Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Εορτασμός της Θυσίας του Καπετάν Χάψα και των Παλικαριών του στη μάχη των Βασιλικών

Με λαμπρότητα εορτάστηκε σήμερα η 201η επέτειος της φοβερής μάχης των Βασιλικών της 10ης Ιουνίου 1821, στην οποία οι Χαλκιδικιώτες επαναστάτες μεταξύ των οποίων 63 Συκιώτες, με αρχηγό τον καπετάν Χάψα σε μια τρομακτική σύγκρουση με πολυπληθέστερες τουρκικές δυνάμεις, πολεμώντας με απαράμιλλη ανδρεία έπεσαν μέχρις ενός στο πεδίο της τιμής.


Οι εκδηλώσεις, τελέσθηκαν με τις ευλογίες της Ιεράς Μονής Αγίας Αναστασίας και έλαβαν χώρα στο καθολικό του Μοναστηριού και στο χώρο του μνημείου.

Το πρωί τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτου Μιλήτου κ.κ. Αποστόλου και στη συνέχεια διαβάστηκε τρισάγιο στο μνημείο του Καπετάν Χάψα «υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του καπετάν Χάψα και των παλικαριών του» που έπεσαν ανδρείως αγωνιζόμενοι υπέρ Πατρίδος στη θέση Συκιωτούδια την 10η Ιουνίου 1821 «ως και των δούλων του θεού Μακαρίου Ιερομονάχου, Καθηγουμένου της Ι. Μονής και των συν αυτώ δεινώς αναιρεθέντων υπό των Τούρκων κατά το ολοκαύτωμα της Ι. Μονής, κληρικών τε και λαϊκών».

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο αξιωματικός Πολεμικού Ναυτικού εν αποστρατεία, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πασγχαλκιδικού Συλλόγου «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», Απόστολος Στρατής.

O βουλευτής Χαλκιδικής, Γιώργος Βαγιωνάς ανέφερε:

"Τιμή και δόξα στον Χαλκιδικιώτη ήρωα καπετάν Χάψα, από τα Παζαράκια της Κασσάνδρας αλλά και στα παληκάρια του τα Συκιωτούδια που στη μάχη των Βασιλικών πολέμησαν γενναία τα Τουρκικά στρατεύματα δίνοντας έτσι ακόμη εντονότερο νόημα στην Επανάσταση στη Χαλκιδική. Παράλληλα νιώθουμε σεβασμό και δέος μπροστά στη μεγάλη προσφορά της Ι.Μ.Αγίας Αναστασίας που διαδραμάτισε ρόλο κομβικής σημασίας στην εξέλιξη της μάχης.
Ο σεβασμός στην Ιστορική μας παρακαταθήκη και η ανάδειξή της αποτελούν ιερή υποχρέωση μας, προς χάριν της επόμενης γενιάς."

Η βουλευτής Χαλκιδικής, Κυριακή Μάλαμα ανέφερε:

"Η Επανάσταση της Χαλκιδικής του 1821 και το ιδιαίτερο ορόσημο της Μάχης των Βασιλικών και του ολοκαυτώματος της Χαλκιδικής πρέπει να αποτελέσει πεδίο εμβάθυνσης, μελέτης και προβολής, με ιδιαίτερη έμφαση στα εγχειρίδια της εκπαίδευσης. Σημαντικό ζήτημα, επίσης, η αποκατάσταση του βεβηλωμένου από το 2019 μνημείου, από το οποίο εκλάπη η χαλκογραφία της απεικόνισης των ηρωικών Συκιωτών. Παρά τις διαβεβαιώσεις όλων των αρμοδίων ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Η εικόνα του μνημείου σήμερα είναι απαράδεκτη και δεν τιμά αυτούς που έχουν την ευθύνη της προστασίας κι ανάδειξης του".

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και επικεφαλής του Θεματικού Τομέα Τουρισμού της ΝΔ, Γρηγόρης Τάσιος δήλωσε:
"Σήμερα τιμούμε τους αγωνιστές της μάχης των Βασιλικών της 10ης Ιουνίου 1821 και θυμόμαστε με δέος τη θυσία του Καπετάν Χάψα και των γενναίων Χαλκιδικιωτών επαναστατών από την Κασσάνδρα ως τη Συκιά που πολέμησαν μαζί του. Στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 201 χρόνια από τη μάχη των Βασιλικών καθώς και του Ολοκαύτωματος της Ι. Μονής της Αγίας Αναστασίας θυμόμαστε, για ακόμα μία χρονιά, ότι ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε το ανέφικτο, εφικτό".

H δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά δήλωσε:

«Ο καπετάν Χάψας ήταν από την Κρυοπηγή από τα Παζαρούδια γεγονός που με κάνει ιδιαίτερα υπερήφανη. Είναι μεγάλη τιμή να εκπροσωπώ τον δήμο Κασσάνδρας στην εκδήλωση για τη μάχη των Βασιλικών. Το μήνυμα είναι ότι θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι γιατί οι μέρες είναι δύσκολες πολιτικά και γεωπολιτικά .Οι Έλληνες όλοι μαζί ενωμένοι συνεχίζουν και δεν ξεχνούν την ιστορία τους».


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα