Η επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου αποφάσισε να μείνουν ανοικτές οι δύο αναφορές κατά της εξόρυξης χρυσού της Eldorado στις Σκουριές Χαλκιδικής και να αποσταλούν νέα ερωτήματα προς την Κομισιόν. Υπέρ των αναφορών τάχθηκαν οι 5 Έλληνες ευρωβουλευτές που ήταν παρόντες στην Επιτροπή
Όπως ανέφερε η ευρωβουλευτής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Σοφία Σακοράφα: «Σε αυτή τη μικρή έκταση θα σας πω τι θα γίνεται επί 24ώρου βάσης. Θα εκρήγνυνται 6 τόνοι εκρηκτικά, σκόνη μόνο από το μεταλλείο των Σκουριών θα ανέρχεται σε 3.116 τόνους ανά ώρα, θα εξορύσσονται 24.000 τόνοι από βάθη που θα φτάσουν τα 700 μέτρα, θα αποτίθενται χιλιάδες τόνοι συμπυκνωμένων υπολειμμάτων με επικίνδυνα μέταλλα.
Σε σημείο δε πάνω στο ρήγμα προβλέπεται η απόθεση υπολειμμάτων περιεκτικότητας 450.000 τόνων αρσενικού.
Οι συνέπειες όλων αυτών: Θα υπάρξει πτώση της στάθμης του νερού κατά 600 μέτρα και ερημοποίηση. Θα ρυπανθούν επιφανειακά και υπόγεια νερά με θειικό οξύ, ενώ μιλάμε για την περιοχή που έχει τη μεγαλύτερη δασοκάλυψη και τα μεγαλύτερα αποθέματα πόσιμου νερού σε όλη τη χερσόνησο
Θα υπάρξουν μόνιμες και μη αναστρέψιμες ζημίες στα αρχέγονα δάση της περιοχής, στο τοπίο και στη βιοποικιλότητα Θα προκύψει εκτεταμένη ρύπανση από βαρέα μέταλλα του εδάφους, της χλωρίδας της πανίδας και των καλλιεργειών και άρα και της διατροφικής αλυσίδας» τόνισε η κ.Σακοράφα
Υποστήριξε ταυτόχρονα ότι «για ένα τέτοιο έργο που θα παράξει αυτές τις οδυνηρές συνέπειες δεν υπάρχει Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η οδηγία 2001/42/ΕΚ έγινε κουρελόχαρτο. Γιατί η οδηγία 2001 προβλέπει και τη μηδενική λύση, δηλαδή την ακύρωση της επένδυσης«, ενώ υπογράμμισε με νόημα ότι το αντίτιμο που κατέβαλε η εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός" για τη σύμβαση εκμετάλλευσης είναι μόλις 11 εκ. ευρώ.
Τέλος η Σοφία Σακοράφα ζήτησε η αναφορά να παραμείνει ανοικτή, ενώ παρακάλεσε τον πρόεδρο να εξαντλήσει κάθε πρόσφορο μέσο τόσο προς τις ελληνικές αρχές, τα αρμόδια υπουργεία, όσο και προς τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε προκειμένου να αποτραπεί αυτή τεράστια καταστροφή περιβάλλοντος και ανθρώπων».
Κούνεβα: «Ένα τεράστιο σκάνδαλο στις Σκουριές»
Από την πλευρά της η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα, τασσόμενη υπέρ των δυο αναφορών (Αδαμόπουλου και Πέρες), είπε:
«Η υπόθεση που θίγουν οι αναφορές για την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο. Ένα αληθινό έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος, της τοπικής κοινωνίας και του δημόσιου συμφέροντος. Και γι’ αυτό ζητώ η Επιτροπή μας να κρατήσει ανοιχτές αυτές τις αναφορές. Και να καλέσει την Κομισιόν να ερευνήσει σε βάθος την υπόθεση. Γιατί τώρα κρύβεται πίσω από τυπικά μόνο ζητήματα.
Οι αναφορές πρέπει να μείνουν ανοικτές γιατί:
Πρώτον, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, οι τοπικές αρχές, αλλά και η κυβέρνηση δεν θέλουν αυτή την εξόρυξη, που θα φέρει μεγάλη καταστροφή στο περιβάλλον.
Δεύτερον, γιατί στην ελληνική δικαιοσύνη, που την επικαλείται η Κομισιόν, εκκρεμεί προσφυγή της Eldorado εναντίον απόφασης της κυβέρνησης που έβαλε φρένο στα σχέδια της εταιρείας. Άρα, πρέπει να περιμένουμε την τελική κρίση της δικαιοσύνης.
Τρίτον, γιατί η εξόρυξη χρυσού δεν παραβιάζει μόνο τις Οδηγίες που υπάρχουν στην αναφορά, αλλά και άλλες.
Παραβιάζεται η Οδηγία 2001/42, που απαιτεί εκτίμηση για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον πριν εγκριθεί ένα σχέδιο. Και επιβάλλει διαβούλευση σε βάθος με την κοινωνία. Στη Χαλκιδική, αντί για διαβούλευση, το κίνημα των κατοίκων είδε μόνο ξύλο από την αστυνομία και δικαστικές διώξεις.
Κι ακόμη, παραβιάζεται η Οδηγία 2000/60 για τα νερά, αφού η εταιρεία θέλει να κατασκευάσει σήραγγα που θα καταστρέψει τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.
Τα ξέρει αυτά η Κομισιόν, που βιάστηκε να μας πει ότι δεν βλέπει κανένα πρόβλημα;
Να μείνει, λοιπόν, ανοικτή η Αναφορά, και να γίνει η Επιτροπή μας φρουρός του περιβάλλοντος».
Η επιτροπή Αναφορών θα συντάξει λίστα ερωτημάτων προς την Κομισιόν, πέραν της παρωχημένης και νομικίστικης απάντησής της, ενώ με επιστολές προς τα αρμόδια υπουργεία της ελληνικής κυβέρνησης και τον δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής θα ζητήσει πλήρη ενημέρωση για τις θέσεις τους και για τις εξελίξεις γύρω από την «επένδυση» της Eldorado.
Πηγή: thepressproject.gr