Ένα από τα ωραιότερα και τα πιο εμπνευσμένα δείπνα στην ιστορία του KOUZINA πραγματοποιήθηκε στην Ιερισσό. Ήταν ένα τραπέζι στο καρνάγιο του Παναή, εκεί δίπλα στη θάλασσα της Ακάνθου και στο λιμάνι του οικισμού, με αγνάντι στον Άθωνα και το Αριστοτελικό Όρος.
Στην ουσία ήταν ένα δείπνο, όπου οι τοπικοί γαστρονομικοί ήρωες παρουσίασαν την ιστορία της Ιερισσού μέσα από τα πατροπαράδοτα πιάτα της, αλλά και τα τοπικά της προϊόντα.
Ο καπετάν Αλέκος υποδέχθηκε τους Δανούς εκπροσώπους Τύπου και τουριστικών γραφείων στον καφενέ του Ματάκου.
Ο Παναής μαστόρευε την τράτα και πρόσφερε ορκύνι παστό.
Η Πόπη του Κολάτσι μαγείρεψε λεμονάτο μπακαλιάρο αγιορείτικο.
Η Στέλλα πρόσφερε τυρί λευκό και κίτρινο από το Σταθώρη.
Ο Γιάννης και η Μίνα κέρασαν μέλι από τον Άθωνα.
Ο chef Τάσος Παρασκευαίδης του Mount Athos Resort ετοίμασε σαλάτα από κρίταμα και μας έδωσε να δοκιμάσουμε γυαλιστερές από την Κομίτσα.
Η Νίκη γέμισε τα ποτήρια με τσίπουρο με γλυκάνισο. Η Αρετή και η chef Ντίνα Νικολάου μαγείρεψαν αρνάκι με άγριες αγκινάρες – θεϊκό! Η Κλεοπάτρα έφερε χταπόδι Ιερισσού, σιγομαγειρεμένο με κρασί ντόπιο.
Η Μελαχροινή έφτιαξε κολοκυθόπιτα γλυκιά.
Ο Τάσος από το Μουράγιο γέμισε κολοκυθοανθούς.
Ο Δημήτρης Σταθώρης παρουσίασε την μπύρα του – «επτά σφραγίδες» το όνομά της. Ο Άγγελος από την Agrovision μας «πότιζε» με το ΙΕΡΙΣ ΟΙΝΟΣ, το υπέροχο κόκκινο κρασί της Ιερισσού. Η Άννα έμπλεξε τον ανθότυρο με γλυκό του κουταλιού σύκο, φτιαγμένο από τα χέρια της. Ο Χρήστος έκοψε το ψωμί από το φούρνο του ΜΙχάλη.
Η Ντίνα και ο Τάσος άχνισαν μύδια Ολυμπιάδας. Μετά έφτιαξαν τηγανιά με το πορτοκαλένιο λουκάνικο του Καραβασίλη – υπέροχη!
Μα πάνω και πέρα από τα καλούδια, το θαλασσινό τραπέζι της Ιερισσού εκτός από συλλογή μαγειρεμάτων, πρόσφερε μαθήματα απλόχερης ελληνικής φιλοξενίας. Αποτέλεσε μια συλλογή από γεύσεις, βιώματα και ανθρώπους που συμπυκνώνουν την ιερισσιώτικη καλοκαιρινή ιστορία.
Συγκεντρωμένη σε ένα τραπέζι, εκεί στο καρνάγιο με τους ψαράδες και τους ντόπιους ναυτικούς!