Δεδομένα θα πρέπει να θεωρούνται τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ιδιαίτερα ύστερα από τον παγκόσμιο συναγερμό που έχει σημάνει η εξάπλωση της νέας παράλλαξης Omicron, η οποία αναγκάζει τη μια χώρα μετά την άλλη να ανακοινώσει αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ταξιδιωτικούς περιορισμούς ακόμα και κλείσιμο των συνόρων.
Αν και η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει στον αρχικό σχεδιασμό της που προβλέπει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο lockdown αλλά και περιοριστικά μέτρα στους εμβολιασμένους και ότι τα όποια μέτρα, εάν χρειαστεί, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους, η παράλλαξη Omicron δεν αποκλείεται να αλλάξει τα δεδομένα και τους συσχετισμούς.
Μέχρι να αποδειχθεί – και επισήμως – το κατά πόσο σοβαρή είναι η νέα παράλλαξη, η κυβέρνηση διαμηνύει πως παρακολουθεί την πορεία της πανδημίας και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα πράττει, υπογραμμίζοντας πως αυτή τη στιγμή στοχεύει στους αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων, στην αύξηση των εμβολιασμών και στην ενίσχυση του συστήματος υγείας.
Σε κάθε περίπτωση διαμηνύει πως είμαστε σε επιφυλακή και παρακολουθούμε τις εξελίξεις.
Μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης έγινε σήμερα Δευτέρα 29/11 στην καθιερωμένη σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη ενώ αύριο Τρίτη 30/11 θα συνεδριάσει και η επιτροπή των ειδικών, όπου και εκεί θα συζητηθούν τα νέα μέτρα που - ενδεχομένως - να εφαρμοστούν στην επόμενη φάση.
Ανάμεσα σε αυτά δεν αποκλείεται να είναι η επαναφορά της χρήσης μάσκας παντού για όλους, η αύξηση των rapid test στους ανεμβολίαστους εργαζομένους και ενδεχομένως η απαγόρευση για τους ανεμβολίαστους και στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας.
Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο ερωτηματικό είναι αν θα επιβληθεί lockdown εντός των επόμενων εβδομάδων, κάτι που μάλλον θα κριθεί από το πόσο σοβαρή είναι η νέα παράλλαξη, και το κυριότερο εάν αυτή διαφεύγει της προστασίας των εμβολίων.
Πάντως, το ΕΣΥ παραμένει σε ασφυξία και λειτουργεί ήδη εδώ και πολλές εβδομάδες στα όρια του, τη στιγμή που οι ειδικοί εκτιμούν πως η πίεση με διασωληνωμένους και θανάτους θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως τα μέσα Δεκεμβρίου.
Ο εμβολιασμός και στις μεταλλάξεις εξακολουθεί να είναι ασπίδα προστασίας
Ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος πραγματοποίσαν η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
«Το άλφα και το ωμέγα στη διαχείριση ενός σημαντικού γεγονότος είναι η ψυχραιμία» τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου αναφερόμενη στη νέα μετάλλαξη Omicron, που κατετάγη στα στελέχη ανησυχίας.
Η αντίδραση του ΠΟΥ για συναγερμό όλων των κρατών ήταν ακαριαία, δεδομένου ότι και ο ελάχιστος χρόνος που μπορεί να χαθεί σε επιδημίες είναι πολύτιμος.
Οι προβληματισμοί είναι αρκετοί και η επιστημονική κοινότητα χρειάζεται χρόνο για να δώσει απαντήσεις.
Το πρώτο ερώτημα αφορά τη μεταδοτικότητα, που αναμένεται να είναι αυξημένη. Στην περιοχή που εντοπίστηκε, ο ρυθμός αναπαραγωγής εκτινάχθηκε στο 2, γεγονός που δείχνει ότι επικράτησε της μετάλλαξης Δέλτα. Στο ερώτημα αν προκαλεί βαρύτερη νόσο, ο μικρός αριθμός ασθενών, με νεαρή ηλικία δεν έδειξε κάτι τέτοιο. Και βέβαιο είναι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένονται λοιμώξεις σε εμβολιασμένους και επαναλοιμώξεις, ωστόσο εκτιμάται ότι το μέγεθος του προβλήματος είναι μάλλον μικρό.
Ο ιός στον συνεχή ανταγωνισμό του με τον άνθρωπο μπορεί να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα, σε βαθμό που δεν είναι ακόμη γνωστός.
Σύμφωνα με μελέτη σε προηγούμενες μεταλλάξεις, φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία με τα κύτταρα μνήμης έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τις παραλλαγές του ιού», είπε.
Επομένως ο εμβολιασμός, παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας λόγω των παραλλαγών, εξακολουθεί να είναι ασπίδα προστασίας.
Ο ΠΟΥ προτρέπει τα 194 κράτη-μέλη να επιταχύνουν τον εμβολιασμό, ειδικά στα άτομα υψηλής προτεραιότητας.
«Βιώνουμε μια κατάσταση που ήταν αναμενόμενη» εφόσον δοθούν εμβόλια και σε κράτη που ακόμη δεν έχουν πρόσβαση, επισήμανε, τονίζοντας ότι μονόδρομος είναι ο εμβολιασμός.