Σύσκεψη με θέμα την Αντιπυρική Προστασία για το έτος 2017 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων του Νομού.
Σκοπός της σύσκεψης ήταν ο συντονισμός των υπηρεσιών καθώς και η διαπίστωση του βαθμού ετοιμότητάς τους στις δασικές πυρκαγιές που ενδεχομένως θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου στη Χαλκιδική.
Στη σύσκεψη παρευρέθησαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Πυροσβεστικής, του Στρατού, της Αστυνομίας, των Δήμων της Χαλκιδικής, των Δασαρχείων, του Αγίου Όρους και του ΚΕΔΑΚ καθώς και μέλη των εθελοντικών ομάδων πυρόσβεσης.
Έπειτα από τις ενημερώσεις που πραγματοποιήθηκαν από τον κάθε φορέα για τον απολογισμό της περσινής περιόδου, αναλύθηκαν οι δράσεις και ο σχεδιασμός για αυτήν που έρχεται. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά όλων σε έλλειψη κονδυλίων που απαιτούνται για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών (κατασκευή αντιπυρικών ζωνών, απουσία υλικοτεχνικής υποδομής και ανθρώπινου προσωπικού κλπ), ωστόσο οι Υπηρεσίες τόνισαν ότι υπάρχει ένας πολύ καλός βαθμός ετοιμότητας αλλά και συντονισμού μεταξύ τους για την αντιμετώπιση των όποιων καταστάσεων μπορεί να προκύψουν.
Η ΠΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΥΣΕΙΣ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΞΗΡΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
Στο μεταξύ, από 01-05-2017 έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος και θα διαρκέσει έως και 31-10-2017. Το διάστημα αυτό απαγορεύεται το άναμμα της φωτιάς για εκτέλεση γεωργικών ή άλλων εργασιών στην ύπαιθρο χωρίς την έκδοση άδειας καύσης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χαλκιδικής. Η άδεια καύσης εκδίδεται μετά την λήψη συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων (δημιουργία ζώνης τριών τουλάχιστον μέτρων – τεμαχισμός με άροση όταν η έκταση απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από δάσος – εξασφάλιση φορητών μέσων), ενώ οι ποινές που επιβάλλονται για την παραβίαση των διατάξεων της 9Α/2005 Πυροσβεστικής Διάταξης είναι αυστηρότατες (πρόστιμο από 250 ευρώ έως και 600 ευρώ αλλά και ποινή φυλάκισης σε ειδικότερες περιπτώσεις).
Επίσης απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα των κυψελών που βρίσκονται μέσα σε δάση και σε μικρότερη απόσταση των 300 μέτρων από αυτά, χωρίς την λήψη συγκεκριμένων μέτρων που περιγράφονται στην 9/2000 Πυροσβεστική Διάταξη.
Για την φετινή περίοδο επιπλέον η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημερώνει τους αγρότες ότι σύμφωνα με την υπ’αριθμ. 87834/31.7.2015 εγκύκλιο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., σε περίπτωση που η Υπηρεσία μας αναφέρει καύση υπολειμμάτων χωρίς την απαιτούμενη άδεια καύσης αγροτεμαχίων, στην Υπηρεσία του Ο.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. αυτή αναζητά μέσω γεωγραφικού στίγματος του ιδιοκτήτη του δηλωμένου αγροτεμαχίου και με έγγραφο τον ενημερώνει ότι έχει υποπέσει στην παράβαση της «μη ορθής διαχείρισης των υπολειμμάτων καλλιεργειών» και του επιβάλλει ποινή περικοπής της επιδότησης (από -3% της ενιαίας ενίσχυσης έως και -27% σε περίπτωση συνεχόμενων παραβάσεων). Η παράβαση υφίσταται με την αναφορά και μόνο της καύσης από την Υπηρεσία και επιβεβαιώνεται με επιτόπια επίσκεψη υπαλλήλων του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. στα αγροτεμάχια που υπάρχουν ενδείξεις καύσης, χωρίς την παρουσία του γεωργού.
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η νομοθεσία αυστηροποιείται ακόμα περισσότερο σε κάθε επίπεδο ελέγχοντας τις περιπτώσεις ανεξέλεγκτης καύσης τόσο σε πειθαρχικό – ποινικό όσο και σε διοικητικό πλαίσιο, με την περικοπή των ενισχύσεων.
Η ΠΟΥ συνιστά σε όλους όσους απαραιτήτως πρόκειται να κάνουν χρήση της καύσης για τις εργασίες τους, στην έκδοση της σχετικής από την Υπηρεσία μας άδειας, προς αποφυγή κάθε δυσάρεστης συνέπειας.