Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Η γαστρονομία της Ανατολικής Χαλκιδικής στη σερβική τηλεόραση

Παρουσίαση της Ανατολικής Χαλκιδικής στη Σερβία μέσω της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα από την τηλεοπτική εκπομπή με τίτλο Gastronomad.

Η σειρά προβάλλεται τα τελευταία δέκα (10) χρόνια ως ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ από το RTS (Serbian National Network) και το σερβικό καλωδιακό σταθμό KITCΗEN TV, σημειώνοντας εξαιρετικά υψηλή τηλεθέαση και παρουσιάζοντας στο ευρύ κοινό της γειτονικής χώρας ταξιδιωτικούς προορισμούς, των οποίων η γαστρονομική κληρονομιά λειτουργεί ως μέσο πολιτισμού.

«Ο Δήμος Αριστοτέλη και η Αριστοτελική Σύμπραξη Επαγγελματιών του Δήμου, είχαν άμεση συμμετοχή στην επιμέλεια των τοποθεσιών όπου πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα για μια εβδομάδα, φροντίζοντας για ένα τηλεοπτικό αποτέλεσμα που θα καταγράφει και θα αποδίδει τη σύνδεση του ορεινού όγκου με την παραθαλάσσια προαθωνική χερσόνησο και θα αναδεικνύει το συνδυασμό δύο τουριστικών προϊόντων σε έναν προορισμό», αναφέρει σχετικά ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος.


Αρναία, Στάγειρα, Στρατώνι, Ιερισσός, Ουρανούπολη, Άγ.Όρος, Ν.Ρόδα, Αρχαία Στάγειρα πρωταγωνιστούν, με τη γαστρονομία ενταγμένη σε ένα πλαίσιο ιστορίας και πολιτισμού:


• Λουβίδια Νεοχωρίου και λουκάνικο Αρναίας παρουσιάσθηκαν με φόντο μακεδονίτικα αρχοντικά της Αρναίας.
• Αρχαία Στάγειρα, Άλσος Αριστοτέλη, Σιδηροκαύσια, Καρνάγια Ιερισσού και Νέα Ρόδα αποτυπώθηκαν από τηλεοπτικές κάμερες και 4Κdrones.
• Burger με «κεφτέδες» από μύδια Ολυμπιάδας και ντόπια χορταρικά ετοιμάστηκε στην παραλία Στρατωνίου.
• Οίνοι από την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου προσφέρθηκαν κατά τον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής στο Μετόχι του Κάκαβου στην Ιερισσό.
• Ψάρεμα και πάστωμα του ορκυνιού οργανώθηκε στον Ακάνθιο Κόλπο Ιερισσό, προβάλλοντας το πιο αντιπροσωπευτικό πιάτο του οικισμού.
• Ο παράπλους του Άθωνα καταγράφηκε για να εμπλουτίσει και να ενισχύσει την εικόνα και το τουριστικό – θρησκευτικό προϊόν.
• Προετοιμασία πιάτων Αγιορείτικης Κουζίνας κινηματογραφήθηκε στο λιμάνι της Ουρανούπολης και στην αυλή του Xenia, που φιλοξένησε την ομάδα,
• Άγριες αγκινάρες με ντόπιο κατσικάκι, και πιπεριές συνοδευμένες με λουκάνικο Ιερισσού μαγειρεύτηκαν στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Δήμου Αριστοτέλη και στην Αρχαία Άκανθο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Ε.Ο.Τ. Σερβίας, που οργάνωσε την αποστολή, «οι Gastronomads έχουν προβάλει στη σερβική τηλεόραση πάνω από πεντακόσια πενήντα (550) επεισόδια, απεικονίζοντας τις πιο ενδιαφέρουσες γαστρονομικές εμπειρίες του κόσμου, με “ιστορίες πίσω από το φαγητό” με κριτήριο την η αυθεντικότητα και τις “σταθερές αξίες” τόπων, και ανθρώπων που είναι υπερήφανοι γιατί συντηρούν την παράδοση και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής.

Για την καταγραφή των Gastronomads, συνεργάσθηκαν πάνω από εκατό (100) ντόπιοι εθελοντές της Ανατολικής Χαλκιδικής, αναδεικνύοντας έτσι γαστρονομικές ιστορίες και αφηγήσεις της τοπικής κοινωνίας. Αποτελεί δε, μέρος του promo tour του KOUZINA 2022 και θα μεταδοθεί στη Σερβία στο τέλη Ιουνίου μέσα από δώδεκα (12) τηλεοπτικά επεισόδια.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα