Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Ετοιμόρροπο βυζαντινό πέτρινο γεφύρι στο Γομάτι

Κίνδυνο κατάρρευσης αντιμετωπίζει το ιστορικό πέτρινο γεφύρι στο Γομάτι.

Το γεφύρι, ηλικίας πλέον των 850 ετών, βρίσκεται πλησίον του Ψυχρού ποταμού, πέριξ αυτού εκτείνεται βιότοπος με παλαιούς σωζόμενους νερόμυλους κι εντός ενός παραδοσιακού μονοπατιού ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.

Το αναφερόμενο πέτρινο γεφύρι θεωρείται ιστορικό μνημείο συνδεδεμένο άρρηκτα και εναρμονισμένο με τον περιβάλλοντα φυσικό του χώρο.

Υπέστη σοβαρότατες ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα στα τέλη του 2019 και ενώ είχε πληγεί και το 2010 από πλημμυρικά φαινόμενα, εντούτοις και τώρα επαπειλείται, άνευ διαχρονικής μέριμνας αποκατάστασης του, η ολοκληρωτική κατάρρευση.

Το θέμα έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, Α΄ Θεσσαλονίκης Απόστολος Αβδελάς και Β΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Χήτας.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Αν προτίθεται να προβεί στην αναστήλωση του ιστορικού πέτρινου γεφυριού στο Γομάτι Χαλκιδικής και στην ανάκτηση της αρχικής του εικόνας, προκειμένου να αποσοβηθεί η επικείμενη κατάρρευση;

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα