Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Ελλάδα

Έρχεται ο Μεσογειακός Κυκλώνας με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις ανέμους

Έρχεται από την Παρασκευή ο μεσογειακός κυκλώνας  με ισχυρές  βροχές και θυελλώδεις ανέμους

- Κλειστά τα σχολεία αύριο σε  Αττική, Πελοπόννησο  και Δυτική Ελλάδα λόγω κακοκαιρίας

- Χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές της χώρας

- 580 κλήσεις στην Πυροσβεστική για κοπές δέντρων

- Προβλήματα  σε ακτοπλοΐα και Προαστιακό - Σε ετοιμότητα νοσοκομεία και κέντρα υγείας

 

Κι ενώ ήδη η κακοκαιρία «Ξενοφών» σαρώνει με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους και τις χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, από την Παρασκευή ένα σχετικά ασυνήθιστο φαινόμενο, ένας μεσογειακός κυκλώνας με το όνομα «Ζορμπάς», είναι πιθανό να δημιουργηθεί στο νότιο Ιόνιο, όπως αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αλλά και η ιστοσελίδα «Severe Weather Europe».

 

Όπως φαίνεται και στα γραφήματα, η κίνηση του κυκλώνα αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης το πρωινό του Σαββάτου 29/09, στη συνέχεια την Αττική, Εύβοια και Κυκλάδες και μέχρι το πρωί της Κυριακής 30/09 τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα Δωδεκάνησα.

Χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας είναι κυρίως οι θυελλώδεις άνεμοι, με το Κάβο Ντόρο να κερδίζει την... πρώτη θέση, καθώς η ταχύτητα του ανέμου άγγιξε τα 140 χλμ την ώρα.

Πολύ ισχυροί άνεμοι και μεγάλες ταχύτητες κατέγραψε και το κέντρο στην Πεντέλη, καθώς οι ριπές των ανέμων άγγιξαν τα 108 χλμ την ώρα.

Μεγάλες ταχύτητες καταγράφηκαν, ωστόσο, και στη Σαμοθράκη, αλλά και στη Μονεμβασιά, αλλά και στην Αράχωβα, αποδεικνύοντας ότι το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία και το ΕΚΕΠΥ

 

Λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας σε επιφυλακή βρίσκεται τόσο η Πολιτική Προστασία,  όσο και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας. Σύμφωνα με το ΕΚΕΠΥ, σε ετοιμότητα βρίσκονται τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε Πειραιά και Νησιά, Κρήτη, Στερεά και Δυτική Ελλάδα. 

 

Η Γενική Γραμματεία συνιστά στους πολίτες περιοχών όπου αναμένεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων: 

 

· Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

 

· Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

 

· Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

 

· Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

 

· Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

 

· Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

 

· Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

protothema.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα