Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Ελλάδα

Χάρης Θεοχάρης: Δεν έχει χαθεί η χρονιά για τον τουρισμό

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει χαθεί η χρονιά για τον τουρισμό, όμως τόνισε ότι όλα πρέπει να γίνουν με γνώμονα το πώς θα διασφαλιστεί η υγεία, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. «Θα εστιάσουμε σε Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ενώ υπάρχει προϋπόθεση να υπάρξει ζήτηση και για Οκτώβρη και για Νοέμβρη. Ισχύει ότι δεν θα ανοίξουν αρκετά ξενοδοχεία. Τα μικρά είναι ευκολότερο να ανοίξουν. Εχουμε μια σειρά από τηλεδιασκέψεις για να δούμε και με τα μεγάλα ξενοδοχεία τι μπορεί να γίνει» τόνισε ο υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΪ.



Υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Εχουν σταματήσει οι ακυρώσεις, υπάρχει ζήτηση, υπάρχει επίσης και υγειονομικό ενδιαφέρον. Είμαστε σε συνεννοήσεις και με τον ΕΟΔΥ και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει έτσι ώστε να βάλουμε και τα εποχιακά ξενοδοχεία στο τραπέζι».



Για το αν θα γίνονται τεστ σε όσους έρχονται από το εξωτερικό είπε ότι «εξετάζεται κι αυτό. Το τεστ αν συμφωνήσουμε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μπορεί να γίνει στην είσοδο. Δηλαδή πηγαίνοντας κάποιος στο αεροδρόμιο, να εξετάζεται. Να αποκτηθεί ένα "υγειονομικό διαβατήριο". Θα υπάρχουν κι έλεγχοι σ' αυτό το επίπεδο. Εχει πολυπλοκότητα, καθώς άλλος έλεγχος θα γίνεται στα αεροδρόμια, άλλος στα χερσαία σύνορα και στα λιμάνια. Θα πρέπει να βρεθεί βέβαια και το κατάλληλο τεστ να είναι αξιόπιστο και γρήγορο».



Για το αν θα πάμε σε νέα αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων (σ.σ.: ως τώρα ισχύει μέχρι 30 Απριλίου) τόνισε πως «Δεν μπορώ να το αποκλείσω το ενδεχόμενο. Θα το δούμε σε συνεργασία τις επόμενες ημέρες όταν θα ξεκινήσουν οι ανακοινώσεις από τον ΕΟΔΥ».



Για το σχέδιο επαναλειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων ο υπουργός επεσήμανε ότι «σήμερα έχουμε σύσκεψη για τον τουρισμό. Θα πέσουν πολλά στο τραπέζι. Ποια θα είναι τα πρωτόκολλα λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων, τα μέρη που μπορεί να επισκεφθεί ο τουρίστας, οπότε περιμένουμε να επικαιροποιήσουμε τα δεδομένα με τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ γιατί κάποια στιγμή θα αρχίσει μαζική εισροή τουριστών».



Οσον αφορά στο αν θα χαθεί η χρονιά κι αν υπάρξουν κίνητρα για τον εσωτερικό τουρισμό ήταν αισιόδοξος: «Για το πρώτο οι προβλέψεις, ανάλογα με κάθε χώρα πώς ανοίγει τα σύνορά της, στην καλύτερη περίπτωση ίσως και το 50% του τουρισμού να να είναι μειωμένο. Κάθε βδομάδα και 15ημερο που κερδίζουμε είναι κρίσιμο για τον τουρισμό. Το 80% της κερδοφορίας των επιχειρήσεων προέρχεται από Ιούλιο, Αύγουστο, αν ξεκινήσουμε ομαλά, θα είναι... μικρό το κακό» εκτίμησε ο κ. Θεοχάρης.



Εξέφρασε την άποψη ότι «δύσκολα θα έρθει από μακριά ο τουρίστας. Θα έχουμε μόνο από την Ευρώπη. Εχουμε αβαντάζ ως χώρα, γιατί είμαστε και η πιο ασφαλής χώρα. Για τον εσωτερικό τουρισμό, το προτείνουμε και είναι σημαντικό. Τα τελευταία 10 χρόνια έχει μειωθεί δραστικά για να μην πω ότι έχει καταρρεύσει. Θέλουμε να υπάρξουν κίνητρα και οι ξενοδόχοι είμαι σίγουρος ότι θα κινηθούν σ' αυτήν την κατεύθυνση (σ.σ.: μειώνοντας τις τιμές)».

πηγή: ethnos.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα