Πιασμένα σφιχτά από το χέρι της γιαγιάς και του παππού τα παιδιά, φίλες από τα ΚΑΠΗ, παρέες νεαρών μαθητών και φοιτητών, ήταν αυτοί που περίμεναν με ανυπομονησία "τα μπάνια" σε κοντινές παραλίες της Χαλκιδικής με τα τουριστικά λεωφορεία. Η παραλαβή από συγκεκριμένη στάση της Θεσσαλονίκης, η άφιξη στην παραλία, οι βουτιές και η επιστροφή στη βάση ήταν το καθιερωμένο πρόγραμμα της καλοκαιρινής εξόρμησης αλλά για φέτος- λόγω κορονοϊού και των υγειονομικών πρωτοκόλλων- η εικόνα αυτή τείνει ... προς εξαφάνιση.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας - Θράκης και ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων Μιχαήλ Πεζίκογλου, εξηγεί πως η φετινή χρονιά με τις ραγδαίες αλλαγές έχει φέρει τα "πάνω- κάτω" και στις ημερήσιες εκδρομές, με τα δρομολόγια να είναι ελάχιστα και τον κόσμο να βλέπει τα μπάνια που είχε τη δυνατότητα να απολαύσει με την αυθημερόν μετακίνηση των τουριστικών λεωφορείων με το... κυάλι.
«Υπήρχαν μέχρι πέρυσι πάρα πολλά τουριστικά λεωφορεία που εκτελούσαν δρομολόγια για μπάνια, μέσω ΚΑΠΗ, προγράμματα δήμων και μέσω του προγράμματος "Παιδί και θάλασσα". Αυτή τη στιγμή παλεύουν οι συνάδελφοι στην κυριολεξία για τα ...μεμονωμένα μπάνια που κάνουν ελάχιστοι ενώ υπάρχει και η επιβελημένη πληρότητα του 65% που σημαίνει πως σ ένα λεωφορείο δεν μπορούν να μπουν παραπάνω από τριάντα άτομα» δηλώνει.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος, με τα δεδομένα αυτά είναι πολύ μεγάλο το κόστος και έτσι ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει για να πάει μονοήμερη εκδρομή στη Χαλκιδική. Συνεπώς τα δρομολόγια είναι ελάχιστα και το 80% των τουριστικών λεωφορείων βρίσκεται παροπλισμένο σε πάρκινγκ έχοντας μάλιστα καταθέσει και τις πινακίδες κυκλοφορίας.
«Ισχύει σε εμάς ότι και για τα ΚΤΕΛ αλλά είμαστε πολύ διαφορετικά. Εμείς θα πάρουμε τριάντα- σαράντα επιβάτες μια φορά θα τους πάμε στον προορισμό, όπως στις παραλίες για παράδειγμα και μετά θα πρέπει απολυμάνουμε. Στο τουριστικό λεωφορείο νομίζω πως δεν χρειάζεται να υπάρχει το ίδιο όριο πληρότητας με τα ΚΤΕΛ, που θα κάνουν δέκα δρομολόγια θα μπουν πεντακόσια άτομα. Εμείς έχουμε μόνο ένα δρομολόγιο για να πάμε και ένα για την επιστροφή» σημείωσε.Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου "δεν υπάρχει ούτε μια κράτηση για όλο το καλοκαίρι ενώ τόνισε πως θα πρέπει σύντομα να υπάρξει μια λύση ώστε να πάρουν ξανά ...μπρος τα τουριστικά λεωφορεία".
Για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας πάντως τα μπάνια μέχρι το ηλιοβασίλεμα στις παραλίες της Χαλκιδικής, ήταν η βολικότερη λύση "καθώς τους παραλαμβάναμε μπροστά από το σπίτι τους και επιστρέφαμε στο ίδιο σημείο χωρίς να μπουν σε διαδικασία να πάρουν αστικό ή άλλο ΚΤΕΛ και χωρίς ταλαιπωρία" κατέληξε ο κ Πεζίκογλου.
Συνέντευξη στην Αναστασία Τελιανίδου και τον Φάνη Γρηγοριάδη