Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024

Ε Ελλάδα

Γρ. Τάσιος: Το καλύτερο σενάριο είναι οι αφίξεις να φτάσουν στο 50% του 2019

Την εκτίμηση ότι το καλύτερο σενάριο φέτος για τον ελληνικό τουρισμό είναι οι αφίξεις να φτάσουν στο 50% του έτους 2019, εξέφρασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στον Αντέννα Δυτικής Κρήτης 97,1.


Ενδεικτική του ομιχλώδους τοπίου που επικρατεί μέχρι και σήμερα αναφορικά με την πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου, είναι η φράση που χρησιμοποίησε ο κ. Τάσιος όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει μία -έστω και όχι απολύτως σαφής- εικόνα για το τι θα γίνει τους επόμενους μήνες: «Αυτή τη στιγμή το μόνο που έχουμε -θα το πω μεταφορικά- είναι η εικόνα του Χριστού και της Παναγίας», απάντησε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.


«Η χρονιά δεν θα είναι η καλύτερη. Πάμε για χρονιά επιβίωσης», πρόσθεσε και υπενθύμισε ότι οι ξενοδόχοι ζητούν από την κυβέρνηση «εμπροσθοβαρή μέτρα και στις θέσεις εργασίας, πολύ στοχευμένα, γιατί όσον αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία άντε να υπάρξει άλλο ένα, εκεί γύρω στον Μάρτιο, με βάση αυτά που κουβεντιάζονται σε σχέση με το πλαφόν των τριών εκατομμυρίων ευρώ…».


Κρίσιμο να προχωρήσει ο εμβολιασμός


Ο κ. Τάσιος σημείωσε ότι το κρίσιμο είναι «να μπορέσει να προχωρήσει ο εμβολιασμός, να μπορέσει να προχωρήσει η χώρα και γενικότερα ο κόσμος να μπει έστω σε μία σχετική κανονικότητα, επιδημιολογικά, για να μπορέσει μετά ο τουρισμός ν’ ανακάμψει, γιατί εκτός από τις κρατήσεις του 2020 που δεν πραγματοποιήθηκαν και τις έχουμε στους υπολογιστές μας για το 2021, δεν υπάρχει τίποτε άλλο από εκεί και πέρα. Και μιλάμε για τα συνεχούς λειτουργία ξενοδοχεία που είναι ανοιχτά, αλλά ουσιαστικά είναι κλειστά, σε όλες τις περιοχές της χώρας. Μιλάμε για τα λεγόμενα ορεινού όγκου, τα οποία δεν δούλεψαν καθόλου την περίοδο των εορτών και περίπου προς το ορθόδοξο Πάσχα, κάπου στις αρχές Μαΐου βλέπουμε και ευελπιστούμε και τα 10.000 ξενοδοχεία της χώρας να ξεκινήσουν τη σεζόν. Δεν αντέχει το ξενοδοχείο να μείνει και δεύτερη χρονιά κλειστό, γιατί αν πάμε σε κλειστά ξενοδοχεία για δεύτερη χρονιά πάμε όντως στην καταστροφή. Μέχρι εκείνη την περίοδο, όμως, έχει πάρα πολύ δρόμο, παρόλο που είναι τρεις μήνες».

Ο Πρόεδρος της ΠΟΞ υπογράμμισε, απαντώντας σε άλλο ερώτημα, πως «το μόνο σίγουρο είναι ότι φέτος θα υπάρξουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Άλλωστε, το επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα, δηλαδή τα περυσινά vouchers όπως σας είπα. Άρα, όταν θα αρχίσει να ξεδιαλύνει το πράγμα και κυρίως τα χρώματα στον χάρτη με τα επιδημιολογικά δεδομένα των χωρών -και σ’ εμάς, κυρίως αυτά του ανταγωνισμού, της Ισπανίας και της Τουρκίας, όσον αφορά τη Μεσόγειο ενόψει του καλοκαιριού- τότε θα μπορούμε να λέμε ότι είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα και συγχρόνως ο κόσμος να έχει τη διάθεση να ταξιδέψει, να μετακινηθεί με ασφάλεια. Αυτό είναι πια το πρώτιστο. Είναι πάρα πολύ σωστή η προσέγγιση του Πρωθυπουργού σε σχέση με το λεγόμενο “υγειονομικό διαβατήριο”, πιστοποιητικό, αν θέλετε, πιο σωστά, σε όσους έχουν εμβολιαστεί», τόνισε ο κ. Τάσιος, επισημαίνοντας ότι «θα μπορεί να ταξιδέψει και αυτός που δεν έχει εμβολιαστεί, απλώς θα πρέπει να μπει στο άλλο σκεπτικό: είτε 72 ώρες αρνητικό τεστ είτε να πάει στα rapid tests που υπάρχουν στις εισόδους της χώρας. Άρα, λοιπόν, το κυρίαρχο είναι αυτό και περιμένουμε τις εξελίξεις».

Υπάρχει μεγάλη επιθυμία για ταξίδια


Ο κ. Τάσιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα θελήσουν όλοι να φύγουν από τις χώρες τους σε πολύ μεγάλο ποσοστό και να ταξιδέψουν, ιδιαίτερα στο μοντέλο ήλιος και θάλασσα. Όσον αφορά τις εθνικότητες, θα έλεγα ότι η Ευρώπη είναι αυτή τη στιγμή ουσιαστικά ο πρώτος μας πελάτης -κυρίως Αγγλία, Γερμανία, Σκανδιναβία, Γαλλία, Ιταλία- οι οποίες χώρες αυτές θα κινηθούν ανάλογα τα επιδημιολογικά δεδομένα και τον τρόπο με τον οποίο έχουν εμβολιαστεί. Φαίνεται ήδη ότι σε κάποιες από αυτές τις χώρες πάει πολύ αργά ο εμβολιασμός, άρα αυτό σημαίνει ότι θα πάνε πιο πίσω και οι ενδεχόμενες κρατήσεις…».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η σύνδεση της φετινής πορείας του εμβολιασμού δεν αφορά μόνο τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι επισκέπτες, αλλά αφορά και την Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, «δύο είναι τα χαρακτηριστικά που θα διευκολύνουν τα ταξίδια: ο εμβολιασμένος πελάτης και το χρώμα που θα έχει ο χάρτης. Αν, για παράδειγμα, είμαστε σε πράσινο χρώμα στην Ελλάδα, που σημαίνει ελάχιστα κρούσματα και πολύ χαμηλό ιικό φορτίο, τότε θα είμαστε σίγουρα από τους top προορισμούς επιλογής. Άρα, εξαρτάται και από εμάς εσωτερικά στη χώρα να διατηρήσουμε όσο μπορούμε ακόμα την υπομονή μας και την ψυχραιμία μας για να φτάσουμε μέχρι εκεί».

Τι δείχνουν οι έρευνες για τη φετινή τουριστική περίοδο

Ο κ. Τάσιος υπογράμμισε, ακόμη, ότι «τα στοιχεία τα οποία δείχνουν κυρίως έρευνες και μελέτες -και από τις αεροπορικές εταιρείες, όπως σωστά προαναφέρατε- λένε για ένα 50% περίπου του 2019. Αυτό θα είναι το καλύτερο σενάριο που μπορούμε να προβλέψουμε αυτή τη στιγμή, αν αναλογιστούμε ότι γύρω στον Ιούνιο ο εμβολιασμός θα κάνει τον πρώτο πολύ μεγάλο του κύκλο παντού και θα προχωρήσουμε από τα μέσα Ιουνίου για να έχουμε τις πρώτες δυναμικές, δηλαδή να έχουμε και πληρότητες, αυτό εννοώ. Μην ξεχνάτε ότι ακόμα και με αυτούς τους αριθμούς να κινηθούμε τα ξενοδοχεία θ’ ανοίξουν όλα στην Ελλάδα φέτος. Δεν θα είναι όπως πέρυσι που ήταν 5.500. Άρα, λοιπόν, θα υπάρχει πληθώρα διαθέσιμων κλινών, εκτός από τα υπόλοιπα καταλύματα, που σημαίνει ότι αν θα έχουμε το 50 με 60% θα βιώσουμε πάλι μικρότερες πληρότητες. Ή θα πάμε σε πληρότητες, που θα συνδέονται απόλυτα αεροπορική θέση με ξενοδοχειακή κλίνη. Πτήσεις τσάρτερ, αυτό εννοώ, που ενδιαφέρουν πάρα πάρα πολύ την Κρήτη, για παράδειγμα, μιας και κουβεντιάζουμε στην Κρήτη. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά. Ένα θετικό που μπορούμε να προσθέσουμε στην κουβέντα μας αυτή είναι ότι υπάρχουν αποταμιεύσεις. Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα παντού. Δηλαδή αποταμίευσε ο κόσμος, όχι ηθελημένα, γιατί δεν είχε πού να ξοδέψει τα χρήματά του. Ακούγεται λίγο οξύμωρο, αλλά είναι μία πραγματικότητα. Επίσης, χαρακτηριστικό της χρονιάς θα είναι ότι ο πελάτης θ’ αναζητά πτήσεις λιγότερων ωρών και μία πτήση. Δηλαδή ευνοείται πάρα πολύ η λεγόμενη πτήση τσάρτερ και δεν ευνοείται τόσο πολύ η λεγόμενη τακτική πτήση ή τα ταξίδια που για να φτάσεις στον τελικό προορισμό σου θα πρέπει ν’ αλλάξεις αεροπλάνο δύο και τρεις φορές. Και αυτό θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο».

Μικρότερη σεζόν- Άγνωστες οι πληρότητες

Ο Πρόεδρος της ΠΟΞ σημείωσε πως «εγώ δεν πιστεύω ότι η φετινή σεζόν μπορεί να πάει πάνω από 50-60% με βάση το 2019. Τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα που έχουμε το θεωρώ απίθανο. Ήδη πάμε προς τον Ιούνιο. Αν μπούμε τέλη Ιουνίου θα έχουμε τέλη Ιουλίου. Στην καλύτερη περίπτωση η Νότια Ελλάδα θα φτάσει αρχές Νοεμβρίου και η Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα στα μέσα Οκτωβρίου. Άρα, λοιπόν, θα έχουμε πολύ μικρότερη σεζόν, περιορισμένη και δεν ξέρουμε και με ποιες πληρότητες. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι δεν έχουν αλλάξει οι τιμές για να κάνουμε ρελάνς στα οικονομικά δεδομένα των επιχειρήσεων. Είναι κάτι πολύ σημαντικό, που πρέπει να το βάλουμε στο τραπέζι…».

Τα τέλη στα αεροδρόμια

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με εκείνους τους τουριστικούς παράγοντες που επισημαίνουν την ανάγκη μείωσης των τελών από τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα αεροδρόμια προκειμένου οι προορισμοί να καταστούν πιο ελκυστικοί για αεροπορικές εταιρείες, ο κ. Τάσιος είπε πως «θεωρώ πολύ σίγουρο ότι οι εταιρείες αυτές θα θελήσουν να φέρουν περισσότερες πτήσεις. Είναι η δουλειά τους. Είναι το ψωμί τους, να το πούμε απλά. Ήδη από το 2020 οι συνέπειες είναι καταστροφικές στους αριθμούς τους και φαίνεται να υπάρχει η ίδια εικόνα και το πρώτο πεντάμηνο – εξάμηνο του 2021 – και αυτό τις ανησυχεί πάρα πολύ. Άρα, εκτιμώ ότι στην πορεία θα υπάρξουν τέτοιες συνέργειες, που θα δώσουν τα κίνητρα στο να μπουν και άλλες αεροπορικές εταιρείες και άλλα δρομολόγια. Αν και ειλικρινά πιστεύω ότι αν μπούμε σε μία έστω σχετική κανονικότητα δεν θα παίζει καθόλου ρόλο αυτό, διότι ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει».


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα