Εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στο Λάκκωμα, καθώς φέτος συμπληρώνονται 103 χρόνια από την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού. 350.000 και πλέον Έλληνες του Πόντου, εξοντώθηκαν από το κεμαλικό καθεστώς.
Με το Ν. 2193/1994 (ΦΕΚ 32/Α/1994) καθιερώθηκε η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και με το Π.Δ. 99/1994 (ΦΕΚ 78/Α/1994) έχει καθοριστεί με λεπτομέρεια το περιεχόμενο των εκδηλώσεων που σκοπό έχουν να τονίσουν ιδιαίτερα και να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκησαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον λαό των Ποντίων σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.
Το πρωί τελέσθηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στη συνέχεια έγινε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου, μπροστά στο Κοινοτικό Κατάστημα Λακκώματος.
Ακολούθησε ομιλία για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Ευστάθιο Πελαγίδη και κατάθεση στεφάνων. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο ΓΓ Εθνικής Άμυνας, Αντώνη Οικονόμου.
Παραβρέθηκαν ο βουλευτής Χαλκιδικής, Γ. Βαγιωνάς, ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Γιώργος και εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων.