Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Ελλάδα

Το σχέδιο για το το μεγάλο 'restart' στον τουρισμό

Σε ένα μήνα από σήμερα θα ξεκινήσει το μεγάλο «restart», με τον τουριστικό κλάδο να αναμένει πώς θα κινηθούν οι βασικές αγορές της Ελλάδας. Πρόκειται, κυρίως, για τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την Ολλανδία. Οι επαγγελματίες του τουρισμού, ωστόσο, επισημαίνουν ότι αυτή είναι η στιγμή που το κράτος θα πρέπει να δείξει έμπρακτα τη στήριξή του, καθώς το στάδιο της προετοιμασίας, της επανεκκίνησης, είναι το κρίσιμο.


Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκονται πολλά σενάρια και εισηγήσεις για τα μέτρα στήριξης.

Δεν είναι μυστικό ότι το οικονομικό επιτελείο παράλληλα με το ειδικό “εργαλείο” για την εστίαση, που ήδη ανακοινώθηκε, επεξεργάζεται ανάλογο “πακέτο” για τον Τουρισμό και το κονδύλι, που θα εξασφαλιστεί από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, υπολογίζεται σε τουλάχιστον 350 εκατ. Ευρώ. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν, πάντως, ότι υπάρχουν μεγάλες τεχνικές δυσκολίες για το πώς θα προσδιοριστεί το προς επιδότηση αντικείμενο.  


Στην εστίαση, το “πακέτο” των 330 εκατ. Ευρώ θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για αγορές πρώτων υλών. Προφανώς αυτό δεν μπορεί να ισχύσει για τα καταλύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που μελετώνται είναι η επιδότηση δαπανών προμηθειών, σε ποσοστό επί του τζίρου του 2019. Επαγγελματίες του κλάδου θεωρούν, όμως, ότι θα πρέπει να καλυφθεί και το κόστος των αναγκαίων ανακαινίσεων, το οποίο συνήθως καλύπτεται από τις προκαταβολές των tour operators αλλά φέτος κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Οι ίδιες πηγές, σημειώνουν ότι ο ΣΕΤΕ έχει υποβάλει στοιχεία προς επεξεργασία στο υπουργείο Ανάπτυξης, τα οποία αναδεικνύουν την τεχνική δυσκολία, του εγχειρήματος. 


Διαβάστε περισσότερα στο economistas το ρεπορτάζ του Γιώργου Παππού


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα