Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Ελλάδα

Τα μέτρα του Αλ. Τσίπρα στην 83η ΔΕΘ

Έντεκα μέτρα άμεσης εφαρμογής εξήγγειλε από το βήμα της 83ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος υποστήριξε ότι το κόστος των ελαφρύνσεων είναι εντός του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, εγκεκριμένο από τους θεσμούς και δεν πρόκειται να δημιουργήσει τριβές και αμφισβητήσεις.

 

Με ένα πακέτο μέτρων, που από το κυβερνητικό επιτελείο χαρακτηρίζονται ως ελαφρύνσεις και όχι παροχολογία, ο πρωθυπουργός θέλησε να κινηθεί αυστηρά εντός του δημοσιονομικού περιθωρίου που ορίζει το Μεσοπρόθεσμο, αποφεύγοντας ακοστολόγητες και μη στοχευμένες υποσχέσεις.

 

Είναι προφανές ότι στόχος του ήταν ο μεσαίος χώρος ικανοποιώντας ελεύθερους επαγγελματίες, νέους, αγρότες και τις ειδικές ομάδες ( ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς).

 

Φυσικά, με ενδιαφέρον αναμένεται η μεσημεριανή συνέντευξη Τύπου (13:00) όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να δώσει διευκρινίσεις επί των εξαγγελιών του ενώ θα απαντήσει και σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων όπως για την οικονομία (επενδυτική έκρηξη, έξοδος στις αγορές) και τα εθνικά θέματα (συμφωνία Πρεσπών, ελληνοτουρκικά).

 

Συγκεκριμένα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι τα εξής:

1) Μείωση του ΕΝΦΙΑ ως 50% για χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά σε δυο φάσεις 19-20. Το μέτρο θα νομοθετηθεί ως το τέλος του χρόνου.

2) Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών έως 35% από 1/1/19.

3) Μείωση κατά 4% της φορολογίας επιχειρήσεων από 29% στο 25%, σταδιακά μέχρι την 1/1/22, αρχής γενομένης από 1/1/19.

4) Επιδότηση ενοικίου με ποσά από 70 εως και 200ευρώ /μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, από 1/1/19.

5) Καταβολή όλων των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς συνολικού ύψους 920 εκ ευρώ εντός του 2018.

6) Ενίσχυση και μονιμοποίηση του Προγράμματος «Βοηθεια στο σπίτι» για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ, με άμεσες προσλήψεις 3.000 μόνιμου εξιδεικευμένου προσωπικού. Υλοποίηση εντος 2019.

7) Ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία με 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξιδεικευμένου προσωπικού.

8) Κατάργηση του Φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγροτες, συνεταιρισμούς- ΚΝΣΕΠ καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις, από 1/1/19.

9) Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς ως 24 ετών στον ιδιωτικό τομέα, σε ορίζοντα διετίας, 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.

10) Αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ με μείωση κατά δυο μονάδων του μεγάλου, από 24% σε 22% και κατά μια του μικρού, από 13% σε 12%, από 1/1/21.

11) Άμεση εκκίνηση των διαδικασιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υπόκατώτατου στις αρχές του 2019.

 

Τον Οκτώβριο θα κριθούν οι συντάξεις

Αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα της μείωσης ή όχι των συντάξεων έως 18% από την 1-1-2019 ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά ότι: «η μεγάλη αγωνία αφορά σήμερα τα μέτρα που απαίτησε το ΔΝΤ για το 2019. Θέλω λοιπόν να πω με σαφήνεια ότι σύμφωνα με τα στοιχεία και τις προβλέψεις που έχουμε για το 2019 η θέση και οι απόψεις του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνονται. Αντίθετα είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου.

Αυτή τη θέση, αφού την επαληθεύσουμε από τα στατιστικά στοιχεία, θα την εξηγήσουμε στους ευρωπαίους εταίρους μας στην Κομισιόν, οπού θα παρουσιάσουμε, όπως όλες οι χώρες της ευρωζώνης, περί τα μέσα Οκτωβρίου, τον προϋπολογισμό του 2019.

Ήδη διαφαίνεται ότι οι εταίροι μας αποδέχονται και είναι και ευτυχείς για τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. Αλλά εμείς ταυτόχρονα θα τους εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό, πέρα από αχρείαστο δημοσιονομικά είναι μη διαρθρωτικό αλλά και αντιαναπτυξιακό.

Και κοινωνικό μέρισμα

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι επίσης η διανομή κοινωνικού μερίσματος και φέτος, για τρίτη διαδοχική χρονιά. Η τελική απόφαση για το αν θα δοθεί και σε ποιους και με ποια διαδικασία θα ληφθεί στο τέλη του έτους όταν θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα για την διαμόρφωση του υπερπλεονάσματος.

nooz.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα