Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Απ.Πάνας: Τεράστια προβλήματα στη συγκομιδή ελιάς από τα υψηλά κόστη και την έλλειψη εργατών

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Χαλκιδικής και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΠΑΣΟΚ.-Κινήματος Αλλαγής κ. Πάνας Απόστολος προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και Μετανάστευσης και Ασύλου, με κύριο θέμα τα τεράστια προβλήματα που προκύπτουν για άλλη μια χρονιά από τα υψηλά κόστη παραγωγής και την έλλειψη εργατών γης.


Στην ερώτησή του ο κ. Πάνας επεσήμανε, πως πολύ υψηλά κόστη καλλιέργειας σε σχέση με παλαιότερα καλλιεργητικά έτη, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων, δημιουργούν κινδύνους για το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας, σε συνέχεια μιας χρονιάς ακαρπίας, από την οποία βγήκαν ζημιωμένοι οι ελαιοπαραγωγοί, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, έχοντας απώλειες παραγωγής που άγγιζαν ακόμη και το 80% .

Παράλληλα ο βουλευτής τόνισε, ότι οι ελαιοπαραγωγοί καλούνται να συγκομίσουν τεράστιες ποσότητες ελαιοκάρπου χωρίς εργατικά χέρια, ενώ είναι γνωστό ότι οι μοναδικοί εργάτες γης που μπορούν να ανταπεξέλθουν στους ρυθμούς που απαιτούνται για την συγκομιδή της πράσινης ελιάς είναι αυτοί που προέρχονται από τη χώρα της Αλβανίας, οι οποίοι κατέχουν τη στοιχειώδη εμπειρία και εξοικείωση με το αντικείμενο.

Επιπλέον, με την ερώτησή του ο κ.Πάνας τόνισε την ανάγκη άμεσης πρόβλεψη, έστω και την ύστατη στιγμή, για τη σύναψη ευέλικτης και απλοποιημένης διακρατικής συμφωνίας με τη Δημοκρατία της Αλβανίας για την απασχόληση εποχικών εργατών γης προς όφελος και των δύο χωρών, με άμεσο στόχο την κάλυψη των εργασιακών κενών που δημιουργούνται στην αγροτική οικονομία της Χαλκιδικής.

Ο κ. Πάνας δήλωσε: «Η κοινοβουλευτική μου παρέμβαση προς τον αρμόδιο υπουργό είναι συνέχεια των πρωτοβουλιών μου, που στόχο έχουν να συμβάλλουν -έστω και την ύστατη στιγμή- στη διευθέτηση των προβλημάτων που προέρχονται από την έλλειψη εργατών γης, αλλά και όσων επηρεάζουν διαδικασία της παραγωγής, καθώς ο πρωτογενής τομέας και η καλλιέργεια βρώσιμης ελιάς πρέπει να διαφυλαχθεί, με άμεσες και ευέλικτες νομοθετικές παρεμβάσεις, ώστε να προβλεφθούν οι κίνδυνοι από πιθανή ασυγκόμιστη παραγωγή ελαιοκάρπου».


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα