Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024

Ε Ελλάδα

Ανοίγει ο δρόμος για τα πετρέλαια της Δυτικής Ελλάδας και του Ιονίου

Ένα βήμα ακόμα προς την αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου με την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, του προσυμβατικού ελέγχου για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε τρεις χερσαίες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα.

 

Το υπουργείο Ενέργειας αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως πρόκειται για τα οικόπεδα των περιοχών “ΒΔ Πελοποννήσου” και “Άρτας-Πρέβεζας” που παραχωρούνται στην ΕΛΠΕ και για το οικόπεδο της περιοχής “Αιτωλοακαρνανίας” που παραχωρείται στην Energean Oil&Gas.

 

Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή των συμβάσεων μίσθωσης μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των ενδιαφερόμενων εταιρειών, ώστε στη συνέχεια να κατατεθούν προς κύρωση στη Βουλή. Πάντως, οι ειδικοί είναι πεπεισμένοι ότι στη Δυτική Ελλάδα και στο Ιόνιο πέλαγος κρύβονται θησαυροί μεγάλου μεγέθους.

 

Απόδειξη αυτού αποτελεί η συμμετοχή μεγάλων πολυεθνικών όπως η Τοτάλ και η Εντισον σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ και εσχάτως η ισπανική Repsol η οποία αγόρασε το 60% των δικαιωμάτων από την Energean Oil & Gas. Περισσότερο ώριμη είναι η κατάσταση στο θαλάσσιο οικόπεδο του πατραϊκού κόλπου όπου σε ένα χρόνο περίπου τα ΕΛΠΕ θα ξεκινήσουν τις γεωτρήσεις.

 

Ακολουθεί το γνωστό με την κωδική ονομασία οικόπεδο 10 σε θαλάσσια έκταση δυτικά της Κέρκυρας για το οποίο έπεσαν ήδη οι υπογραφές για την παραχώρηση για έρευνες.

Ο προγραμματισμός των ΕΛΠΕ προβλέπει ότι το 2018 το τρυπάνι θα τρυπήσει το βυθό της πατραϊκής γης και τότε θα αποδειχτεί αν αληθεύουν οι εκτιμήσεις για τη δυνατότητα άντλησης 150 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου, δηλαδή ενάμιση Πρίνο περίπου.

 

Οι εκτιμήσεις στηρίζονται σε νεώτερες σεισμικές έρευνες που έχουν κάνει τα ΕΛΠΕ και ο βαθμός πιθανότητας ύπαρξης του κοιτάσματος έχει αυξηθεί σημαντικά και φτάνει μέχρι του σημείου της βεβαιότητας. Για να αντιληφθούμε τι σημαίνει η αξιοποίηση του κοιτάσματος του πατραϊκού κόλπου θα αναφέρουμε πως σύμφωνα με τις μελέτες η συνεισφορά στη χώρα συνολικά θα είναι ετησίως 0,5% του ΑΕΠ για 25 χρόνια, που σημαίνει ότι μόνο από το πετρέλαιο του πατραϊκού αλλάζουν τα δεδομένα για την εκτίμηση του χρέους τα επόμενα χρόνια και όπως είναι φυσικό αυτό μειώνεται σημαντικά ως ποσοστό του ΑΕΠ.

 

Για το οικόπεδο 2 δυτικά της Κέρκυρας τα στοιχεία από τις έρευνες κάνουν λόγο για ποσότητα διπλάσια από εκείνη του πατραϊκού κόλπου. Ομως, αυτό μένει να αποδειχθεί από τις σεισμικές και άλλες έρευνες που θα διεξάγουν οι τρεις εταιρείες (Τοτάλ 50%, Εντισον και ΕΛΠΕ από 25%) που ανέλαβαν την έρευνα και την εκμετάλλευση και προπαντός από τη γεώτρηση.

 

Ειδικοί αναφέρουν πως το οικόπεδο 2 εφάπτεται στη μέση γραμμή με την Ιταλία, όπου υπάρχουν γεωλογικοί σχηματισμοί οι οποίοι περιέχουν πετρέλαιο. Λίγο πιο κάτω από τον πατραϊκό κόλπο βρίσκεται το κοίτασμα του Κατάκολου. Μπορεί να μην είναι πολύ μεγάλο, αλλά είναι πιο εύκολα εκμεταλλεύσιμο. Το κοίτασμα εκτιμάται ότι περιέχει 35 ως 40 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο από τα οποία απολήψιμα είναι τα 10 εκατομμύρια, εκτίμηση που είναι υπερδιπλάσια από την προηγούμενη που έκανε λόγο για απολήψιμο πετρέλαιο 3 ως 5 εκατομμυρίων βαρελιών.

 

Κοινή είναι η εκτίμηση και πεποίθηση των επιστημόνων και των ειδικών σε θέματα έρευνας υδρογονανθράκων ότι στη Δυτική Ελλάδα, παρ’ όλο που είναι μια δύσκολη γεωλογικά περιοχή, υπάρχει σημαντικό πετρελαϊκό δυναμικό σε Ηπειρο, Αιτωλοακαρνανία, Δ. Πελοπόννησο, καθώς παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με αντίστοιχες περιοχές στη νότια Αδριατική και την Αλβανία, όπου έχουν εντοπιστεί και αξιοποιούνται σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

 

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι η Repsol απέκτησε το 60% από την Enrgean Oil & Gas για τα οικόπεδα της Αιτωλοακαρνανίας και των Ιωαννίνων. Για τα Ιωάννινα η πρώτη ερευνητική γεώτρηση προγραμματίζεται για το 2020. Η εκτίμηση που κάνει η εταιρεία Energean Oil & Gas κάνει λόγο για την ύπαρξη στην περιοχή απολήψιμου πετρελαίου ύψους 50 ως 100 εκατομμύρια βαρέλια.

newsit.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα