορισμός με τη Θεσσαλονίκη και αυτό μας βρίσκει σύμφωνους».

Για την απουσία κομβικής σημασίας έργων ύδρευσης και άρδευσης στη Χαλκιδική, ο κ. Τάσιος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η έλλειψη νερού αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα της περιοχής. «Εάν η ελιά δεν έχει νερό, θα ξεραθεί. Πρέπει πάση θυσία όλοι μαζί να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να δούμε τι χρειάζεται να γίνει γρήγορα, παράλληλα με το Φράγμα του Χαβρία, διότι πολύ φοβάμαι ότι θα αντιμετωπίσουμε καταστάσεις που θα φέρουν σε δύσκολη θέση κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Ήρθε η ώρα να τελειώσουν τα ψέματα».

Τέλος, ο κ. Τάσιος ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να είναι ξανά υποψήφιος με τη ΝΔ στη Χαλκιδική, στις επερχόμενες εκλογές, όποτε και εάν γίνουν. «Αυτή τη στιγμή είμαι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ ενώ έχω συμμετάσχει δύο φορές κατά το παρελθόν σε εκλογικές αναμετρήσεις. Μία το 2014 ως υποψήφιος ευρωβουλευτής με 20 χιλιάδες σταυρούς και μια το 2019, για πρώτη φορά στις βουλευτικές εκλογές, ως υποψήφιος στη Χαλκιδική. Είμαι ενεργός καθημερινά μέσα από το δικό μου κλάδο, αλλά ταυτόχρονα αξιοποιώ κάθε δυνατότητα κι από κάθε θέση ευθύνης για το καλό του τόπου μου. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκομαι κάθε μέρα στο δρόμο και συνομιλώ με τους συμπολίτες μου για να γνωρίζω όλα τα θέματα από πρώτο χέρι, να μαθαίνω, να αξιολογώ και να προτείνω λύσεις. Οι συμπολίτες μου έχουν αξιολογήσει την παρουσία μου και τον τίμιο λόγο μου. Όραμά μου, η Χαλκιδική να πάρει αυτά που αξίζουν στην προσφορά της, ειδικά στις τουριστικές επιδόσεις της πατρίδας μας. Θα είναι τιμή για μένα να δώσω τον αγώνα στις επερχόμενες εκλογές, για να εκπροσωπήσω αποτελεσματικά στο κοινοβούλιο τον απλό κόσμο της Χαλκιδικής από τον οποίο κι εγώ προέρχομαι».


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα