Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Δυναμική προσέγγιση της ιταλικής αγοράς για τη Χαλκιδική στη μετά covid εποχή

Περίπου 70.000 επισκέπτες και 2.000 εταιρείες συμμετείχαν στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού BIT στο Μιλάνο της Ιταλίας, καθιστώντας αυτή την έκθεση μία από τις πιο σημαντικές στον κλάδο και με μεγάλη επιρροή στο ιταλικό κοινό.

Ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής πιστός στο ραντεβού του με την ιταλική αγορά συμμετείχε με δικό του περίπτερο προβάλλοντας τη Χαλκιδική και τις ομορφιές της προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών.

Η Ιταλία άναψε το πράσινο φως για ταξίδια στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης με απευθείας συνδέσεις τόσο με την Aegean Airlines όσο και με την Ryanair.

- Aegean: από τις 2 Ιουλίου έως τις 29 Οκτωβρίου από Ρώμη και Μιλάνο.

- Ryanair: από την 1η Απριλίου έως το τέλος Οκτωβρίου.

Ο αριθμός πτήσεων είναι 2-3 εβδομαδιαίως από πέντε ιταλικές πόλεις: Μιλάνο, Βενετία, Ρώμη, Νάπολη και Μπολόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρέασε την έναρξη των περισσότερων πτήσεων αλλά οι υπεύθυνοι διαβεβαιώνουν ότι το πτητικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί κανονικά στα τέλη Οκτωβρίου.

Σημείο αναφοράς στην έκθεση ΒΙΤ ήταν η συνέντευξη τύπου, που δόθηκε παρουσία 60 Ιταλών δημοσιογράφων με θέμα τη βιωσιμότητα και τον οικολογικό τουρισμό σε συνεργασία με το σωματείο GIST (Gruppo Italiano Stampa Turistica). Η μασκότ του Ελληνικού περιπτέρου ήταν ο ιππόκαμπος Χαλκιδικής και παρουσιάστηκε από τον Διευθυντή του ΤΟΧ κ. Γιώργο Μπρουτζά. Η Healthy Seas μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που ασχολείται παγκοσμίως με την καθαριότητα και την ανακύκλωση των θαλασσών, έδωσε την ευκαιρία στους δημοσιογράφους να «ζήσουν» μια virtual εμπειρία από το Στρατώνι και την αποικία των ιππόκαμπων της περιοχής.

Η Sabrina Talarico Πρόεδρος του σωματείου δήλωσε: H Χαλκιδική αποτελεί σημείο έλξης για το ιταλικό κοινό: ένα μείγμα ιστορίας, γαστρονομίας και βιοποικιλότητας είναι τα σημεία που προκαλούν ενδιαφέρον από δημοσιογραφικής πλευράς. Φέτος προστέθηκε ακόμη ένας νέος κρίκος: η βιωσιμότητα και ο slow turismo (natura, trekking, sub, fishing tourism) με συνέπεια να καταταχθεί σαν ένας από τους πρωτοπόρους νέους προορισμούς Ecostyle!

Να σημειωθεί ότι τα δελτία τύπου των μεγαλύτερων εφημερίδων έκαναν αναφορά στις νέες προτάσεις του ecoturism στην Ελλάδα. Αναλυτικά τα links:

https://viaggi.corriere.it/eventi/cards/bit-2022-borghi-cammini-e-viaggi-slow-ecco-le-tendenze-e-le-idee-per-le-vacanze-alla-fiera-del-turismo-di-milano/?img=10

https://www.ilsole24ore.com/art/alla-bit-milano-turismo-cerca-ripartenza-AETyCVQB

https://www.vdgmagazine.it/eventi/bit-2022-giro-del-mondo-in-tre-giorni/



Κατά την διάρκεια της έκθεσης έγιναν επίσης, σημαντικές συναντήσεις με αντιπροσώπους αεροπορικών εταιριών: Valeria Rebasti (Volotea), Maria Terranova (Aegean Airlines), με Tour Operators θεματικού τουρισμού, με την Διευθύντρια του γραφείου ΕΟΤ στο Μιλάνο κα. Κυριακή Μπουλασίδου, συνεντεύξεις του Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής κ. Ιωάννη Γιώργου σε ραδιοφωνικά ιταλικά δίκτυα και τέλος επαφές με τον επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδας στο Μιλάνο κ. Νικόλαο Σάκκαρη, την Εμπορική Ακόλουθο της Πρεσβείας μας κα. Βιβή Καμπούρογλου για την προώθηση των τοπικών μας προϊόντων και με στελέχη της διοργανώτριας εταιρίας της έκθεσης Fierra Milano.

Αξίζει να υπογραμμίσουμε πως ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής μαζί με την Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του ΤΟΧ στην Ιταλία κα. Ελένη Σαρηκώστα, έχουν δρομολογήσει για τις επόμενες μέρες, επισκέψεις δημοσιογράφων και Travel blogger με στόχο ρεπορτάζ εναλλακτικού τουρισμού & γαστρονομίας!

Η πόλεις της Βενετίας και της Ρώμης μετά την έκθεση του Μιλάνου (BIT), αγκάλιασαν με θερμό τρόπο την παρουσίαση του νέου θεματικού θρησκευτικού και πολιτιστικού προγράμματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας & του TOX.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Πάφο/Κύπρο και Λάτσιο/Ιταλία εργάστηκαν από κοινού για τα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου» μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος και περιμένουν την επισημοποίηση του μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο.

Παράλληλα η Κεντρική Μακεδονία ξεκίνησε workshop και εκδηλώσεις με στόχο την παρουσίαση του σε Ιταλούς δημοσιογράφους και τουριστικά γραφεία.

Τα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου» είναι ήδη γνωστά στο ιταλικό κοινό μιας και αποτελούν πακέτο θρησκευτικού τουρισμού από πολύ γνωστούς Tour Operator, όμως η επισημοποίηση του από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η ένταξη του στις ιστορικές διαδρομές της γηραιάς ηπείρου ανοίγει νέους ορίζοντες για τις περιοχές που περιηγήθηκε ο Απόστολος Παύλος.

 

Σημαντικό ρόλο σε αυτό το project παίζουν οι απευθείας αεροπορικές συνδέσεις που αναφέραμε παραπάνω.

Συγκεκριμένα σε Βενετία και Ρώμη όπου έγιναν οι παρουσιάσεις, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής επισημοποίησαν συνεργασίες με δημόσιους φορείς, πανεπιστήμια, το Ελληνικό Προξενείο της Βενετίας μαζί με το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Προβυζαντινών Ερευνών, την Ελληνική Πρεσβεία στη Ρώμη και δημοσιογράφους.

Σημαντική στιγμή στη Ρώμη η παρουσίαση με θέμα την αρχαία Ελληνική γαστρονομία από τον ανθρωπολόγο Sergio Grasso, ο όποιος μεταξύ άλλων επεσήμανε διατροφικές παραδόσεις από την εποχή του φιλόσοφου Αριστοτέλη, την επιρροή της Ελληνικής διατροφής στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μέχρι την μοναστηριακή κουζίνα του Αγίου Όρους με αξιοσημείωτη αναφορά στην προσωπική του εμπειρία από την διαμονή του με τον αείμνηστο πατέρα Επιφάνιο στον Μυλοπόταμο.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα