Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Πατριαρχική Λιτανεία στο Πρωτάτο του Αγίου Όρους

Στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές Αγίου Όρους χοροστάτησε σήμερα, Κυριακή του Τυφλού, στην πανηγυρική πατριαρχική θεία λειτουργία ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, που συνεχίζει την επίσκεψή του στην Αθωνική Πολιτεία.

Παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο βουλευτής της ΝΔ, ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Αθανάσιος Μαρτίνος, ο αναπληρωτής υποδιοικητής Άριστος Κασμίρογλου, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Μάρκος Μπόλαρης, κ.α.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για το νόημα και το ρόλο του μοναχισμού, υπογραμμίζοντας ότι η μοναστική πολιτεία λειτουργεί επί χίλια έτη, ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για την Εκκλησία, την ανακαίνιση των μοναχών και του κόσμου, αλλά και ως «τροχοπέδη» στον μεγάλο κίνδυνο για την εκκλησία, αυτόν της εκκοσμίκευσης.

«Αγαπώμεν, το Άγιον Όρος, τιμώμεν τους ηγήτορας αυτού και αγωνιώμεν, οσάκις αναδύονται προβλήματα και διχοστασίες», είπε ο κ. Βαρθολομαίος και συνέχισε:

«Θεωρούμε τον ιερόν τούτον τόπον αναπόσπαστο και ζωτικό μέρος της Μεγάλης Εκκλησίας, συμπάσχομεν οσάκις τα χρονίζοντα θέματα απαιτούν, εντόνως, λύσιν. Μακροθυμούμεν κι αναμένομεν εν υπομονή την επιστροφή των αποκλινόντων από τον κόλπο της φιλόστοργου μητρός. Ου φειδόμεθα κόπων, μόχθων και αντοχής, διά την επί των ορθών επανατοποθέτηση των εσφαλμένων. Ίσως, η μακροθυμία της Μητρός Εκκλησίας να εκλαμβάνεται ως αδυναμία, η αδιαφορία. Όμως μια τοιαύτη θεώρηση θα ήτο απολύτως πεπλανημένη και άδικος, καθώς η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία έχει επιδείξει και προφανώς αποδείξει ότι τυγχάνει Μήτηρ αληθής πάντων... Τα πάντα στέργει, τα πάντα υπομένει».

Τόνισε ότι ακόμη και επικριτές ομολογούν τη μακροθυμία της Εκκλησίας και προσέθεσε: «Δεν υπάρχει ετέρα οδός από την αγάπη και την, εν υπομονή, αναμονή».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε ότι διαχρονικά μεσολαβεί απόσταση από την εκδήλωση προβλημάτων στην Εκκλησία έως την αποθεραπεία τους και τόνισε: «Αναμένει η Εκκλησία».

 

Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Πατριάρχης προεξήρχε λιτανείας της ιεράς εικόνας της Θεοτόκου "Άξιον Εστί" γύρω από το Ναό του Πρωτάτου, όπως προβλέπεται από την αγιορείτικη τάξη.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προς τιμήν της επίσκεψής του φύτευσε ένα κυπαρίσσι στο προαύλιο χώρο του Πρωτάτου.

Ως είθισται, ο Οικουμενικός Πατριάρχης βγήκε αναμνηστικές φωτογραφίες μαζί με τους Καθηγουμένους Ιερών Μονών μπροστά στο κτίριο της Ιεράς Επιστασίας.

 

Ο Οικ. Πατριάρχης στην Αθωνιάδα Σχολή

Να εντρυφήσουν «εις το ανοιχτόν πνεύμα της Ρωμιοσύνης», αποβάλλοντας «τας αγκυλώσεις και ακαμψίας της εθνικιστικής θεωρήσεως των εκκλησιαστικών πραγμάτων» κάλεσε τους μαθητές της Αθωνιάδας Ακαδημίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη χθεσινοβραδινή επίσκεψη του στη σχολή, στις Καρυές Αγίου Όρους.

«Η Κωνσταντινούπολις αποτελεί την μήτραν και γενεσιουργόν αιτίαν όλων των Ορθοδόξων λαών» υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε:

«Και καθώς και εις το σχολείο σας τούτον συνυπάρχετε εκ διαφόρων τόπων και διαφόρων εθνοτήτων, εντρυφήσατε εις το ανοιχτόν πνεύμα της Ρωμιοσύνης. Από της ηλικίας αυτής να αποβάλλετε τας αγκυλώσεις και ακαμψίας της εθνικιστικής θεωρήσεως των εκκλησιαστικών πραγμάτων. Ρωμιοσύνη σημαίνει ανοχή, κατανόηση, αλληλοπεριθώρηση, υπομονή, διάθεση καταλλαγής και ατελείωτη αγάπη. Δηλαδή, παιδεία, γεμάτη από Χριστόν. Αυτά να αγαπήσετε, αγαπητά μας παιδιά. Εις αυτά να εθιστείτε. Αυτά να βάλετε εις το εσώτατο είναι της υπάρξεως σας».

Ο κ. Βαρθολομαίος εξήγησε στα παιδιά ότι πολλές φορές η λέξη «ρωμιός» στην Ελλάδα παρεξηγείται, υποτιμώμενη για το ελληνικό της φορτίο και νόημα, ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

«Η λέξις «ρωμιός» είναι από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία... Κι εμείς είμαστε συνεχιστές και απόγονοι της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, του Βυζαντίου. Μπορώ να πω ότι είμαστε περισσότερο Έλληνες, όχι ολιγότερο».

Ο κ. Βαρθολομαίος επεσήμανε ότι στις προσπάθειες τους οι μαθητές της Αθωνιάδας έχουν «αρωγό» όλη την αγιορείτικη κοινότητα, ώστε να αποτελέσουν στο μέλλον «διαπρύσιους πρέσβεις» του 'Αθωνος και εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση του μαζί τους, ενθυμούμενος και τις δικές του σπουδές στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα