Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς επίτιμος δημότης του Δήμου Αριστοτέλη

“Οι διδαχές του Αριστοτέλη πρέπει να μας εμπνεύσουν”, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την ομιλία του στην τελετή ανακήρυξης του σε επίτιμο δημότη του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής.

“Ο Αριστοτέλης διδάχτηκε από τον Πλάτωνα Λογική και Ηθική και δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο Ηγεσία και Καθήκον. Πρώτος – αιώνες πριν τον ευρωπαϊκό Διαφωτισμό – ανέλυσε την αξία της διάκρισης των εξουσιών ως πυλώνα μιας ευνομούμενης πολιτείας”, είπε ο κ. Σχοινάς και συνέχισε: “Σε πολλά από τα κρίσιμα ζητούμενα της εποχής μας οι διδαχές του παραμένουν ζωντανές και επίκαιρες και πρέπει να εμπνεύσουν πολλές από τις σημαντικές αποφάσεις που καλούμαστε να διαμορφώσουμε:

-Την πίστη στην επιστήμη απέναντι στον σκοταδισμό της άρνησης.

-Το καθήκον να αντιταχθούμε στο άδικο, στον πόλεμο και την αυθαιρεσία.

-Την αξία της Ηθικής ως ασπίδα προστασίας των δικαιωμάτων μας σε μια κοινωνία κράτους δικαίου.

Ο Αριστοτέλης μας δείχνει τον δρόμο της Αρετής. Κι αυτόν τον δρόμο τον χρειαζόμαστε τώρα όσο και τότε”.

Ο κ. Σχοινάς σημείωσε πως η τελετή γίνεται στη σκιά του Αριστοτέλη, αλλά και του Κωνσταντίνου Καραμανλή, καθώς η μητέρα του καταγόταν από την περιοχή (την ιστορική Λιαρίγκοβη), του οραματιστή της ένταξης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, όπως είπε, και τόνισε πως με την Ευρώπη η χώρα μας είναι πιο δυνατή.

“Αφιέρωσα τη ζωή μου στην υπόθεση μιας Ευρωπαϊκής Ελλάδας, αλλά και μιας Ευρώπης που υπάρχει και ευημερεί γιατί απλά είναι η κιβωτός του ελληνικού πολιτισμού. Η σημερινή τελετή σε αυτόν τον τόπο μας επιβεβαιώνει την ιστορική επιλογή μας να ανήκουμε στην ενωμένη Ευρώπη.

Από τα εμβόλια και το Ταμείο Ανάκαμψης, μέχρι την ασπίδα προστασίας που σηκώσαμε με την ευρωπαϊκή ηγεσία στον Έβρο, κι από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι την αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών και αυταρχικών γειτόνων το συμπέρασμα είναι ένα και είναι απλό: Με την Ευρώπη είμαστε πιο δυνατοί, πιο ικανοί πιο υπολογίσιμοι στον σημερινό δύσκολο και αβέβαιο κόσμο”, υπογράμμισε.

Εμφανώς συγκινημένος ο Μαργαρίτης Σχοινάς θυμήθηκε ότι στην Αρναία πέρασε κάποια από τα παιδικά του χρόνια, επειδή εκεί πρωτοδιορίστηκαν οι γονείς του, που που ήταν εκπαιδευτικοί, και περιέγραψε τις αναμνήσεις του:

“Οι γονείς μου με έφεραν εδώ, στην Αρναία, απευθείας από το μαιευτήριο. Βαφτίστηκα κάτω από τα πλατάνια στην Αγία Παρασκευή. Ως βρέφος η σπιτονοικοκυρά μας, η Αρτεμισία, με έβαζε στην τροκνη (φάσκιωμα της εποχής) και με έβγαζε βόλτα στο βουνό όταν ακολουθούσε τον υλοτόμο άνδρα της.

Ως νήπιο έτρεχα στην πλατεία υπό το βλέμμα του εστιάτορα Παπαγιάννη με τα παχιά μουστάκια και βρεχόμουνα στη πηγή κάτω από τον πλάτανο. Αν και ήπια πολύ νερό από εκείνη τη βρύση, δεν παντρεύτηκα εδώ, όπως έλεγε η τοπική παράδοση), βρήκα το ταίρι μου λίγο πιο μακριά.

Οι μαθητές των γονιών μου – πολλοί σήμερα παρόντες εδώ – με πρόσεχαν και με βολτάριζαν σαν τη μασκότ του τόπου. Ο Στέργιος ο Ζωγράφος το θυμάται ακόμη.

Θυμάμαι τους χορούς στη πλατεία, τα πανηγύρια, τις εκδρομές στο βουνό, τους αργαλειούς και τις φλοκάτες στα μπαλκόνια, το καθαρό βλέμμα των ανθρώπων που αγαπούν τον τόπο τους, προκόβουν στη ζωή και τιμούν τη πατρίδα και την οικογένεια.

Έζησα εδώ ευτυχισμένα παιδικά χρόνια κι ευχαριστώ τον Θεό που με αξίωσε να έχω τη μητέρα μου σήμερα μαζί μου – μετά από πάνω από 50 χρόνια – στην σημερινή συγκινητική στιγμή. Κι αύριο στο μνημόσυνο του πατέρα μου, είμαι σίγουρος ότι από ψηλά θα μας βλέπει και θα μας καμαρώνει όλους. Την οικογένεια, τους μαθητές τους, τους Αρνιώτες που τόσο αγάπησε και που τον θυμούνται ακόμη με σεβασμό και εκτίμηση”.

 

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος ανέφερε:

«Χαλκιδικιώτης με καταγωγή από την Κασσάνδρα, μα θρέμμα και της δικής μας ιδιαίτερης πατρίδας ο Μαργαρίτης Σχοινάς, είναι ένας συμπατριώτης που μας κάνει υπερήφανους με την προσωπική του πορεία ως τα κορυφαία επίπεδα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Με δεδομένη την ιδιαίτερη συναισθηματική του σύνδεση με τον δήμο Αριστοτέλη, που ο ίδιος δεν χάνει την ευκαιρία να υπενθυμίζει, αισθανόμαστε κι εμείς με τη σειρά μας ως χρέος μας την επισημοποίηση αυτού του δεσμού, με την ανακήρυξη του Μαργαρίτη Σχοινά ως επίτιμου Δημότη Αριστοτέλη!»

Δήλωση του Γρηγόρη Τάσιου

"Από τη Φούρκα της Χαλκιδικής στις Βρυξέλλες και στην ηγεσία της Ευρώπης. Είναι η διαδρομή ζωής και προσφοράς του συμπατριώτη μας και καλού φίλου, Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης Αριστοτέλη. Είχα τη χαρά να παραβρεθώ στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αρναία και να μοιραστώ αυτές τις συγκινητικές στιγμές αναγνώρισης του έργου, της αξίας και του ήθους του.
Αφοσιωμένος ευρωπαϊστής και με άριστη γνώση της θεσμικής αρχιτεκτονικής του ευρωπαϊκού οικοδομήματος έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας. Ειδικά κατά τη δύσκολη περίοδο που η Ελλάδα κινδύνευε να χάσει τη θέση της στην Ευρώπη, ο Μαργαρίτης Σχοινάς ως ο πλέον στενός συνεργάτης του Γιούνκερ έπραξε στο ακέραιο το εθνικό καθήκον του και αποκρούστηκε η προσπάθεια ακραίων κύκλων να οδηγήσουν τη χώρα μας στην έξοδο.
Σε αυτή τη μεγάλη προσφορά του ξεχωριστή θέση έχει η Χαλκιδική, με το διαρκές προσωπικό ενδιαφέρον του για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση ευρωπαϊκών ευκαιριών και δυνατοτήτων και το άνοιγμα νέων δρόμων για την ποιότητα ζωής και την τοπική ανάπτυξη.
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς αποτελεί παράδειγμα έμπνευσης κι αυτοπεποίθησης για όλους μας και ειδικά για όσους συμμετέχουμε στα κοινά, έτσι ώστε από κάθε θέση ευθύνης να υπηρετούμε αποτελεσματικά και με συνέπεια την πατρίδα και τον τόπο μας."

 

 

Παραβρέθηκαν και μίλησαν :
- Η Ευρωβουλευτής κ. Μαρία Σπυράκη, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη να ενισχυθεί η ενιαία φωνή της Ευρώπης σε σειρά θεμάτων και έναντι της Τουρκίας.
- Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής κ. Κώστας Γκιουλέκας ο οποίος σημείωσε την αξία του χαρτοφυλακίου που έχει αναλάβει ο Μαργαρίτης Σχοινάς ως Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπο Ζωής.
- Η Επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κ. Μαρία Αντωνίου, η οποία τόνισε πως τη σημασία που προσδίδει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σ` αυτή την εκπροσώπηση της Ελλάδας από τον Μαργαρίτη Σχοινά.
- Ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κ. Γιάννης Γιώργος, υπογραμμίζοντας την καλή επικοινωνία και συνεργασία που έχουν όλοι οι εκπρόσωποι της Χαλκιδικής με τον κ. Σχοινά.
- Ο Δήμαρχος Πολυγύρου (και πρώην δήμαρχος Αρναίας) κ. Αστέριος Ζωγράφος που προσέθεσε τις δικές του μνήμες από τα παιδικά χρόνια του Μαργαρίτη Σχοινά στην Αρναία.
- Τιμητικά, έκλεισε τον κύκλο των ομιλιών, ευχόμενος στον κ. Σχοινά «εις ανώτερα, εκτός και εντός Ελλάδος», ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Θεόκλητος.

Αναγνώστηκαν επίσης χαιρετισμοί που απέστειλαν, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για τον Τομέα Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Βουλευτής Χαλκιδικής κ. Απόστολος Πάνας και η Δήμαρχος Κασσάνδρας κ. Αναστασία Χαλκιά.
Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αρναίας κ. Αγαπητός Κιάτος, παρέδωσε στον κ. Σχοινά ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα της περιοχής.
Στην τελετή, που ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη Χορωδία Αρναίας, παραβρέθηκαν επίσης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Γιάννης Κουφίδης, ο Πρόεδρος του Παγχαλκιδικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, πρώην Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, επιχειρηματίες της περιοχής και πλήθος κόσμου.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα