Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Ε Ελλάδα

Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία του αγωγού φυσικού αερίου EastMed

Επιστέγασμα μιας νέας γεωπολιτικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ελλάδος Κύπρου και Ισραήλ, χαρακτήρισε τη Διακρατική Συμφωνία για τον ενεργειακό αγωγό EastMed, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Σε κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη μετά την υπογραφή της Συμφωνίας από τους υπουργούς Ενέργειας των τριών χωρών, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως ο αγωγός EastMed αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και στη γεωπολιτική σταθερότητα, και αποδεικνύει την έμπρακτη πρόθεση των κρατών μας να αντιμετωπίσουν την ενέργεια ως κρίκο συνεργασίας μεταξύ των λαών και όχι ως αφορμή διαφωνιών και συγκρούσεων.

 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως ο αγωγός EastMed έρχεται να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός νέου ενεργειακού τοπίου που σέβεται το διεθνές δίκαιο και παγιώνει τη διεθνή νομιμότητα, και γι' αυτό υποστηρίζεται σθεναρά και από τις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής.

Πρόκειται για έναν αγωγό ειρήνης και συνεργασίας των λαών της περιοχής και δεν είναι απειλή για κανέναν, διαμήνυσε περαιτέρω ο κ. Μητσοτάκης.

 

Σημειώνεται ότι στην συμφωνία προβλέπεται ρήτρα για την λήψη μέτρων ασφαλείας και προστασίας του αγωγού, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία εν μέσω των κλιμακούμενων τουρκικών απειλών, ενώ σύμφωνα με αναλυτές ο αγωγός αποτελεί την καλύτερη στρατηγική επιλογή για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την νοτιοανατολική Μεσόγειο και γι’ αυτό υποστηρίζεται σθεναρά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως δε επισημαίνεται, ο EastMed είναι τεχνικά και εμπορικά υλοποιήσιμος και ανταγωνιστικότερος σε σχέση με άλλες επιλογές.

 

Για ιστορική ημέρα έκανε λόγο ο Νίκος Αναστασιάδης, ενώ ο Μπ. Νετανιάχου τόνισε ότι η συμφωνία αυτή δεν στρέφεται εναντίον ουδενός, ενώ κάλεσε την Αίγυπτο και την Ιταλία να συνδράμουν.

Αμέσως μετά τη διμερή συνάντηση του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου στο Ζάππειο, που διήρκησε 40 λεπτά, ξεκίνησε η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο Ζάππειο λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα και οι τρεις ηγέτες επισφράγισαν τη συνεργασία τους με μια φωτογραφία στο αίθριο του Μεγάρου.

Ακολούθησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου.

Ακολούθως, παρουσία των τριών ηγετών, υπογράφηκε η Διακρατική Συμφωνία για τον East Med, από τους υπουργούς Ενέργειας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργο Λακκοτρύπη αντίστοιχα.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα