Η έναρξη της τουριστικής σεζόν νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, στις 15 Ιουνίου, με το άνοιγμα των εποχικών ξενοδοχείων και η επανέναρξη των απευθείας πτήσεων εξωτερικού προς τους τουριστικούς προορισμούς από τον Ιούλιο, αποτελούν τις δύο ημερομηνίες "κλειδί" για τους tour operators.
Οι μεγάλοι ταξιδιωτικοί όμιλοι ποντάρουν σε δύο σημεία: πρώτον πως η Ελλάδα αποτελεί "value for money" επιλογή στα ταξιδιωτικά πακέτα με σταθερά αυξανόμενη ζήτηση τα τελευταία χρόνια. Δεύτερον στην πολύ καλή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την ελληνική Κυβέρνηση και στη μεγάλη δημοσιότητα που έχει λάβει αυτή.
Ήδη ο CEO της TUI Friedrich Joussen, του μεγαλύτερου tour operator στην Ευρώπη, σε δηλώσεις του ανέφερε πως η Ελλάδα, μαζί με τα Κανάρια, τις Βαλεαρίδες, την Κύπρο, αλλά και την Κροατία βρίσκονται στο επίκεντρο, καθώς οι χώρες αυτές κατέγραψαν λίγα κρούσματα.
Ο ισχυρός άντρας της TUI είπε πως ο όμιλος ξεκινά το πρόγραμμά του, περιορισμένο όμως κατά 50% προς αυτούς τους προορισμούς, σημειώνοντας πως έχουν τεθεί κανόνες ασφαλείας και δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία.
Αισιόδοξος πως θα πραγματοποιηθούν φέτος πτήσεις προς την Ελλάδα έχει εμφανιστεί και ο CEO του FTI Ralph Schiller, αν και επί του παρόντος στη γερμανική αγορά επικρατεί αβεβαιότητα και ανασφάλεια για τον προγραμματισμό ταξιδιών, όπως ανέφερε. Μαγιόρκα, Τουρκία και Αίγυπτος βρίσκονται επίσης στο πλάνο της ταξιδιωτικής ροής.
Ο DER Touristik, όπως και η TUI, επίσης χαλαρώνει την πολιτική ακυρώσεων στα ταξίδια προκειμένου να προσελκύσει νέες κρατήσεις. Ο tour operator, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, προετοιμάζεται για την επανεκκίνηση των ταξιδιών σε Ελλάδα, Βαλεαρίδες, Κανάρια νησιά και επιλεγμένους ευρωπαϊκούς προορισμούς.
Τα ατού
Στην ενίσχυση της ταξιδιωτικής ροής, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, αναμένεται να συμβάλει επίσης το γεγονός πως αποφασίστηκε η απελευθέρωση της εισόδου επισκεπτών από χώρες με καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και πως οι επισκέπτες δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα.
Στη λίστα που επεξεργάζεται η επιστημονική ομάδα λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνονται 20 χώρες που έχουν σχεδόν τα ίδια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα. Πρόκειται για τη Γερμανία, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη και τη βασικότερη πηγή εσόδων και τουριστών για τον ελληνικό τουρισμό και το άνοιγμά της είναι καθοριστικό για την πορεία της περιόδου, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Νορβηγία, τη Δανία, την Αυστρία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, τη Ρουμανία, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βοσνία, την Κροατία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.
Παράλληλα, η μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, αλλά και σε άλλα είδη όπως οι μεταφορές και ο καφές, θεωρείται με τη σειρά τους πως θα δώσουν πόντους ανταγωνιστικότητας στις πωλήσεις από τους tour operators. Πιο συγκεκριμένα, ο ΦΠΑ μειώνεται στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10 για την περίοδο 1 Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου. Οι ετοιμασίες επίσης για το άνοιγμα των μονάδων από τους μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους της χώρας βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ο ανταγωνισμός πάντως φέτος αναμένεται να είναι μεγάλος στις τουριστικές αγορές της Μεσογείου, με την προσφορά κλινών να ξεπερνά κατά πολύ την αναμενόμενη ζήτηση.
Σε κάθε περίπτωση, το βλέμμα τόσο των tour operators, όσο και των επιχειρηματιών του Τουρισμού, ήδη στρέφεται στις κρατήσεις για το 2021, οπότε θεωρείται πως θα έχει βρεθεί εμβόλιο και το φάρμακο για τον νέο κορονοϊό και η ταξιδιωτική "όρεξη" θα έχει επιστρέψει.