«Ελλείψεις προσωπικού σε ποσοστό 10% στο οργανόγραμμα κάθε ξενοδοχειακής μονάδας παρατηρούνται φέτος και στη Χαλκιδική, όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα», δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος, αλλά «δεν ήταν μόνο τα ξενοδοχεία που αντιμετώπισαν ελλείψεις προσωπικού, το ίδιο συνέβη στο χώρο του επισιτισμού και σε όλα σχεδόν τα επαγγέλματα, ακόμη και στον πρωτογενή τομέα, φαινόμενο που έγινε πιο έντονο στην καλλιέργεια βρώσιμης ελιάς».
Σημείωσε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει αναδείξει η εποχικότητα στην εργασία λίγων μηνών σε συνθήκες υψηλών πληροτήτων, σε συνδυασμό με την «άρνηση» της πλειοψηφίας της ηλικιακής κατηγορίας 25 – 35 ετών, η οποία «συνήθως δεν θέλει να εργαστεί σε συγκεκριμένες ειδικότητες, διότι έχει αποκτήσει σπουδές ή δεξιότητες σε άλλα αντικείμενα. Υπάρχει ωστόσο, ανοιχτός διάλογος με την κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα που επιδεινώθηκε μέσα στην πανδημία σε ολόκληρη την Ευρώπη, με πρόσκληση εργαζομένων από τρίτες χώρες».
Για το άλλο μεγάλο θέμα, αυτό των υποδομών, ο κ. Τάσιος σημείωσε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί η φέρουσα ικανότητα του προορισμού, καθώς η Χαλκιδική έχει σχεδιαστεί μόνο για 100 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και φέτος το καλοκαίρι υποδέχτηκε πάνω από 1 εκατ. επισκέπτες. «Το ζήσαμε στους οδικούς άξονες, όταν επί της ουσίας υπάρχει μόνο ένας σύγχρονος δρόμος μέχρι την Καλλιθέα, ενώ υπάρχουν οδικές υποδομές που έχουν σχεδιαστεί μέσα στη δεκαετία του ΄70. Το ζήσαμε στην περιβαλλοντική διαχείριση με τα απόβλητα και με τα σκουπίδια. Άρα θέλουμε μια στρατηγική για τη φέρουσα ικανότητα του προορισμού και αυτό δεν ισχύει μόνο για τη Χαλκιδική, ισχύει φυσικά για όλη τη χώρα. Μια φέρουσα ικανότητα που δεν βοηθιέται όμως από την ανεξέλεγκτη βραχυχρόνια μίσθωση, αντίθετα την επιδεινώνει. Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να χτίσουμε, πόσο μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτό και στο τέλος πόσο μπορούμε να αντέξουμε. Και βέβαια θα πρέπει να αυξηθούν οι κεντρικοί πόροι που διατίθενται στην αυτοδιοίκηση, διότι τι να σου κάνει κάποια στιγμή και ένας Δήμαρχος, όταν του αναλογούν πόροι μόνο για 100 χιλιάδες κατοίκους» είπε και πρόσθεσε:
«Νομίζω ότι το μήνυμα έχει δοθεί σε όλους και στην κυβέρνηση και για αυτό βλέπουμε ότι έχουν δρομολογηθεί επιτέλους σημαντικά έργα που θα αναβαθμίσουν την περιοχή. Βέβαια χρειάζεται χρόνος ακόμη, αλλά κρατάμε το θετικό στοιχείο: Σημαντικά ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνονται και προς τη Χαλκιδική, ενώ βλέπουμε μπροστά μας να ανοίγεται το πεδίο για να υλοποιηθεί το Φράγμα του Χαβρία – έργο πνοής, όσον αφορά την άρδευση και την ύδρευση του Νομού. Χρειαζόμαστε μεγάλα και στιβαρά έργα. Η επόμενη προγραμματική σύμβαση θα βρει την αυτοδιοίκηση σε μια νέα θητεία και εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα για τις υποδομές όλης της χώρας και κατά περίπτωση και της Χαλκιδικής».