Στην αντεπίθεση περνούν 35 υγειονομικοί, εργαζόμενοι σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδος, καθώς κατέθεσαν σήμερα μέσω του γραφείου στην Αθήνα του γνωστού ποινικολόγου, Νίκου Διαλυνά, την πρώτη αίτηση ακυρώσεως και αναστολής κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού!
Η πρώτη αίτηση ακύρωσης μαζί με αίτηση αναστολής κατά της ΚΥΑ του υπουργείου Υγείας για υποχρεωτικό εμβολιασμό κατατίθεται από 35 εργαζόμενους στα νοσοκομεία Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Γιαννιτσών, διαφόρων κέντρων υγείας της Βορείου Ελλάδος και στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».
Παράλληλα, με την αίτηση ακυρώσεως προσβάλλεται η διάταξη περί υποχρεωτικού εμβολιασμού ως αντισυνταγματική, καλουμένου του Συμβουλίου της Επικρατείας να αποφανθεί επί της συνταγματικότητας της διατάξεως, όπως έπραξε σε άλλη περίπτωση και εξέδωσε την απόφαση της Ολομέλειάς του.
Θεωρείται ότι για το θέμα αυτό θα αποφασίσει η Ολομέλεια του ΣτΕ, ενώ στην αίτηση ακυρώσεως μεταξύ άλλων ο Νίκος Διαλυνάς τονίζει ότι «Οι προσβαλλόμενες πράξεις έχουν ως έρεισμα την διάταξη του άρ. 206 του ν. 4820/2021, δια της οποίας αφενός θεσπίζεται ως υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υπηρετούντων σε δομές υγείας και πρόνοιας και αφετέρου προβλέπεται, ότι σε περίπτωση μη συμμορφώσεως προς την ως άνω θεσπιζόμενη υποχρέωση επιβάλλεται η υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών».
«Γυρνάμε στον εργασιακό μεσαίωνα»
Ο γνωστός ποινικολόγος εξηγεί επίσης ότι «παραδεκτώς ασκείται η επίδικος αίτηση ακύρωσης εξ’ απόψεως εννόμου συμφέροντος της αιτούσας, καθώς οι προσβαλλόμενες θίγουν έννομα δικαιώματα των αιτούντων, που άμεσα συναρτώνται με την επαγγελματική τους ιδιότητα και αφορούν σε εργασιακά τους δικαιώματα.
Συγκεκριμένα δια του άρ. 206 του ν. 4820/2021 εισάγεται για όλους τους υγειονομικούς υπαλλήλους, επαγγελματίες υγείας και γενικότερα προσωπικό εργαζόμενο σε δομές υγείας, η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς την υποχρέωση αυτή, θεσπίζεται η υποχρεωτική αναστολή καθηκόντων» και προσθέτει ότι «με τον τρόπο αυτό, θίγονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και οι δημοκρατικές ελευθερίες αυτών, ιδιαίτερα δε το δικαίωμα αυτοδιάθεσης και αυτοκαθορισμού αυτών αλλά και ανάπτυξης της προσωπικότητας τους μέσω της εργασίας τους», αναφέρει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας επιπροσθέτως ότι «επιστρέφουμε στον εργασιακό μεσαίωνα».
Αύριο κατάθεση ομαδικών αιτήσεων ακύρωσης και αντισυνταγματικότητας
Σημειώνεται ότι αύριο αναμένεται η κατάθεση από το ίδιο νομικό γραφείο και άλλων 4 ομαδικών αιτήσεων (συνολικά 176 ατόμων) ακύρωσης και αντισυνταγματικότητας της διατάξεως του νόμου από εργαζόμενους σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, «βοήθεια στο σπίτι» από όλη την Ελλάδα. Όπως δήλωσε στο ThessToday.gr ο δικηγόρος των εργαζομένων, Νικόλαος Διαλυνάς, «η μάχη για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα αρχίζει τώρα δεδομένου ότι δεν μπορεί ποτέ να κριθεί συνταγματικός ένας νόμος ο οποίος στην κυριολεξία πετάει στο δρόμο εργαζόμενους χωρίς να πληρώνεται ο μισθός τους, χωρίς να είναι ασφαλισμένοι, χωρίς να προσμετράται ο χρόνος αναστολής ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας, πράγμα που σημαίνει ουσιαστική απόλυση και οικονομικό αλλά και υπαρξιακό θάνατο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΕΩΣ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙΜΕΝΗ
Πηγή: Thesstoday.gr