Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Ο καλοκαιρινός παράδεισος στο Διάπορο της Σιθωνίας

Κρυστάλλινα νερά, γαλαζοπράσινοι κολπίσκοι, άγρια ομορφιά, ερημικές παρθένες παραλίες, πεύκα που βρέχουν τις ρίζες τους στο θαλασσινό νερό, βράχια θαλασσοδαρμένα και σμιλεμένα από το κύμα, ερείπια ναών και μετοχίων. Εικόνες, που δεν μπορούν να περιγράψουν επαρκώς οι λέξεις για τον Διάπορο, το μεγαλύτερο από τα νησιά της Βουρβουρούς, στη Σιθωνία.


Το νησί έχει έκταση 3,2 τ.χλμ. και ένα τεράστιο φυσικό κόλπο στην βόρεια πλευρά του, τον Κρυφτό, ο οποίος χρησιμεύει ως τόπος ελλιμενισμού για τα καράβια, όταν η θάλασσα γίνεται τρικυμιώδης. Ο κόλπος καταλήγει σε αβαθή νερά, που παραμένουν πάντα θερμά και είναι κατάλληλα για χειμερινούς κολυμβητές. Περιμετρικά του Διάπορου, στην ανατολική και βόρεια πλευρά του βρίσκονται τα νησάκια Αμπελίτσι, Καλόγρια, Περιστέρι, Ελιά, Άγιος Ισίδωρος, Πρασσού, Καλαμονήσια κλπ).

Κυκλοφοριακό... στον Κόλπο του Διαπόρου

Ο Διάπορος είναι ένας παράδεισος, που τα τελευταία χρόνια τείνει να γίνει αγαπημένος προορισμός για όσους επισκέπτονται τη Σιθωνία για διακοπές. Στην περιοχή της Βουρβουρούς δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις που ενοικιάζουν σκάφη κάθε είδους, για να επισκεφθεί κανείς το Διάπορο και τα άλλα νησιά.


Τους καλοκαιρινούς μήνες ενοικιάζονται καθημερινά 450 σκάφη, ενώ άλλα 500 μικρά και μεγάλα ανήκουν στους κατοίκους και τους ψαράδες της περιοχής. Ένα Σαββατοκύριακο του Αυγούστου η κυκλοφορία των σκαφών στον Κόλπο του Διαπόρου είναι δυσχερής, γι΄αυτό και οι επιχειρήσεις που ενοικιάζουν σκάφη καθιστούν περισσότερο προσεκτικούς τους τουρίστες κατά την οδήγηση τους.


«Μπορεί κανείς να το χαρακτηρίσει πρόβλημα το γεγονός ότι δεκάδες σκάφη κάθε μέρα κυκλοφορούν ανάμεσα στη νησιά, όμως για την περιοχή είναι ένα σημαντικό έσοδο και μια εναλλακτική πρόταση για όσους κάνουν τις διακοπές τους εδώ» αναφέρει στο halkidikinews.gr o πρόεδρος του Αγίου Νικολάου, Αγαπητός Παρδάλης.


Η τιμές για να νοικιάζει κανείς ένα σκάφος είναι για όλα τα βαλάντια. Ξεκινούν από 100 ευρώ και φθάνουν τα 180 ευρώ ανάλογα με το σκάφος, τα άτομα που θα επιβιβαστούν και την ώρα που θα επιστρέψουν. Η βενζίνη δικιά τους! «Μια ομάδα φίλων από 6 ως 8 άτομα θα πληρώσουν για μια μέρα περίπου 160 ευρώ» αναφέρει ο κ. Παρδάλης και επισημαίνει ότι η ποιότητα των καταλυμάτων στη Βουρβουρού, η φυσική ομορφιά σε συνδυασμό με τις περιηγήσεις στα νησιά αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα για τον τουρισμό της περιοχής.


Η ιστορία στο Διάπορο ξεκινά πριν από 10.000 χρόνια!

Στην περιοχή του Διάπορου έχουν καταγραφεί ίχνη παρουσίας ανθρώπων που χρονολογούνται περίπου 10.000 χρόνια πριν από σήμερα! Ο παλαιότερος οικισμός στο νησί όμως αναπτύσσεται στην κορυφή του Κούκου, το κοντινότερο σημείο με την απέναντι ακτογραμμή της Βουρβουρούς, πριν απο 5.000 χρόνια κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Εκεί, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο, Άγγελο Σμάγα εντοπίζονται τα υπολείμματα προϊστορικών κτισμάτων, λίγα θραύσματα μαγειρικών σκευών, λίθινα κοπτικά εργαλεία και κάποιες μυλόπετρες.


Η κατοίκηση συνέχισε σε διάφορα μέρη του νησιού και κατά τους επόμενους αιώνες, αλλά σημαντική άνθηση γνώρισε κυρίως στα Ρωμαϊκά και Παλαιοχριστιανικά χρόνια.
Στην περιοχή "Κρυφτός" διατηρούνται ακόμη ερείπια του πρωτοβυζαντινού ναού του Αγίου Ανδρέα, του παλαιότερου χριστιανικού ναού στην περιοχή της Σιθωνίας, που χρονολογείται περίπου στο 500 μΧ. Επρόκειτο για ένα δημόσιο οικοδόμημα τύπου βασιλικής, κατασκευασμένο με ασβεστόπετρες και μάρμαρα, μεταφερμένα από μακρινές αποστάσεις, αναδεικνύοντας έτσι με την πολυτέλειά του την οικονομική ευμάρεια της περιοχής. Εντύπωση προκαλούν και οι κεραμοσκέπαστοι τάφοι στα κοιμητήρια του Διάπορου, όπου θάφτηκαν κάποιοι από τους πρώτους Χριστιανούς της περιοχής, οι οποίοι έζησαν ευημερώντας από τον 4ο αιώνα μΧ. έως το 540 μΧ, οπότε έγινε η καταστροφική επιδρομή των Ούνων, οδηγώντας σε συνδυασμό με τις σλαβικές καταδρομές και τους έντονους σεισμούς του 7ου αι. μΧ στην ερήμωση και στο διασκορπισμό του χριστιανικού πληθυσμού.


Στην κυρίως Βυζαντινή περίοδο, ο Διάπορος γίνεται τόπος καταφυγής ασκητών που αναζητούν τη γαλήνη για να προσεγγίσουν τον Θεό, ενώ στην Οθωμανική εποχή γίνονται κάποιες απόπειρες για ανέγερση μονής από Ρώσους μοναχούς. Ο ρόλος μάλιστα του σημαντικότερου από τα νησιά της Βουρβουρούς υπήρξε πολυσήμαντος τόσο στην επανάσταση του 1821, όσο και κατά την περίοδο του Μακεδονικού αγώνα. Πελοποννήσιοι επαναστάτες τον 19ο αιώνα κατόρθωσαν να αρπάξουν ένα πλοίο από την Τουρκική Αρμάδα και έφτασαν καταδιωκόμενοι στη νήσο Διάπορο. Λέγεται ότι στη θέση Κρυφτό γέμισαν το πλοίο με πέτρες και το βύθισαν. Όταν ο κίνδυνος πέρασε ανάδυσαν το πλοίο και το χρησιμοποίησαν ως εμπορικό, συνεχίζοντας τη ζωή τους στο νησί.



Ο Γιάννης Χολογγούνης με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας «Ενάλιος Διάπορος» που παρουσίασε το καλοκαίρι του 2019 είχε γράψει χαρακτηριστικά:
«Αν θέλει κάποιος, να βεβαιωθεί και μόνος του πως σαν την Χαλκιδική δεν έχει, αλλά ούτε και σαν το νησάκι που βρίσκεται απέναντι από την ανατολική πλευρά του δεύτερου ποδιού της, τότε το μόνο που έχει να κάνει είναι να περάσει έστω και για μία φορά στη ζωή του από τον Διάπορο. Ο καθένας δικαιούται μια βόλτα στον Παράδεισο!».


του Θοδωρή Δούκα
halkidikinews.gr

 

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα